Belföld

„Az adatdobálózással nem jutunk sehova” – ellenzékiek faggatták Müller Cecíliát

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Csütörtökön hallgatta meg az operatív törzset a parlament honvédelmi és rendvédelmi bizottsága, és most ellenzéki képviselők is kérdezhettek Müller Cecíliától a járványkezelésről. A hvg.hu tudósításából kiderül, hogy az országos tiszti főorvos elmondta, Magyarország statisztikáit azért nem lehet összehasonlítani más országokéival, mert más rendszert használnak például a halálozások megállapítására:

Magyarország szélesre nyitotta az ajtót, tehát bármiben hunyt el valaki, ha a betegség időtartama alatt pozitívnak értékelték, akkor őt a koronavírus-elhunytak közé soroljuk

– jelentette ki Müller, aki szerint egy kicsit mindig előrébb jártunk „talán az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) is”:

Amikor ők veszélyhelyzetet hirdettek, akkor Magyarországon már lépések történtek a járvány várásában. Januárban már megjelent az az eljárási elv, ami az egészségügyi szolgáltatókat célozta segíteni.

A DK-s Vadai Ágnes, az MSZP-s Harangozó Tamás és a jobbikos Lukács László György is faggatta Müllert a járvánnyal kapcsolatban, és bár a kérdések csak nagyvonalakban fedték egymást, Müller Cecília mégis azt mondta, többre összefoglalva válaszol – jegyzi meg a hvg.hu.

Müller először kiemelte, hogy az adatszolgáltatás „rendkívül bonyolult folyamat”, ugyanis nem számok összeadásáról van szó, majd a rendszer bonyolultságával és sokrétegűségével és az eredmények értékelésével indokolta, miért „tolódnak el időben az adatok”.

Szerinte

ezzel az adatdobálózással nem jutunk sehova, mert a végén a Nemzeti Népegészségügyi Központ által jóváhagyott adatok validak kell, hogy legyen.

A tiszti főorvos elismerte, hogy a második hullám alatt már nem kapnak értesítést az önkormányzatok a náluk karanténban lévő emberekről. Elmondása szerint ennek oka, hogy „egy kistelepülésen különösen beazonosítható, és mindenkinek a szájára kerül a pozitív személy, szegregáció éri. Azt gondolom hogy jelzés esetén megkapják az önkormányzati segítséget anélkül, hogy aktívan közvetítenénk a személyes adataikat.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik