Belföld

Kitalálja, hol járunk? Kérjük, segítsen, mert mi nem tudjuk!

FŐFOTÓ / Fortepan
FŐFOTÓ / Fortepan
Minden év végén a Fortepan arra kéri olvasóit, hogy segítsenek megfejteni az oldalra frissen felkerült fényképek háttértörténetét. Most is olvasóinkhoz fordulunk – az alábbi fotókon látható részletek alapján, kérjük, árulják el nekünk: vajon hol készültek a képek, és kit-mit ábrázolhatnak.

A Fortepanra kerülő fotók témáját először adományozóik segítségével igyekeznek az oldal szerkesztői azonosítani. Ha ez nem vezet sikerre, akkor önkéntesek esnek neki a képanyagnak a FortePan megfejtések fórumon, a legkalandosabb nyomozásaikról ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak. Végül az ellenőrizhető információk alapján Simon Gyula és Péter Gábor Fortepan-szerkesztők egészítik ki a képek leírásait.

Vannak azonban olyan esetek, amikor még a múlt legjobb ismerői is elakadnak. Éppen ezért vált hagyománnyá, hogy év végén egy kis fejtörővel kedveskedünk az olvasóknak: íme néhány kép – főként az 1970-es évekből –, amelyeknek jó lenne beazonosítani a helyszínét vagy a szereplőit. Bízunk benne, hogy hasonlóan az elmúlt évekhez, most is záporozni fognak a helyes megfejtések! Talán inspiráló lehet olvasni ide kattintva azt a nyolc tavalyi megfejtést, amit a közösségi kútfő csodájának köszönhetünk.

A megfejtéseket a fortepan@gmail.com e-mail címre várjuk! Kérjük, csak olyan tippeket írjanak, amelyeket valamilyen módon alá tudnak támasztani (ismerik a pontos címet, Google Street View-n felismerhető a helyszín, van egy másik fotójuk, ami alapján beazonosítható a kép témája stb.), és mindig jelöljék meg, hányas számú fotóhoz tartozó megfejtést küldik!

Minden képünk forrásmegjelölésében szerepel a fotó azonosító száma, amire kattintva nagy felbontásban letölthetik azt a Fortepanról, vagy erről a linkről az összes nagy felbontású fénykép egyben is lementhető, hogy tüzetesebben is megvizsgálhassák a részleteket!

Rózsa László / Fortepan 1945. #211070

Vajon hol bonthatják ezt a II. világháborúban megsérült, címerpajzsos kapuzatú, többszintes házat? Talán egy középület lehet a zászlótartó rudak alapján és nagyvárosban járunk, hiszen az utcában járt a villamos. Sajnos, a házszám nem olvasható, de jobbra mintha egy H-I-R felirat bukkanna fel. A szerzőről pedig bővebben ide kattintva olvashatnak.

FŐFOTÓ / Fortepan 1970 körül. #214515

Nem evett valaki olvasóink közül ebben a növénymotívumos terítővel ellátott vendéglőben az 1970-es évek környékén véletlenül? Sajnos, a pepita padló nem túl erős támpont, ugyanis elég gyakori, ahogy az korábbi cikkünkből kiderült, de az oszlop mozaikdíszítése és az ajtó feletti fából készül napos falidísz talán segíthet.

A hatvanas évek elején létrejött a Fővárosi Fotóipari Vállalat (vagyis a Főfotó) riporter osztályának egyik kollégája készítette ezt a fényképet. Az osztály hivatásos fotósai a korszak állami vállalatainak készítettek promóciós képeket. Több száz vállalat, üzem, állami szerv rendelt meg riportokat, termékkatalógus- vagy reklámfotókat a Főfotótól.

FŐFOTÓ / Fortepan 1970 körül. #214523
FŐFOTÓ / Fortepan 1970 körül. #214754
FŐFOTÓ / Fortepan 1970 körül. #214756
FŐFOTÓ / Fortepan 1970 körül. #215292

Négy Főfotó-utcaképet láthatunk, amik valószínűleg az üzletportálokat vagy az épületeket voltak hivatottak bemutatni.

A #214523-as képen látható épületben egy OTP-fiók, egy lottózó és az Állami Biztosító irodája is helyet kapott, a sarkánál volt a MÁVAUT buszmegállója, és a tábla tanúsága szerint a közelben lehetett egy trafik is. De hol járunk?

Melyik településünkön volt a Rákóczi utca 21.-ben az iparcikk bolt (ablakában május 1-jei plakáttal) és rögtön mellette a Hóvirág eszpresszó és a Jóbarát falatozó? Aki erre a kérdésre tudja a választ, már meg is fejtette a #214754-es fotó helyszínét.

Ismerős valaki Sülysápon? A #214756-os képen ugyanis Fazekas I. (?) rádió- és tévéműszerész hirdeti magát (Tápiósüly, Vasút u. 58.) a vegyesbolt falán. Talán a másik fotóval együtt készülhetett ez is, hiszen itt is május 1-jei plakát van a kirakatban, amelyben hirdetik még, hogy OTP-hitelre lehetett hűtőt, mosógépet, biciklit, motort, tévét és rádiót is venni.

A #215292-es képen viszont még ennyi fogódzónk sincs, sajnos. Be kell érnünk egy rádió- és tévészerviz jellegzetes üzletportáljával. Na, de fejtettek már meg önkénteseink fotót egy parkoló autó rendszáma alapján is…

Holl Béla / Piarista Levéltár / Fortepan 1972. #56989

Ezek a férfiak vajon milyen udvaron állhatnak? Talán a háttérben álló szobor segíthet.

Urbán Tamás / Fortepan 1972. #15911
Urbán Tamás / Fortepan 1972. #15896

Nem szürcsölt Coca-Colát valamelyik olvasónk cigarettázás közben ebben az eszpresszóban a puffokon ülve? Az üveglapon lévő hímzés lehet még talán ismerős valakinek.

FŐFOTÓ / Fortepan 1971. #215098

Bár a jelmondat és a berendezés valószínűleg nem sokat segít, de a művelődési ház vagy üzemi kultúrterem (?) belső építészete és a csillár támpont lehet. Hol járunk? (Akit érdekel a téma, annak ajánljuk korábbi, kultúrházakról szóló cikkünket.)

FŐFOTÓ / Fortepan 1970 körül. #214412

Vajon melyik óvodába járhatott ez a kilenc, egyenruhába öltöztetett kisfiú?

FŐFOTÓ / Fortepan 1970 körül. #215602
FŐFOTÓ / Fortepan 1970 körül. #215603
FŐFOTÓ / Fortepan 1970 körül. #215601

Erről az épületről három fényképünk is van, hátha így könnyebb lesz valaki számára azonosítani! Főként a tetőterasz vasbeton szerkezete jellemző, és talán a gesztenye- meg a nyárfák is állhatnak még.

Fortepan 1945. #155527

Vajon min dolgozhat ez a mérnök ilyen elmélyülten, és főleg hol lehetett ez a háborúban súlyosan sérült épület? Furcsa módon szélvédett kellett legyen ez a fal nélküli szoba, ha ennyi papírt lehetett az asztalon szétszórva hagyni.

FŐFOTÓ / Fortepan 1971 körül. #215424
FŐFOTÓ / Fortepan 1971 körül. #215425

Mozirajongók, figyelem! A környező épületek segíthetnek az egyébként eléggé egy kaptafára készült szabadtéri mozi helyszínének azonosításában.

FŐFOTÓ / Fortepan 1973 körül. #216071

Nem sok fogódzó akad ezen az 1973 körül készült fotón, de annyira furcsa csendéletet ábrázol, hogy talán éppen emiatt mégis valakinek beugrik a helyszín.

FŐFOTÓ / Fortepan 1970 körül. #214862
FŐFOTÓ / Fortepan 1970 körül. #214863

Remélhetőleg kiterjedt szociális életet éltek a házban lakók, és emiatt a sok vendégből akad, aki emlékszik erre a takarosan tartott rózsaágyásra, ami nekiszaladt a telek végében a baromfiudvarnak. Itt vajon miért járhatott a Főfotó fotósa?

FŐFOTÓ / Fortepan 1971 körül. #215317

A lengyel és az osztrák légitársaságok közös irodájában várták ilyen trendi vörös műbőr fotelekben az utazni vágyókat? A LOT- és AUA-zászlók, a Polen című falinaptár és a kocsibérlési lehetőség is erre utalnak. De hol járunk pontosan?

Írta: Tamási Miklós | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/keprejtveny2022

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik