Belföld

Nem Bahmut. Csak Babócsa – reagált a kormány az iskola háborús állapotaira

Ander Balázs Facebook oldala
Ander Balázs Facebook oldala
Rétvári államtitkár szerint egy teljesen új közbeszerzést írnak majd ki.

A jobbikos Ander Balázs írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be az oktatásügyért is felelős Pintér Sándor belügyminiszternek, miután Babócsán járt a tankerületi vezetővel és a polgármesterrel az iskolánál, amelynek a felújítását már évekkel ezelőtt be kellett volna fejezni.

Szerinte az épület a munka előtt ezerszer jobban nézett ki, mint most.

Magyarán, a projekt keretében nagyon sok pénzből sikerült tönkre tenni valamit. A belső állapotok nem cáfoltak rá a romos külső által sugárzott kiábrándító képre. Mintha Csernobilban vagy a szétlőtt Bahmutban járnánk.

A politikus felidézte, az összesen több mint 1,8 milliárd forinttal támogatott projektnél azt tapasztalta, hogy tócsák áztatták a födémeket, a falakról, oszlopokról csöpögött a víz. Az emeleti tantermek némelyikébe alulról is be lehetett látni, az eredeti vasbetonszerkezetek jelentősen korrodálódtak.

Látva az enyészet diadalát,

ha egyszer el is készül az iskola, állandó rettegés lesz a szülők élete, hogy a falak, oszlopok, födémek bírják-e a terhelést, nem történik-e tragédia, tette hozzá.

Arra várt választ, hogy van-e a tárca birtokában olyan szakvélemény, amely biztonságosnak mondja az épületet. Ha nincs, miért nem készült még statikai felmérés? Tervezik-e, s ha igen, akkor mikor ennek elkészíttetését? Ander Balázs korábban a közösségi oldalára feltöltöltt egy videót arról, amit tapasztalt. Akkor arról is beszélt, hogy a kivitelezőkkel perben áll a Kaposvári Tankerület. Rétvári Bence államtitkár minderre azt válaszolta, hogy

csak olyan épületet vesznek át, amely minden szempontból megfelel a biztonsági előírásoknak.

A kormány és a tankerületi központ is azon dolgozik, hogy a beruházás mielőbb megvalósulhasson, de a fejlesztéshez költségvetési forrás bevonására lesz szükség, a kormány döntése után pedig egy teljesen új közbeszerzési eljárást folytatnak le.

Az újonnan induló építési projekt során egy olyan épületet kell létrehozni, amely minden szempontból alkalmas lesz a nevelő-oktató munka biztonságos feltételeinek megteremtésére, ide értve az épület statikai alkalmasságát is.

Néhány éve már megírtuk, hogy a babócsaiak szerint annak idején bőven elég lett volna szigetelni és tatarozni az iskolát, ahonnan sok szülő éppen a felújítás miatt vitte el a gyermekét, mert unták, hogy az alsósok a hajdani gyógyszertár épületébe, a felsősök a plébániára kényszerültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik