Belföld

„Él a III/III”, és Orbáné hatékonyabb Kádárénál – Haraszti Miklós a Pegasus-botrányról

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Azt is felidézi, hogy a megfigyelőállamot kiépítő kormányfő a Dunagate idején még mellette szónokolt.

Haraszti Miklós, a demokratikus ellenzék egykori tagja, író, az EBESZ volt sajtószabadság-felelőse a Népszavának azt mondja, ténynek és mérföldkőnek tartja, hogy az izraeli kémszoftvert az Orbán-kormány bevetette. Ezért írta Facebook-oldalán, hogy „él a III/III”, és újra „zakatol a zsarolás és a beszervezés nagyüzeme is”.

Az egykori liberális politikus szerint a Kádár-korban ellenzékiként volt még valamennyi esély a rendőrség elől bujkálni, a teljes megfigyelés lehetetlen volt.

Ma digitális korszakban élünk, minden adat digitálisan hozzáférhető – és hozzá is férnek. (…) A fideszes kormány – a nemzeti retorika ellenére – a saját társadalma ellen használja a titkosszolgálatokat.

Felidézi, a Dunagate idején a Belügyminisztériumnál ketten szónokoltak: ő és Orbán Viktor, aki akkor még

megengedhetetlennek tartotta a politikai megfigyeléseket. Később aztán egyik Orbán-kormány sem hagyta ki a lehetőséget – beleértve az 1998-2002 közötti legelsőt is –, hogy a titkosszolgálatokat a maga politikai érdekeinek rendelje alá.

Haraszti Miklós szerint a titkos információk gyűjtésében különleges szerepe van a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak, amely a terrorizmus elleni harcra hivatkozva minden magán- és közadatot egyesít.

Ez egy megfigyelőállam, amely, ha nem is olyan »haladóan«, mint Kína, bevallottan ellenőrzi a polgárait, félelemben tartja őket és nem habozik alkalmazni a technikákat. (…) A rendszerváltáskor, a magyar köztársaság történetének kezdetén azt hittük, hogy ilyen soha többé nem fordul elő.

Haraszti Miklós szerint „Orbánék uralma alatt a parlamenti jogok nem érvényesülnek”, így vizsgálóbizottságra sincs esély, a Pegasus-ügyben csak a kormányváltás után lehet az igazságnak érvényt szerezni.

Kapcsolódó
Mi lett a rendszerváltás legnagyobb botrányának két főszereplőjével?
Végvári József titkosszolgálati őrnagy és Lovas Zoltán újságíró történelmi időben találkozott: ők a harminc éve kirobbant Dunagate-botrány főszereplői. Riport arról, honnan jön és hová tart e két ember sorsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik