Belföld

Orbán volt gimnáziumának tanárai is csatlakoztak a polgári engedetlenséghez

Csak szerdán 22, de összesen eddig 59 oktatási intézmény tanárai tiltakoztak ilyen módon a sztrájkjogot ellehetetlenítő kormányrendelet ellen.

Már Orbán Viktor miniszterelnök egykori középiskolája, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tanárai is csatlakoztak ahhoz a polgári elégedetlenségi mozgalomhoz, amelyet a kormány február 11-én meghozott, gyakorlatilag teljesíthetetlen sztrájkrendelete váltott ki – számolt be a hvg.hu. Az intézmény gimnáziumi részlegéről tíz tanár állt ki a sztrájkrendelet ellen – írták.

Így összesen országszerte már 59 gimnázium, illetve általános iskola tanári karának egy része gondoltra úgy, hogy csatlakozik a polgári engedetlenségi mozgalomhoz, amelyet a Kőbányi Szent László Gimnázium tanárai indítottak el.

A lap úgy tudja, hogy szerdán 22 intézmény oktatói csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Szerda reggel kilenc óra előtt az Egyetem téren tartottak közös megmozdulást az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és a Madách Imre Gimnázium polgári engedetlenséghez csatlakozó pedagógusai.

Kapcsolódó
„Nem várok semmit, de itt vagyok” - videón a fővárosi elitiskolák tanárainak flash mobja
A szerdai napon további tanárok csatlakoztak a polgári engedetlenségi akcióhoz.

A fővárosi iskolákon kívül az előzetes bejelentés szerint számos másik helyen, köztük több vidéki intézményben is csatlakoztak pedagógusok a polgári engedetlenséghez. Szerdán egyebek mellett Budapestről a Jedlik Ányos Gimnázium, az Óbudai Árpád Gimnázium, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, a Deák Ferenc Gimnázium, vidékről pedig a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola, a szigetszentmiklósi Batthyanyi Kázmér Általános Iskola és Gimnázium és az Ádám Jenő Általános Iskola, az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium is csatlakozott.

Emlékezetes, hogy a kormány a pedagógusok január 31-én megtartott figyelmeztető sztrájkja után a koronavírus-járvány miatt szerzett felhatalmazás mögé bújva olyan sztrájkrendeletet fogadott el, amely nemcsak egy sztrájk idején, de még az iskolák normál működése mellett is teljesíthetetlen módon szabályozza a gyermekfelügyeletet a köznevelési intézményekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik