Belföld

Egyetlen sikermorzsát sem akar átengedni az ellenzéknek a kormány oltásügyben

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Egyelőre nem tudni, lesznek-e új, önkormányzati kialakítású oltópontok Szombathelyen, pedig egy ideig úgy tűnt, mindenki támogatja a helyi háziorvosok kezdeményezését. Az együttműködés azonban váratlanul elakadt, a kormányhivatal egyik napról a másikra kifarolt az ügyből, egyúttal politikai zavarkeltéssel vádolta meg az ellenzéki városvezetést. Kis magyar abszurd pandémia idején: már az oltópontokból is lehetnek kormánypártiak és ellenzékiek.

A történet azzal kezdődött, hogy 27 szombathelyi háziorvos február közepén levélben fordult a Vas Megyei Kormányhivatal vezetőjéhez, akitől segítséget kértek: minél előbb ki kellene alakítani olyan új oltópontokat a vasi megyeszékhely közintézményeiben, ahol nagyobb biztonságban lehetne elvégezni a hamarosan beinduló tömeges oltásokat. Merthogy a háziorvosi rendelők erre nem alkalmasak. Sőt, nemcsak a tömeges oltásokra alkalmatlanok, de már most, az ütemezett vakcinázáskor is komoly veszélyben vannak az emberek.

Több háziorvost is kerestünk a kezdeményezők közül, de elfoglaltságaikra hivatkozva egyikük sem tudott rendelkezésünkre állni. Helyettük Nemény András polgármester mondta el lapunknak, milyen problémákat fogalmaztak meg a szombathelyi háziorvosok a vakcinázással kapcsolatban.

Az a legfőbb gondjuk, hogy a háziorvosi rendelők speciális kialakítása miatt általában páros rendelések zajlanak, azaz két kolléga tartózkodik egyazon épületben, és míg az egyikük a normális háziorvosi rendelését tartja, addig a párja az ütemezett oltásokat adja be. Ez azt jelenti, hogy nem különíthetők el egymástól az egészséges, vakcinára váró emberek a betegektől, akik között akár covidosok is lehetnek. Ezért az orvosok azt kérték, hogy rendelési időn kívül, külső helyszínen, alaposan megszerzetten folyjanak az oltások, és már az ütemezettek is

– magyarázza a szocialista polgármester.

Varga György / MTI Nemény András

A kormányhivatal februárban még jogosnak ítélte a háziorvosok kezdeményezését, és a szombathelyi önkormányzathoz fordult: működjenek együtt az új oltópontok kialakításában. Az ellenzéki vezetésű önkormányzat azonnal rábólintott, és nem csupán amiatt, mert egyetértett a háziorvosokkal. Február 24-én kaotikus jelenetek játszódtak le Szombathelyen az állami oltópontnál, a régi SZTK épületénél, ahová erre a napra több száz embert hívtak be oltásra, javarészt időseket. Az emberek a háziorvosuktól kaptak értesítést a helyszínről, az időpontról és az oltóanyagról. Bár mindenkit külön, konkrét időpontra rendeltek be, a csúszások miatt feltorlódtak az oltásra várakozók, a tömegben képtelenség volt megtartani a biztonságos távolságot.

Kapcsolódó
Egymást taposták a várakozó idősek a szombathelyi oltópont épületénél
Teljes káosz alakult ki, hiába hívták időpontra az embereket.

„Ez a káosz is megerősített minket abban, hogy szükség van új oltópontokra. Megkezdtük az egyeztetéseket a kormányhivatal illetékeseivel, valamint a járási tiszti főorvossal, hogy pontosan milyen tárgyi és személyi feltételeket kell biztosítanunk az oltópontok működtetéséhez. Először is kiválasztottuk a helyszíneket: a Szombathelyi Képtárat, a Savaria mozit és a Schrammel-házat” – mondja Nemény András.

A polgármester biztosra akart menni: levelet írt a kormánymegbízottnak, valamint György Istvánnak, a Miniszterelnökség államtitkárának, aki az operatív törzs oltási munkacsoportját is vezeti. Azt tudakolta, van-e bármilyen jogi akadálya annak, hogy egy önkormányzat a saját intézményében kialakítson oltóhelyeket. A levélre Harangozó Bertalan kormánymegbízott válaszolt, aki Györgyre, valamint a katasztrófavédelmi törvényre hivatkozva közölte, veszélyhelyzetben a polgármesternek joga van olyan intézkedéseket hozni, melyek az emberi életek védelmét szolgálják. A levélben ez olvasható: mindez „jogalapot ad az oltóhelyek létrehozásához”.

Szerettünk volna mielőbb elkészülni legalább az egyikkel, ezért első körben helyszíni bejárást tartottunk a képtári oltóponton, amikor is a kormányhivatal szakemberei elmondták, mire van még szükség az induláshoz. Megállapodtunk, hogy amint minden feltételt teljesítettünk, közösen tartunk egy újabb bejárást, és utána meg is nyitjuk az oltópontot. Utolsó beszélgetésünkön Harangozó Bertalan azt mondta nekem: nincs ma ennél fontosabb ügy, és ha megvan az utolsó bejárás, akkor 16-án, kedden meg is kezdheti a működését a képtári oltóhely

– állítja a polgármester.

Az önkormányzat március 10-én, szerdán fejezte be az előkészületeket, a polgármester pedig jelezte a kormányhivatalnak és a járási tiszti főorvosnak, hogy másnap jöhetnek ellenőrizni. A megnyitás előtti utolsó ellenőrzés ugyanis a kormányhivatal feladata. De nem jött senki. Nemény csütörtökön többször is kereste telefonon Harangozó Bertalant, aki sem aznap, sem az azóta eltelt időben nem hívta vissza a polgármestert. Nemény András pénteken átküldte a kormányhivatalba az oltópontok kialakításáról szóló dokumentációt, ám erre mostanáig semmilyen reakció nem érkezett. Erre péntek délelőtt a polgármester kirakott egy ingerült hangvételű posztot a Facebookra, melyben értetlenségének adott hangot, valamint megjegyezte: „Csak remélni tudom, hogy semmilyen politikai érdek nem írja felül a ránk bízott emberek egészségének védelmét.”

Erre viszont már érkezett reakció, péntek délután a kormányhivatal az MTI útján kiadott egy sajtóközleményt. Ebben az áll,

hogy Szombathely polgármestere látványpolitizálást folytat.

A közlemény szerint Nemény „a baloldali pártok oltásellenes kampányának részeként zavart próbál kelteni az oltásokkal kapcsolatban. Az országban, így Szombathelyen is hetek óta zajlik a tömeges oltás. A Megyei Oltási Munkacsoport összesen 41 oltópontot létesített a városban, ezeken eddig több tízezer embert oltottak be szerte a megyéből. Az oltáshoz szükséges oltóhelyek a kórházban és a háziorvosoknál tehát bőségesen rendelkezésre állnak, vakcinából azonban továbbra sincs elég. A polgármester valójában nem segíteni akar, hanem csupán politikai haszonszerzés vezérli. Február 22-én kérte a kormány az önkormányzatokat, hogy segítsék a háziorvosokat adminisztratív feladatok, főképpen az oltásokkal kapcsolatos időpontszervezések ellátásában, amihez egy-két munkatársat biztosítsanak. Szombathely polgármestere a kérésnek immár három hete nem tesz eleget. Felszólítjuk a polgármestert, hogy a zavarkeltés és a látványpolitizálás helyett a háziorvosok érdemi adminisztrációs támogatásával segítse, hogy a szombathelyiek oltására minél hamarabb sor kerülhessen.”

Nemény András kérdésünkre azt mondta, az önkormányzathoz mostanáig nem érkezett konkrét kérés a háziorvosok adminisztrációjának segítésére. A pénteki közlemény után jelezték a kormányhivatalnak, hogy akár azonnal képesek önkénteseket vezényelni a háziorvosok mellé.

Filep István / MTI Ifj. Prugberger László háziorvos beadja a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát Szekeres Józsefnénak szombathelyi rendelőjében március 3-án.

Az említett közleményben egyébként egy szó sem esik arról, hogy március 10-éig a kormányhivatal kifejezetten támogatta az ügyet, aktívan együttműködött az önkormányzattal, heteken át jó ötletnek tartotta az új oltópontok felállítását. Még aznap este, pénteken a Hír Tv-ben vendég volt György István, aki szintén az új narratívát adta elő.

Elmondta, hogy nem az oltóhelyekkel van probléma, a háziorvosi oltóhelyek nincsenek túlterhelve, csak a szombathelyi polgármester politikai népszerűség-hajhászása áll az ügy mögött. A háziorvosoktól azt kérik, hogy az ütemezett oltásokból naponta húszat adjanak be, tömeges oltások idején pedig napi ötvenet. Közölte, ameddig a helyzet nem indokolja, addig az egészségügyi szolgáltató helyeken belül kell tartani a vakcinázást.

Nemény Andrásnak nem az a dolga, hogy külső oltópontokat hozzon létre. Azt kértük a polgármesterektől, hogy adjanak egy, kettő vagy legalább három olyan adminisztratív segítséget a háziorvosok mellé, akik segítenek az oltakozni kívánkozók behívásában. Ezt viszont nem csinálta meg. Neki nem kell helyettünk gondolkodnia

– fogalmazott György István, aki szerint Nemény András műbalhét csinált, amiből politikai hasznot kíván húzni. Az a kérdés nem hangzott el a műsorban, hogy miért menet közben változtatta meg a véleményét a kezdetben együttműködő kormányhivatal.

Mivel a téma az operatív törzs tájékoztatóján, majd a parlamentben is előkerült, így Müller Cecília és Orbán Viktor is reagált rá. Mégpedig ugyanazt. Az országos tiszti főorvos közölte: ha lesz nagyobb mennyiségű oltóanyag, akkor lesznek újabb oltópontok is, de addig maradnak a kórházi és háziorvosi oltópontok, a kormányfő pedig Kunhalmi Ágnes, MSZP-társelnök kérdésére azt válaszolta: „Nem oltópontból nincs elég, hanem vakcinából, de ha lesz elég oltóanyag, az oltópontok számát is tudják növelni.”

Kormányzati oldalról azonban eddig még egyetlen válasz sem érkezett a szombathelyi háziorvosok tényleges felvetésére,

miszerint nem az oltópontok számával van gond, hanem azzal, hogy jelenlegi helyszíneken nem lehet biztonságosan beoltani az embereket – ezért lenne szükség újakra.

Megkerestük kérdéseinkkel Harangozó Bertalant, akitől egyebek mellett azt tudakoltuk,

  • miért változtatta meg menet közben a véleményét, hiszen heteken át együttműködött az ügyben az önkormányzattal.
  • Arra is kíváncsiak voltunk, miért minősítette a kormányhivatal politikai zavarkeltésnek a külső oltópontok felállítását, miközben ezt már több fideszes vezetésű településen – például a főváros V. kerületében és Szekszárdon – is meglépték, ám azokat illetően elmaradt a nyilvános bírálat.
  • Arra is rákérdeztünk, valóban úgy érzi-e a kormányhivatal vezetője, hogy korábban nem kapott érdemi segítséget a szombathelyi polgármestertől a járvány elleni védekezésben.

Egyelőre nem kaptunk választ, ha megérkezik, frissítjük a cikkünket.

A kormányhivatali pálfordulás okáról így egyelőre csak találgatni lehet. Az tény, hogy a szombathelyi városvezetés sikerként kommunikálta az oltópontok létrehozását, ami egy idő után már nem vasi belügynek, hanem országosan alkalmazható sikersztorinak tűnt. Nemény András úgy gondolja, a dolog összefügghet azzal, hogy példájuk nyomán számos ellenzéki önkormányzat bejelentkezett a saját kormányhivatalánál, hogy szívesen segítene oltópontok létrehozásával, ráadásul Karácsony Gergely egy múlt szerdai posztjában lényegében arról írt: az önkormányzatok képesek és készek arra, hogy érdemben segítsenek az állami szerveknek a tömeges oltások levezénylésében. A főpolgármester kedden az ATV-nek már úgy nyilatkozott: attól tart, hogy a kormány nem akarja az oltási programhoz közel engedni az önkormányzatokat, legalábbis az ellenzékieket.

Azt gondolják, hogy adott esetben ez politikailag befolyásolhatja a kormány és az ellenzék megítélését

– fogalmazott Karácsony.

Önként vagy kényszerből?

A szombathelyi oltópontok ügyének egyik mellékszálaként a múlt héten megjelent egy cikk a Mediaworkshöz tartozó vaol.hu-ban, ebben egy névtelenül nyilatkozó múzeumi dolgozó azt állította, „munkahelyi kényszerrel” kívánják rávenni a Savaria Múzeum munkatársait, hogy önkéntes munkát vállaljanak az új oltópontokon. A lap szerint a dolgozók veszélyben érzik magukat, és azért fordultak a sajtóhoz, hogy „segítsen megakadályozni ezt az ámokfutást”. Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója az intézmény Facebook-oldalán közzétett közleményében tagadta, hogy erőszakkal vennék rá a dolgozókat az oltóponti önkéntes munkára, és részletesen ismertette, milyen formában egyeztettek a munkatársakkal. Nemény András kérdésünkre azt mondta, összesen kétszáz embert – múzeumi dolgozókat, védőnőket, közterület-felügyelőket – szerveztek be, akik segítenék az oltópontokon az oltakozás lebonyolítását. A polgármester szerint egyetlen városi alkalmazottat sem kényszerítenek ilyen feladatra, senkire nem helyeznek nyomást, ebben a munkában kizárólag önkéntesként lehet részt venni.

Az ügyben exponálta magát Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője is. Érthető, hiszen nemrég jelentette be: a 2022-es parlamenti választáson a szombathelyi körzetben közös ellenzéki jelöltként indulna a mandátumért, előtte persze még az előválasztáson meg kell mérettetnie magát.

Ungár a 24.hu kérdésére azt állította, információi szerint a Fideszben komoly perpatvar keveredett abból, hogy a kormányhivatal kezdetben támogatóan állt hozzá az önkormányzati oltópontok ügyéhez, és a kommunikációs fordulat Hende Csabához, a vasi megyeszékhely fideszes parlamenti képviselőjéhez köthető. Ungár szerint Hende iránymutatása alapján lett a szombathelyi kezdeményezés támogatandó ügy helyett „ellenzéki zavarkeltés, látványpolitizálás”. Ungár szerdán egy Facebook-videóban felszólította Hendét, hogy nyilatkozzon róla, miért fontosabb neki a Fidesz politikai érdeke, mint a szombathelyi embereké.

Hende Csaba egyelőre nem reagált Ungár vádjaira. Az LMP-s politikus láthatóan nem akarja elengedni az ügyet: parlamenti interpellációban kért magyarázatot a történtekre, illetve közérdekű adatigényléssel fordult a Vas Megyei Kormányhivatalhoz, hogy kiderüljön: „mi volt az a halaszthatatlan közfeladat, ami miatt Harangozó Bertalan nem tudta fölvenni a telefont” Nemény Andrásnak.

Vasárnap a szombathelyi háziorvosok egy nyílt levélben jelezték: a kérésük nem valamiféle politikai akció volt, a háziorvosi rendelők tényleg nem alkalmasak a tömeges oltások elvégzésére.

Mint írják, „a Szombathely város vezetése által kialakított helyszínek lehetőséget adnak arra, hogy a járványügyi szabályokat szigorúan betartva, zsúfoltság kialakulása nélkül, a rendelői ellátásra érkező betegektől térben és időben is elkülönítve olthassunk, a leggyorsabb ütemben, ahogy azt a rendelkezésünkre bocsátott vakcinák mennyisége lehetővé teszi”.

Kedden a háziorvosok képviselői ismét személyesen egyeztettek a polgármesterrel, és Nemény András tájékoztatása szerint újra megerősítették:

fenntartják a kérésüket az új oltópontok kialakítására.

Azt azonban még nem tudni, hogy kormányhivatali jóváhagyás híján megnyithatnak-e az önkormányzati oltópontok. Nemény András azt mondja, tisztázatlan a jelenlegi jogi helyzet:

Egyrészt nem akarjuk veszélyeztetni sem az oltásra várók, sem a háziorvosaink biztonságát, de azt sem akarjuk kockáztatni, hogy a háziorvosainkat eltiltsák az önkormányzati oltópontok használatától, netán visszatartsák a vakcinákat. Bármikor megindulhatnak a tömeges oltások, sürgős lenne megállapodásra jutni. Nem adtuk fel, keressük a megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik