Belföld

A cseh elnökség szerint Magyarország veszélyezteti az unió egységes álláspontját gender-kérdésben

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az Európai Unió cseh elnöksége levélben figyelmeztette mind a 27 tagállam nagykövetét arra, hogy a magyar delegáció transzellenes álláspont veszélyezteti az európai blokk globális vezető szerepét a nemek közötti egyenlőség kérdésében.

A nagykövetek szerdai találkozóján a tagállamok egyértelmű többsége azon a véleményen volt, hogy az EU szorgalmazza a nemek közötti egyenlőség befogadó nyelvezetet a montreali COP15 ENSZ biodiverzitásról szóló tárgyalásokon. A támogatók elkötelezettek amellett, hogy a nemek meghatározását a férfi-nő binaritásán túlra terjeszteni, hogy az identitások széles skálája meg tudjon jelenni. A Politico által megismert szövegben az egyik cseh diplomata kijelenti, hogy

Magyarország képviselője közölte a nagykövetekkel, hogy az ilyen megfogalmazás elfogadhatatlan.

Így az EU aligha tud majd egységes álláspontot képviselni a szerdán kezdődő COP15 konferencián, ami a cseh elnökség szerint a régió zászlóshajó szerepének feladásával járhat a gender-kérdésben.

A hitelességünk megőrzése érdekében az EU-nak, mint a nemek közötti egyenlőség egyik legerősebb szószólójának nem szabad hallgatnia ebben a kérdésben Montrealban

– szögezte le a cseh elnökség, hozzátéve, hogy a találkozó során egy 13 országból álló csoport „mély aggodalmát fejezte ki a nemek közötti egyenlőség fogalmának aláásására irányuló kísérletek miatt”.

A Politico szerint a magyar kormány szóvivője elmondta, hogy az ország elismeri és támogatja a férfiak és nők közötti egyenlőséget, ami azt jelenti, hogy a nem és a biológiai nem ugyanazzal a jogi jelentéssel bír. A  szóvivő elmondta: bár nyitottak voltak a megállapodásra, „bizonyos okok miatt” sajnos nem tudtak konszenzusra jutniuk.

A diplomaták szerint nem csak Magyarország fejezte ki aggodalmát a kérdésben: Bulgária képviselője elmondta, hogy a „minden nemre való hivatkozás” ellentétes az ország alkotmánybíróságának a nemek meghatározásáról szóló döntésével. Ez nem jelenti azt, hogy Szófia blokkolná a közös, uniós álláspontot – szögezte le a bolgár tisztviselő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik