Belföld koronavírus

Öregedéstudományi folyóiratban jelent meg Merkelyék kutatása, amire egymilliárdos támogatást kaptak

Róka László / MTVA / MTI
Róka László / MTVA / MTI

Frissítünk!

A Semmelweis Egyetem honlapján közölt pontosítást a cikkel kapcsolatban, ebben egyebek mellett arról írnak, hogy a H-UNCOVER nevű kutatás D1-es minősítésű, vezető lapban jelent meg, „a GeroScience az amerikai öregedéstudományi tudományos társaság, nyolcas impaktfaktorral rendelkező, nagy presztízsű lapja. A cikk rövid idő alatt 33 nemzetközi hivatkozást ért el, ami kimagasló értéknek számít.” Kitérnek a vélt összeférhetetlenségekre is, Ungvári Zoltán szerepével kapcsolatban arról írnak, hogy a GeroScience a COVID-19 okozta világjárvány kitörése után szinte azonnal indított egy kifejezetten a koronavírussal foglalkozó rovatot, „ezért a lap Magyarországon is dolgozó főszerkesztője minden olyan egészségügyi intézményt megkeresett, akik érintettek a COVID-ellátásban és/vagy kutatásban.” Mint írják, a főszerkesztő nyomon kísérte a vizsgálattal kapcsolatos tudományos munkát és kezdeményezte a tanulmány megjelenését, azonban – ahogyan a tudományos munkáknál ez megszokott – nem ő, hanem független szakértők bírálták el a szöveget. „Dr. Szabó Attila professzor mint a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának elnöke vett részt a vizsgálat szakmai tervének kidolgozásában, illetve ő koordinálta a négy hazai orvosképző egyetem (mintegy 2 ezer munkavállaló és hallgató) által végzett mintavétel folyamatát. Dr. Merkely Gergő Béla a Semmelweis Egyetem PhD-hallgatója, a Harvard Medical School kutatóorvosa és tanársegédje, aki az adatok analízisében és a közlemény megírásában vállalt vezető szerepet” – írták.

„Elsők között vagyunk a világon, akik ilyen volumenben szolgáltatnak adatot a fertőzöttségre és az átfertőzöttségre vonatkozóan. Az eredményeket az egyik legnívósabb amerikai lapban szeretnénk majd publikálni” – mondta el korábbi cikkünkben Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a H-UNCOVER nevű vizsgálat első eredményeit követően.

A H-UNCOVER nevű országos tesztelésen reprezentatív mintán mérték fel, mennyien voltak éppen fertőzöttek tavaly májusban, és mennyien estek át addigra a betegségen. A kutatás több mint egymilliárd forint állami támogatással készült négy orvosi egyetem részvételével, Merkely a Semmelweis Egyetem rektoraként irányította a munkát, és már az elején ígérte, hogy később meg fogják ismételni. Tavaly decemberben és idén áprilisban is beszélt erről, mégsem valósult meg soha.

Kapcsolódó
Sok fiatal esett át itthon a koronavíruson
Működtek a korlátozások, viszont itthon nem csak az időseket sújtotta a járvány.

A 444.hu cikke szerint bár Merkely arról beszélt, hogy az eredményeket „az egyik legnívósabb amerikai lapban” jelentetnék meg, a kéziratot az egyik vezető tudományos folyóiratnak, a New England Journal of Medicine-nek ugyan valóban elküldték, azt azonban visszautasították, a Semmelweis Egyetem szerint azzal az indokkal, hogy „számukra érdekesebbek voltak azon országokból származó tudományos eredmények, ahol az első hullám idején milliós nagyságrendben fordultak elő megbetegedések”.

A lap szerint a H-UNCOVER végül olyan folyóiratban jelent meg,

  • aminek alapvetően nincs köze a járványtanhoz,
  • ennek a főszerkesztője Merkely Béla egyik beosztottja,
  • a cikket szokatlanul gyorsan jóváhagyták,
  • szerzői közt van Merkely ortopédus fia is.

Mint írják, ezek a pontok nem jelentenek konkrét szabálytalanságot vagy etikátlanságot, de az általuk megkérdezett öt tapasztalt természettudós közül mindenki úgy látta, hogy legalábbis kérdéseket vetnek fel. Többen egyértelműen problémásnak látták őket.

A publikálás körülményei ennyi idő távlatából is érdekesek, egyrészt mert azóta sem készült hasonló nagyságrendű, nyilvános járványkutatás Magyarországon, amire ennyi állami pénzt költöttek volna. A H-UNCOVER eredményeit a GeroScience nevű, kéthavonta megjelenő nemzetközi folyóiratban tették közzé. Ez nem járványüggyel vagy általános orvostudománnyal, hanem egy speciális témával, az öregedéstudománnyal foglalkozik. A 444.hu szerint Merkelyék tanulmánya annyiban kapcsolódik az idősekhez, hogy a többi korosztályhoz hasonlóan az idősek fertőzöttségi adatai is szerepelnek benne, felsorolták az idősekre szabott magyarországi korlátozásokat, valamint más kutatások alapján megemlítették, hogy az idősotthonokra különösen oda kell figyelni a lazítás során.

A cikket a tudományos világban szokatlanul gyorsan, egy hét alatt elbírálták: tavaly június 24-én nyújtották be, július 1-én már el is fogadták. Az egyetem szerint ebben nincs semmi kirívó. A GeroScience egyik főszerkesztője Ungvári Zoltán, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének igazgatója, vagyis Merkely beosztottja. A tanulmánynak Merkely Bélán kívül 22 szerzője van, köztük gyermekgyógyász helyettese, Szabó Attila, valamint ortopédus fia, Merkely Gergő is.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik