Élő Belföld

Kormányinfó: Az őszi szünet rovására hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Behívó a kettős állampolgároknak?

Orosz-magyar állampolgároknak van-e védelmi stratégia – kérdezi a Blikk újságírója. Nem került szóba, de a kettős állampolgárság helyzete világos, ha valaki Oroszországon területén kívül van, akkor nem kötelezhetik arra, hogy bevonuljon, ha viszont Oroszországban tartózkodik, akkor a magyar kormány nem tud mit tenni.

Földgáz exporttilalom feloldása

Nem tervezik. A kórházak adósságával kapcsolatban elmondta, hogy meg kell várni az év végét, tavaly sem volt hiány év végére. A Dunaferr támogatásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a Dunaferr nehéz helyzetben van és 450 milliárd. Ráadásul a tulaj is orosz, így az állami támogatás kizárt.

Nem biztos, hogy a Dunaferr megmenthető

– zárta le a témát Gulyás.

Élelmiszerinfláció

Közel vagyunk Ukrajnához, ezért nagyon magas itthon Gulyás szerint. Erre még rájött az aszály. Hitelhez nem folyamodtunk, de volt egyeztetés az IMF-el – ismerte el a miniszter.

Szijjártó-Lavrov találkozó

Gulyás nem tudja, mi hangzott el ott, mert nem volt ott. Magyarország álláspontja, hogy párbeszéd nélkül itt nem lesz béke.

A nemzetközi jognak az felelne meg, ha az oroszok kivonulnának Ukrajnából, de az orosz hadsereg nem fog kivonulni

– mondta a miniszter. Miért mondják, hogy vannak energiaszankciók, amikor nincsenek? – kérdezte a 444 újságírója. Gulyás arról kezdett el beszélni, hogy a földgáz és a kőolaj ára nagyon felment.

Amikor az olajszankciókat elfogadtuk, akkor az egekbe szökött az energiaár

– tette hozzá.

Szerinte Európában is egyre többen lesznek, akik a magyar álláspontot képviselik majd. Európa csendes – jegyezte meg a miniszter.

A brüsszeli bürokraták nem ezt ígérték - mondja mindig a kormány

Ki ígérte ezt? – kérdezte a hvg.hu újságója. Sokan – mondta Gulyás, de konkrét nevet nem említett. Az szerinte kizárt, hogy Orbán rosszul fogalmazott. De mennyibe kerül majd a konzultáció? – kérdezte ismét az újságíró. Konkrét válasz erre sem érkezett, de Gulyás szerint a körte meg az alma is gyümölcs, de mégsem lehet összehasonlítani. Ezzel magyarázta Gulyás azt, miért van az, hogy anyagi okok miatt közben összevonták az önkormányzati és az EP-választást.

A Zöld Otthon Programnak lesz folytatása?

Nem döntöttek még ezzel kapcsolatban. A napelem pályázatok egy részének elbírálása megtörtént, az állam azt tudja teljesíteni, amit a kiírás tartalmazott. A kifizetésekre az idei évben sor kerül, az, hogy az árak felmentek, az sajnálatos – mondta Gulyás, vagyis a lényeg, hogy a kormány a különbözetet nem fizeti ki. A miniszter szerint meg kell nézni, hogy lehet-e kedvezményes hitelt felvenni erre.

Nyugdíjprémium novemberben lehet

A nyugdíjprémiumról jogszabályok rendelkeznek, általában novemberben szokták utalni

– mondta a miniszter. A nyugdíjkiegészítés mértékéről viszont egyelőre még nem döntött a kormány.

Biztos, hogy a szankciók Európát jobban megviselik?

Miért állítja ezt a kormányt – kérdezte a 24.hu munkatársa. Gulyás az energetikai szankciókról beszél. Az oroszok soha nem látott magas áron tudják értékesíteni a kőolajat és földgázt. 158 milliárd dollárnyi hasznuk van. De nem ez az egyetlen bevétel? – szólt az újabb kérdés. Gulyás szerint ezt majd meglátjuk. Az európai gazdaságot recesszióba döntjük szerinte.

Azt elfogadja, hogy a szankciókon lehet vitatkozni, de az oroszoknak a nagy bevételt az energia jelenti. Az oroszok annyi pénzre tesznek szert a kőolaj és a földgáz eladásából, mintha normál áron 3 évig adnák el – válaszolta a miniszter.

A jegybanknak kiváló szakemberei vannak, de az előrejelzésbe vetett hit most nagyon gyenge

– mondta Gulyás. Szerinte ha minden jól megy a 4,9 százalékos hiány tartható, úgy gondolja, sok ilyen nem lesz Európában. A jövő évi költségvetésről pedig novemberben, decemberben tudnak dönteni. A kifizetési stoppal kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott, hogy a beszállítóikat természetesen kifizetik.

Ukrán népszavazás

A közös uniós álláspontot valljuk, vagyis nem fogadjuk el az ukrán népszavazási eredményeket – jelentette ki a miniszter.

A pedagógusok béremelésére nem tud ígérni semmit, csak a januári 10 százalékot tudják biztosítani egyelőre. Ennél előrébb nem látnak.

A mi bajuk az, hogy az egyhetedét és egynyolcadát akarja a béremeléseket kifizetni

– árulta el Gulyás.

SZJA mentesség 30-ig

Orbán belengette, hogy 30 éves korukig nem kell a nőknek szja-t fizetni, ha előtte szülnek. Erre Gulyás azt mondta, hogy a családok támogatása a kormány számára továbbra is nagyon fontos, és ez egy hatékony eszköz lehet. De döntés erről még nem született.

Kapcsolódó
Havi 75 ezer forintot is jelenthet a 30 éves koruk előtt szülő nők kedvezménye
Orbán Viktor szerint decemberig számolják, hogy milyen megkötésekkel tudják bevezetni az gyermekvállaláshoz kötődő szja-mentességét.

Pegasus

A világ egyetlen országa sem hozza nyilvánosságra, hogy a lehallgatást milyen módon teszi meg – válaszolta egy Pegasus szoftverrel kapcsolatos kérdésre a miniszter. Azt pedig álhírnek nevezte, hogy a közösségi média megfigyelésére vennének  szoftvert.

Lakossági tarifa, ársapka?

Nem lát erre esélyt Gulyás, mert akkor azt is meg kell mondani, hogy a különbözetet ki fizeti ki. Erre az önkormányzatok nem adtak választ. Az önkormányzatok helyzete nagyon eltérő a miniszter szerint.

Van olyan önkormányzat, amelyik akár segítség nélkül is ki tudja fizetni, viszont olyan is van, ahol nincs tartalék

– mondta a miniszter. A TAO-t rezsire fordítani jó ötletnek tartja.

Az uszodák fenntartása a legnagyobb költség, ezért minden uszodát nem tudnak nyitva tartani. Két szempontot érdemes figyelembe venni: az egyik a földrajzi elhelyezkedés, a másik pedig hogy hol van tömeg és versenysport lehetőség is.

Az ellenzék függetlensége nem biztosított

Az ellenzék függetlensége nem biztosított – így érzi Gulyás, utalva a külföldi kampánytámogatásra. Lehet szó tiltott pártfinanszírozásról?  – dobta fel az Origo dolgozója a kérdést Gulyásnak. A miniszter szerint lehet.

Tanársztrájk

Ha megnézzük ezeket a kezdeményezéseket, akkor csak köszönetet mondhatunk a pedagógusoknak, mert csak nagyon kis részük vett részt – kezdte válaszát a pedagógusok tiltakozásával kapcsolatban a miniszter. A jogszerű tiltakozás lehetősége garantált, Németországban például semmilyen sztrájklehetősége nincs a tanároknak – állítja Gulyás. A pedagógusok szolidárisok az országgal Gulyás szerint és szerinte nem a jószándék hiányzik. Ezt követően a pedagógusok magas rezsiszámlájáról beszélt, érzékeltetve a nehéz gazdasági helyzetet.

Központilag nincs őszi szünet

Az őszi szünet összesen három nap lenne, de központilag nincs ilyen. Mindenszentek és halottak napja lesz, és az iskola megadhatja a maradék három napot saját hatáskörében – tisztázta a kérdést Gulyást.

Hatósági áras tűzifa rendelés

Gulyás szerint a fűtésszezon kezdetére 10 köbméter fát biztosítanak. Mindenkit arra bíztat, hogy éljen ezzel a lehetősséggel. A Pilis Parkerdőnél vannak kisebb nagyobb gondok, ismerte el a minisztert.

4 napos munkahét?

Nem gondolkodnak ilyenben, ahogy négy napos oktatási munkahétben sem.

420-as forint? Jelentős kilengések vannak

Ha a dollár gyengül az euróval szemben, akkor a forint is gyengül az euróval szemben. Jelentős kilengések voltak az elmúlt időszakban, ettől még mindenhol nagy mozgások vannak. A magyar gazdaság helyzete ettől még jó – jelentette ki a miniszter, de szerinte a beavatkozás a jegybank feladata.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik