Belföld

Fegyverrel fenyegettek meg két 15 éves gyöngyösi diákot a roma származásuk miatt

Fegyveresen elkövetett közösség tagja elleni erőszak miatt emelt vádat a Gyöngyösi Járási ügyészség egy 32 éves mezőtárkányi férfival szemben, mert február közepén gázfegyverrel fenyegetett meg két iskolából hazafelé tartó gyereket a roma származásuk miatt.

A férfi fél nyolc körül kocsival vitte el barátnőjét az egyik gyöngyösi szakiskolába, ahol az épület előtt meglátta a lány egyik roma származású osztálytársát, valamint annak barátját, akit szintén romának vélt.

A férfi kihajolt a kocsi ablakán és kiszólt a két 15 éves fiúnak, hogy „valami gond van?”, majd fenyegetően közölte: „rasszista vagyok, vissza fogok jönni suli után, megvárlak titeket és elintézlek!” Nyomatékul pedig mutatóujját a két diákra emelte. A tanítás végeztével megismétlődött az eset. Az elkövető gázpisztolyt fogott a hazafelé tartó fiúkra a kocsija ablakából. A két gyerek nagyon megrémült, mert éles lőfegyvernek nézték a fegyvert.

A férfinak azonban ez sem volt elég, ugyanis másnap reggel vélt, illetve valós roma származásuk miatt újból zaklatta a kiskorú fiúkat, akikre mozgó kocsijából rákiáltott, hogy „rasszista vagyok, találkozunk”, majd gyorsan továbbhajtott. Értesüléseink szerint a férfi beismerte a bűnösségét a kihallgatása során. A járási ügyészség próbaidőre felfüggesztett börtönt kért a férfira két rendbeli, fegyveresen elkövetett közösség tagja elleni erőszak miatt. 

Itt fontos megjegyezni, hogy a Büntető Törvénykönyv három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki egy másik személy nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy akár csak vélt tartozása (különösen fogyatékossága, nemi identitása, szexuális irányultsága) miatt olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy az adott csoport tagjában riadalmat keltsen.

Aki ugyanehhez a sértetti körhöz tartozó személyt az adott csoporthoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, vagy erőszakkal, illetve fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, még súlyosabban, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha a tettes mindezt fegyveresen, felfegyverkezve, jelentős érdeksérelmet okozva, a sértett sanyargatásával, csoportosan vagy bűnszövetségben követi el, akkor akár nyolc év szabadságvesztést is kaphat a törvény szerint.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik