Belföld

Egyetlen képviselő nem szavazta meg a 13. havi nyugdíjat

A mai napon 199 országgyűlési képviselő közül egyedüliként szavaztam a 13. havi nyugdíj ellen. Azért tettem így, mert ez meggyőződésem szerint ellentétes a magyar ember érdekével, így a nyugdíjasokéval is

– írta Bencsik János független képviselő pénteken Facebook-oldalán.

Bencsik az alábbiakkal indokolta döntését:

  • Szerinte „normális összegű” nyugdíjak csak az aktív keresők adóbefizetéseiből finanszírozhatók, így a költségvetés kiadási oldalából elsősorban őket kell segíteni, hogy nőni tudjon a bevételi oldal, amiből aztán lehet nyugdíjakat fizetni.
  • Mivel a  koronavírus-járvány elhúzódó gazdasági válsággal fenyeget, fontosabb, hogy a munkaképes korúak állását megvédjük; azoknak pedig, akik elveszítik, segítsünk újat találni, vélekedett.
  • Az időseknek szerinte nem „könyöradományra” van szüksége, ami bármikor visszavonható, hanem kiszámítható és korrekt nyugdíjakra, havonta, nem pedig évente.
  • A képviselő úgy látja, a 13. havi jutalom egy alapvetően igazságtalan nyugdíjrendszert konzervál, ahol hatalmas különbségek vannak, így az egész rendszert alapjaiban kellene újragondolni és megreformálni.
  • Bencsik szerint nehéz a döntésre nem úgy tekinteni, mint „átlátszó szavazatszerzési kísérlet”.
  • A képviselő szerint siralmasak a demográfiai mutatóink, így beláthatatlan következményekkel és társadalmi robbanással kell számolnunk.

Tudom, hogy sok idősebb honfitársunk úgy véli: miután egy egész életet végig dolgozott, jár neki a nyugodt, önfeledt nyugdíjas évek. Az én szüleim és nagyszüleim (akik még élnek) szintén így gondolják. Igazuk is van. De a 13. havi nyugdíj ezt nem fogja elhozni, vagy ha igen, annak óriási ára lesz, mert a végén összességében mindannyian rosszabbul járunk vele. Fiatalok is, idősek is

– fogalmazott Bencsik, aki úgy véli: egyedül ő hozott felelős döntést a pénteki szavazáson.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik