Belföld

Iskolaőr: A cél, hogy testi kényszert csak akkor alkalmazunk, ha már elkerülhetetlen

Ha már ott tartunk, hogy a diák vagy az apja ütni próbál, akkor mi is elővesszük a rosszabbik énünket. Végső esetben használhatunk gumibotot, könnygázsprét, bilincset, de az nem lehet cél, hogy péppé verjük a gyereket

– ezt nyilatkozta egy hamarosan munkába álló iskolaőr a Népszavának azzal kapcsolatban, hogy mit tanulnak a jelöltek a konfliktuskezelésről a felkészítésüket célzó tanfolyamon. A férfi az egyik dunántúli régióban végzi a tanfolyamot közel 40 társával együtt. Név nélkül elmondta, hogy mindig az adott helyzet dönti el, hogyan járnak el.

Ha például Pistike egyest kapott, és dühében szétrúgja a padot, akkor csak felszólítjuk a cselekmény abbahagyásra

– mondta az iskolaőr, aki egyébként profinak és sokrétűnek érzi a tanfolyamot, ahol az óraadók a rendőrségtől és a Klebesberg Központtól érkeztek. Többször is hangsúlyozta, hogy arra oktatják őket, a konfliktusokat megelőzni kell. Hozzátette:

A fő cél, hogy udvarias, de határozott fellépéssel előzzük meg a nagyobb bajt, testi kényszert csak akkor alkalmazunk, ha már elkerülhetetlen.

Budapesten volt a legtöbb iskolai erőszak, de az iskolaőrök inkább keletre mennek
Miután szeptembertől közel ötszáz intézményben állnak munkába iskolaőrök, kikértük a rendőrségtől az iskolai bűncselekményekre vonatkozó statisztikákat. A legtöbb eset a fővároshoz köthető, a budapesti iskolák azonban nem igazán kérnek a bilinccsel és gumibottal felszerelt őrökből, mindössze 6 százalékuk áll majd itt szolgálatba. Országszerte jellemző, hogy az incidensek zöme diákok között történik.

Kiemelt kép: Kiss Zsolt törzszászlós, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa tanórát tart Az iskola rendőre címmel a Rumi Rajki István Általános Iskolában 2013. szeptember 12-én. Fotó: Kászoni László /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik