Pénzügy

Bajban a magyar milliárdos bankja

Az MNB felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-hez, akik átvették az irányítást, és amíg a vizsgálat tart, korlátozásokat alkalmaznak.

A hitelintézet tőkehelyzete és a jogszerű működés garantálása miatt döntött úgy a jegybank, hogy keddtől felügyeleti biztosokat rendel ki a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-hez – írta a Napi.hu.

Átfogó ellenőrzéssel indult

A korlátozás azt jelenti, hogy az ügyfeleknek maximum 5 millió forintot fizethetnek ki az intézkedés időtartama alatt. A fiókok működésében, az internetbankolásnál és a kártyaszolgáltatásnál nem lesz eltérés, viszont a Magyar Nemzeti Bank újabb kötelezettségek vállalását (hitelnyújtás, bankgarancia) megtiltotta. Az intézkedésre egy már zajló átfogó vizsgálat részeként került sor.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Az állam is tulajdonos a milliárdos bankjában

A 2010-ben alapított bankban 2013 közepe óta 49 százalékos tulajdonrésze van az államnak. A többségi tulajdonos pedig a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül Töröcskei István (aki egyben az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója is). Töröcskei 14,2 milliárd forintos vagyonával idén a Top 100-as listán a 45. leggazdagabb magyar volt – derült ki a cikkből.

Az NGM kedd este közleményt adott ki, amelyben jelezte, bízik a Széchenyi Bank megfelelő működésének helyreállításában. Azt is jelezték, hogy az állam eddig minden lehetőséget kihasznált és a jövőben is ki fog használni annak érdekében, hogy a banküzemi működés helyreálljon. Mivel az állam csak kisebbségi tulajdonos a Bankban, így a lehetőségei korlátozottak a Bank irányításában és a jelentősebb döntések meghozatalánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik