Belföld

Tanári státusztörvény: Eredménytelenül tárgyalt a szakszervezet a minisztériummal

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A mai napon újra tárgyalóasztalhoz ültek a köznevelésért felelős államtitkárság és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) képviselői. Az egyeztetés ugyanakkor a PSZ szerint eredménytelen volt, szerintük

a kormány semmit nem értett meg az elmúlt másfél év tiltakozásaiból, ezt bizonyítja a státusztörvény koncepciója, amelyről látványos, ám teljesen eredménytelen egyeztetés zajlik.

A PSZ közleményében azt írja, hogy „ragaszkodik a pedagógusok és a szakszervezetek szerzett jogaihoz. Nem hagyja, hogy az oktatásban dolgozók a társadalom legkiszolgáltatottabb és leginkább kizsákmányolt rétege legyen”. Rögzítik azt is, hogy az oktatásban dolgozó sztrájkolók és szimpatizánsaik reformokat követeltek, a kormány elképzeléseit azonban nem tartják elfogadhatónak.

A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról szóló kormányzati tervezetet a szakszervezet szerint vissza kellene vonni.

Az oktatásban dolgozó sztrájkolók, az engedetlenkedők, a tüntetők, a diákok és a szülők, értelmiségi szimpatizánsok reformokat követeltek és követelnek a jövő nemzedéke érdekében. De miután a kormánynak továbbra sincs semmilyen elképzelése a megoldásra, legfőképpen az önmaga okozta káosz felszámolására, előrukkolt a köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról szóló tervezettel, amelynek módosítása is értelmetlen lenne: a jogfosztott és megalázott köznevelési dolgozóktól nem lehet minőségi oktatást várni. Az egyetlen járható út, ha a tervezet egyáltalán nem is kerül majd a parlamenti képviselők elé, azt a kormány vonja vissza és azonnal kezdje meg az érdemi tárgyalást az oktatás átfogó reformjáról a szakmai és civil szervezetekkel.

A közlemény úgy zárul:

Béremelésnek híre-hamva sincs, már a Holdról is érzékelhető, hogy a kormány mézesmadzagjáról leolvadt a méz. Legalább láthatóvá vált a korbács.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik