Belföld

Hosszabb lesz a tanév, a téli szünet, de törölve az őszi

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Megjelent a közlöny, a kormány hivatalosan is módosította a 2022/2023-as tanév rendjét. Egyeztetés nélkül, a PDSZ szerint teljesen feleslegesen.

Orbán Viktor aláírásával megjelent a rendelet a 2022/2023. tanév rendjére alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról. A jókora késéssel kiadott, a 2022/2023. tanév rendjéről szóló rendeletben foglaltaktól eltérően a 2022/2023. tanévben

  • a téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. (hétfő) lesz,
  • őszi szünet a 2022/2023. tanévben nem adható ki, a nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolákban sem.

A döntések többséget az energiaspórolásra hivatkozva a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón már bejelentette. Gulyás Gergely akkor azt mondta, az iskolák saját hatáskörben kiadhatják a Mindenszentek és Halottak napja utáni három munkanapot szünetnek. arról viszont nem beszélt, hogy bár csak egyetlen nappal, de meghosszabbítják a tanévet is. Az utolsó tanítási nap így 2023. június 16. (péntek) lesz, az eredeti június 15-e helyett.

A tavaszi szünetet nem érinti a módosítás, az eredeti rendelet szerint az utolsó tanítási nap 2023. április 5. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2023. április 12. (szerda) lesz.
Az őszi szünet kiiktatására utal, hogy míg a rendelet eddig előírta, hogy egy tanévben legalább három alkalommal kell legalább hat összefüggő napnyi szünetet (őszi, téli, tavaszi) adni a diákoknak, a módosítás már csak két ilyen időszakot határoz meg.

A most megjelent módosításnak van még egy fontos része. A tanév utolsó tanítási napja nem 2023. június 15. (csütörtök), hanem 2023. június 16. (péntek) lesz. Ezt feltehetően az indokolja, hogy az átalakítások miatt így lesz meg a tanévben a kötelező 183 tanítási nap.

A kormány külön rendeletben döntött a kormányzati igazgatási szünetről, ami a gyermekes munkavállalóknál lefedi a téli szünetet, december 22-től január 6-ig tart. A munkáltató erre az időre köteles az igazgatási szünetre eső munkanapokra szabadságot kiadni,

ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik.

Frissítünk!

A kormány tovább hajlítja a valóságot 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hivatalos Facebook-oldalán teljesen feleslegenek nevezte az őszi szünet eltörlését. Idézték a Ne dolgozz Ingyen! oldalt, amely emlékeztetett rá, augusztus 30-án Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár a sztrájktárgyaláson azt mondta, nem várható a szülőket és tanárokat hátrányosan érintő őszi szünet eltörlése.

  • Érthetetlennek tartják a bármiféle egyeztetés nélkül meghozott döntésnek azt részét, amely szerint hosszabb lesz a tanév, illetve azt is, hogy az iskolák saját hatáskörben miként döntsenek az őszi szünetről úgy, hogy a tanítás nélküli munkanapok számát éppen most csökkentették.
  • A rendelet alkotóinak nem tűnt fel, hogy mivel amúgy is növelték a tanítási napok számát, az őszi szünet megtartásával is meg lehetett volna hosszabbítani a téli szünetet.
  • Ha az intézmény nem tudja az őszi szünetre átcsoportosítani a tanítás nélküli munkanapokat, a diáknak meg kell jelennie az iskolában, vagy mulasztását igazolni kell. A szülő alapos indokra hivatkozva kérheti az igazgatótól a távollét igazolását.
  • Kérdés, a családok miként oldják meg a kisgyermekek felügyeletét a meghosszabbított téli szünetben, illetve az is, hogy mi lesz az őszi szünetre már kiadott szabadságokkal.
Kapcsolódó
Rétvári Bence szerint a naptár miatt hosszabb a tanév
Az államtitkár azt elismerte, hogy a 187 több a 185-nél.

A szülők egy részét az is érintheti, hogy a kormányzati igazgatási szünet idejére először az idei szabadságukat kell kiadni. Azt viszont érintheti az őszi szünet miatt már kiadott, így, ha a meghosszabbított téli szünetre az már nem elég, a 2023. évben esedékes szabadság terhére kell kiadni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik