Belföld

Mészáros Lőrinc bizalmasát gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók

Vörös Józsefet a hatmilliárd forint kárt okozó Széchenyi Bank egykori igazgatósági tagjaként gyanúsították meg. Az ügyvéd közvetítésével kerültek Simicska Lajos egykori cégei Mészáros Lőrinchez, akinek megbízásából Vörös földeket is vett, és volt, hogy együtt utaztak magánrepülőn meccset nézni. Bár szabadlábon védekezhet, ilyen magasra még nem csapott a NER-ben az igazságszolgáltatás.

Vörös József ügyvédet, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos bizalmasát gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozó ügyészek a Széchenyi Bank hatmilliárd forintos károkozása miatt indult büntetőügyben – értesült a 24.hu.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás, ennek részeként kedden húsz helyszínen csaptak le a hatóságok. Tizenkilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük kilencet őrizetbe vettek. A bank egykori tulajdonosát, Töröcskei Istvánt és feleségét (még egy gyanúsított társaságában) csütörtökön letartóztatták, öten bűnügyi felügyeletbe kerültek. A kilencedik őrizetbe vett szabadon távozhatott a bíróságról. Információink szerint ő Vörös József, akivel szemben tehát – nyolc társával ellentétben – nem rendelt el kényszerintézkedést a bíróság, és aki a többiekhez hasonlóan nem ismerte el bűnösségét.

A legmagasabb körökben mozgó ügyvédet pénteken értük utol, és csak annyit mondott, ellene nincs kényszerintézkedés, ám gyanúsításának részleteiről nem kívánt nyilatkozni, és bontotta a vonalat.

A részletek tisztázása érdekében próbáltuk utolérni Vörös József védőjét a Fővárosi Törvényszéken keresztül, ám az ügyvéd csütörtöki megkeresésünkre még ahhoz sem járult hozzá, hogy a nevét kiadja a bíróság. Ezt azzal indokolta, hogy nem tudott egyeztetni ügyfelével a sajtókommunikációról. Bár pénteken ismét próbálkoztunk, ekkor sem jártunk sikerrel, a bíróságtól azt a tájékoztatást kaptuk:

Vörös József védője nem járult hozzá, hogy a nevét újságírók részére kiadjuk.

Vörös minden bizonnyal azért került a büntetőügy gyanúsítottjai közé, mert 2013 júniusától 2014 novemberéig tagja volt a Széchenyi Bank igazgatóságának.

Az ügyészség szerint a bankot működtető bűnszervezet hiteleket helyezett ki olyan esetekben is, ha a hitelt igénylő gazdasági társaság kölcsönhöz nem juthatott volna. A hitelezett cégek a kölcsönt nem fizették vissza, azokból a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott, miután a társaságok a felvett összeg döntő hányadát rövid időn belül, különböző cégek közbeiktatásával, előre meghatározott módon továbbutalták, ezzel fedezve például a bank tőkeemelését.

Hogy ebben milyen szerep juthatott az ügyészség gyanúja szerint Vörös Józsefnek, azt egyelőre nem tudni, de tény, hogy például a csődtörvény alapján a vezetőknek, a vezető testületek tagjainak, a döntések meghozatalában részt vevőknek viselniük kell a felelősséget, és velük szemben akár kárigény is érvényesíthető. A hat évvel ezelőtt kezdődő ügy részleteiről és a bankot vezető, Simicska Lajos embereként számon tartott Töröcskei Istvánról pénteken írtunk:

Évekig félrenéztek, most mégis elindult a megtorlás Töröcskei István ellen
Simicska Lajos embereként jegyezték, mindvégig veszteséges bankja mellett rábízták az Államadósság Kezelő Központ vezetését is. Most bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és hatmilliárdos károkozással gyanúsítják, noha még mindig az igazgatóság elnöke egy állami cégben.

Simicskától Mészáros Lőrincig

Mészáros Lőrinc bizalmasa, előtte Simicska Lajosé volt, de ha jól meggondoljuk, mindenkié – nagyjából így összegezhetők a válaszok arra a kérdésre, hogy kinek is az embere Vörös József. Kapcsolatrendszere Orbán Viktorig is elvezethető, hiszen

bekerült a miniszterelnök által alapított Puskás Akadémia vezetőségébe.

A köztudatba Vörös akkor robbant be, amikor 2016-ban elismerte, hogy Mészáros Lőrinc megbízásából licitált egy árverésen felkínált termőföldre. Hogy kapcsolatuk a felcsúti milliárdossal mennyire közeli, azt az is jelzi, hogy 2018 októberében Vörös József is ott volt Londonban a Chelsea–MOL Vidi Európa Liga-csoportmérkőzésen, ahova egy 17 milliárd forintot érő magánrepülőgép szállította el a VIP-résztvevőket, köztük Mészárost és megannyi bizalmasát (kiemelt képünkön Vörös József kék ingben látható a ferihegyi leszállás után).

2018 vége felé vállalatok sora került a nevére: rendre azokban a volt Simicska-cégekben bukkant fel, amelyek előbb Simicska Lajos üzlettársához, Nyerges Zsolthoz kerültek, majd Vörös érintésével Mészáros Lőrincnél landoltak. Az Orbánnal folytatott háborút elveszítve minden üzleti érdekeltségét felszámoló Simicska agrárportfólióját tömörítő Mezort Zrt.-ben például Vörös mind a tulajdonosi, mind az elnöki pozíciót átvette Nyergestől, mielőtt a vállalat Mészáros Lőrinc kezébe került, és ez történt Simicska egykori közterületi reklámcégével is.

Az ügyvéd már a 2010-es kormányváltás után szerepet kapott nagy állami cégekben, ami akkoriban aligha lett volna lehetséges Simicska egyetértése nélkül. 2010-ben egy évre bekerült a központi villamosenergia-rendszert működtető stratégiai fontosságú energetikai cég, a Mavir felügyelőbizottságába, majd 2018-ban ismét beválasztották az ellenőrző testületbe, 2011 és 2018 között pedig a Mavir igazgatóságának tagja volt. Vagyis ennél a cégnél is évekig együtt dolgoztak a Széchenyi Bankot tulajdonló Töröcskei Istvánnal, ő ugyanis 2010 óta – a cégadatok alapján jelenleg is – vezeti a testületet, bár előzetes letartóztatása után talán már nem sokáig.

Amint a Népszabadság feltárta, az ügyvéd portfóliója elég tarka volt a Mészároshoz fűződő szoros kapcsolata előtt is: Vörös az agrártárcához tartozó cégekben is megjelent, 2011-től annak 2014-es megszűnéséig az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft., azután pedig a Pilisi Parkerdő Zrt. felügyelőbizottsági tagja lett. A Matolcsy György vezette jegybank körüli céghálóban is szerephez jutott: a Magyar Nemzeti Bank 3,1 milliárd forintos tőkéjéből – alapítvány közbeiktatásával – létrehozott ingatlancég, a Vízház Zrt. igazgatótanácsának lett egy időre a tagja. Az állami vasúttársasággal is szerződésben állt, ez alapján három év alatt akár nettó 180 millió forint megbízási díjat is kaphatott a MÁV-tól. Majd pedig a sportba is belekóstolt a felcsúti szerepvállaláson túl is: 2017-ben ő lett az elnöke a Postás Sport Egyesületnek.

Az utóbbi négy évben azonban jóformán minden esetben Mészáros oldalán bukkant fel.

Az pedig, hogy Mészáros Lőrinc bizalmasa egy súlyos büntetőügy gyanúsítottja, komoly spekulációkra adhat okot. De ezekből a részben állami Széchenyi Bank történetében eddig sem volt hiány, hiszen a bank elleni eljárást Simicska kegyvesztésével is összefüggésbe hozták annak idején.

Tény, hogy alig három hónappal a mélyben már meglevő Simicska-Orbán konfliktust szitkozódva kirobbantó G-nap előtt csapott le a felügyeleti jogokat ellátó jegybank a Széchenyi Bankra, Töröcskei pedig akkortájt távozott az Államadósság Kezelő Központ éléről.

Arra viszont hat évet kellett várni, hogy a büntetőügy beinduljon, és a NER-ben szokatlanul súlyos áldozatokat szedjen. Hogy kell-e többet e mögé látni, mint hogy az igazságszolgáltatás hosszú félrenézés után teszi a dolgát egy menthetetlen gazdasági bűncselekmény feltárásával, az a hírek szerint az elit csúcsain is sokakat foglalkoztató kérdés.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik