Belföld

Blikk: Pártot alapítottak a vírustagadó Gődénynek

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Így akár meg is mérethetné magát a 2022-es választásokon.

A Blikk derítette ki, hogy megalakult egy új párt, amely több szálon kötődik a járványveszélyt tagadó gyógyszerészhez. A bíróság a  júniusban alapított Normális Élet Pártját november elején jegyezte be.

A lap emlékeztet rá, Normális Élet néven fut Gődény György számtalan közösségi oldalt és csoportot felölelő virtuális hálózata, de az új pártot is egy olyan nyíregyházi címre jegyezték be, ahol két ingatlan található. Az egyik – a lap által kikért tulajdoni lap szerint – a járványszkeptikus gyógyszerész édesanyjáé, ez a Gődény vezette Magyarországi Zsidó Örökségvédelmi Egyesület székhelye, Gődény György címe a cégadatbázis szerint egy házzal odébb található.

A Normális Élet Pártját ezúttal is Harkai Bulcsú Bánk alapította és vezeti: ahogy korábban a Közös Nevező 2018 nevű formációt is, amelynek később lett listavezetője és ügyvezetője a testépítő gyógyszerész. Harkai a 23. helyet kapta meg.

Mikola Bálint, a Transparency International munkatársa arra  emlékeztetett, a Közös Nevező sem fizette vissza a korábbi állami támogatást, az új szabályok szerint a Normális Élet sem kapna kampánytámogatást, ha Gődény alapította volna meg. A lap kereste Gődény Györgyöt, hogy megtudja, vannak-e politikai ambíciói, indulna-e 2022-ben, de lapzártáig nem válaszolt.

Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint egy jó kampánnyal akár egy parlamenti erő is összehozható lenne, mert a lezáráskritika felül tudja írni a pártpreferenciákat. Ezzel főleg az ellenzéki szavazókat lehet megszólítani, de a szakértő azt sem tartja kizártnak, hogy a  Fidesz hagyományos bázisaiból is tudna „lopkodni” egy vírusszkeptikus párt.

Azt korábban a HVG írta meg, hogy mivel a Fidesz szoros 2022-es választásokra számít, jól jönnek neki a fantompártok, Gődény György pedig már oltásellenes népszavazási kezdeményezésével is készülhetett a politikai szerepre, az ott elkért adatok megkönnyíthetik a 2022-es aláírásgyűjtést.

Néhány napja a Szabad Európa szintén írt arról, hogy noha a kamupártokra hivatkozva módosították tavaly a választási törvényt, nekik eddig sem okozott gondot összeszedni a megfelelő számú aláírást, a 2014 óta létező többes ajánlás rendszere miatt. A hatalomnak pedig azért tűnik előnyösnek a rendszer, mert a színes politikai paletta képét mutatja, sok párt neve hasonlít az ellenzéki pártok összefogására, ami szavazatokat vihet el az ellenzéktől. A portál idézte, a Transparency International Magyarország (TI-Magyarország) korrupcióellenes civil szervezetet, amely szerint a 2018-as kampányban 3 milliárd forint tűnt el a kamupártoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik