Belföld koronavírus

Kétmillió ember érezheti a saját bőrén Orbán manővereit

Budapest újranyitása politikai színjátékká vált, miközben járványügyi, szakmai döntést kellene hozni. A háttérben a miniszterelnök azon taktikája áll, hogy nevetségessé és bűnbakká tegye Karácsony Gergelyt.

A napokban végképp politikai színházzá silányult Budapest újranyitásának kérdése. „Kétségkívül az élet újraindításának feltételei Budapesten is megvannak, csak felelősen kell viselkednünk” – mondta Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában, hozzátéve, szombaton dönt arról, lazítanak-e utolsóként a fővárosban is a kijárási korlátozásokon. A miniszterelnök azt mondta, járványügyi szakembereket és tudósokat hallgat meg aznap, ami azt az érzetet kelti, mintha tudományos, szakmai alapon születne meg a döntés, miközben egy mondattal korábban maga mondta, hogy az újraindítás feltételei megvannak.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elméleti típusú ember, aki a disznóvágásra csak este érkezik meg, és ha benősül a családba, át kell menni hozzá összeszerelni a bútorait – szemben elődjével, a gyakorlatias Tarlós Istvánnal, aki a Pesti úti idősotthonban is rendet rakott volna. Orbán ezzel igyekezett ismét a hallgatóság fejébe sulykolni, amit a kormánypárt és médiája a tavalyi önkormányzati választási kampány kezdete óta ismételget: Karácsony alkalmatlan a vezetésre, ezért a kormánynak kell döntést hoznia Budapestről. A kormány ugyan a budapesti polgármesterek véleményét is kikérte – majd a jelek szerint semmibe veszi azzal, hogy Orbán azt hangsúlyozza, a döntés az övé.

Bár a főpolgármestert április elején a Megyei Jogú Városok Szövetségének fideszes elnökével együtt meghívták egy kormányülésre, ahol a kijárási korlátozásokról egyeztettek, Karácsony egy héttel később már arról beszélt, a miniszterelnök nem tartotta be azt az ígéretét, hogy azonnal tesztelni kezdenek az idősotthonokban, egy hónappal később pedig arról, hogy Orbán azóta sem hívta újra egyeztetni sem őt, sem az önkormányzati szövetségeket az önkormányzatok helyzetéről, pedig erre is tett ígéretet.

Orbán egy összejövetel erejéig ugyanúgy eljátszotta az egyeztetés színjátékát Karácsonnyal, mint ahogy a Fidesz tette a parlamenti ellenzékkel, amikor Kocsis Máté frakcióvezető egy asztalhoz ült a frakciók képviselőivel, hogy tárgyaljanak a felhatalmazási törvényről. Hogy aztán a parlament végül az ellenzék javaslatait figyelmen kívül hagyva fogadja el a jogszabályt.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Miközben a kormányoldal felelőssé teszi a Pesti úti halálesetekért, és minden létező módon próbálja diszkreditálni Karácsonyt, a főpolgármester eleinte udvariasan beszélt a kormányról, és csak az elmúlt napokban lett harciasabb. A korábban finomkodó Karácsony olyanokat kezdett mondani, hogy a kormány „elkezdett hazudni, mint az állat”, majd arról beszélt, hogy vagy töketlen és gyáva, vagy politikai alapon bünteti Budapestet a korlátozások fenntartásával. Mivel a parlamenti ellenzék nem túlzottan vétette észre magát az elmúlt hetekben, a frontvonal áttolódott a szokásos Fidesz-ellenzék harcról, az Orbán-Karácsony csatára: a budapesti járványhelyzet értelmezése és kezelése annyira átpolitizálódott, amennyire csak lehet.

Ez a politikai csata pedig ugyanolyan aszimmetrikus, amilyen egyenlőtlen a kormánypártok és az ellenzékiek küzdelme. „A magyar kormány a sokat vitatott felhatalmazási törvény erejével nem csak a cselekvés jogát, de az információk kisajátításával valójában a megalapozott döntések lehetőséget is monopolizálta. Ma Magyarországon egyetlen település egyetlen polgármestere sem tud többet a védekezés hátteréről, mint bármely, a tudósításokat követő magyar állampolgár” – írta Karácsony a Budapest újraindításáról szóló javaslatában.

A diagnózissal nehéz vitatkozni, Karácsony például jó ideje szinte könyörög a részletes budapesti járványügyi adatokért. Így alakult ki az a helyzet, hogy a főpolgármester véleményét úgy kéri ki a kormányzat az újranyitásról, hogy csak kiszivárgott információk alapján tud bármit is mondani.

Egyrészt a tömeges tesztelés eredményei (alig fertőződött át a társadalom), másrészt a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai (főleg intézményekben terjedt a koronavírus) alapján Karácsony csütörtökön azt mondta, a nyitás pártján áll, a kerületi polgármesterekkel együtt. Hiába mondja Gulyás Gergely vagy más kormánypárti politikus, hogy nem világos Karácsony álláspontja az újranyitásról, egyértelművé vált, hogy

Orbán vagy elfogadja azt, amit a budapesti polgármesterek javasolnak, vagy csak azért is szembemegy a kérésükkel, és még jobban magára haragítja az ellenzéki főpolgármestert és a kerületek többségében ellenzéki vezetést választó budapestieket.

A kormányfő pénteki nyilatkozatából úgy tűnik, arra készültek, hogy a fővárosi polgármesterek Karácsony vezetésével nem állnak egyértelműen a nyitás mellé, bizonytalannak látszanak majd, de mivel így tettek, mintha homokszem került volna a fideszes gépezetbe. Karácsony pedig már Orbánt vádolja „tökörészéssel” a fővárosról szóló döntés halogatása miatt.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

A járványügyi információk visszatartásával és a Pesti úti idősotthonban kialakult fertőzési góc felelősségének Karácsonyra kenésével mindent megtett a kormányoldal, hogy az ellenzék legfontosabb pozícióban ülő politikusából bűnbakot csináljon, szembe állítva őt a sikeresen védekező miniszterelnökkel. Nem nehéz lefordítani a politikai manőversor lényegét: amíg a miniszterelnök meg tudta védeni az országot, Karácsony képtelen volt megvédeni a fővárost. Mivel a világon mindenhol a nagyvárosokban terjed a legjobban a  vírus – New Yorktól Londonon át Szöulig látszik ez –, nagy kockázatot nem vállalt a fideszes kommunikációs gépezet, amikor elkezdte ezt a hadműveletet.

Csakhogy Karácsony folyamatosan dokumentumokat publikál, amik az ő igazát látszanak bizonyítani, de a helyzet tisztánlátását nehezíti, hogy mindkét oldal politikailag motivált. A Pesti úti ellenőrzést vezető fővárosi kormányhivatal élén pedig az a Sára Botond áll, aki a Karácsonyt hevesen ostorozó Kocsis Máté utódja volt a VIII. kerületi polgármesteri székben, és aki Karácsonyék papírjai szerint részes abban, hogy negatív koronavírusteszt nélkül is visszatérhettek lakók a szociális intézményekbe.

Mindeközben Karácsony a maszkviselésre és a tömeges tesztelésre is korábban tett javaslatot, mint ahogy azt a kormány meglépte volna.

Ez a küzdelem nem csak a járvány miatt fontos, bár kétségtelenül amiatt kellene fontosnak lennie, ugyanis a fertőzések közel felét Budapesten regisztrálták. A főpolgármester alkalmatlanságának sulykolása az önkormányzatok ellen indított letámadásának is muníciót szolgáltat. Ha sikerül a választóknak azt a képet megrajzolni, hogy a főpolgármester bénázik, a kormány pedig tettre kész, és hatékony, akkor sokkal kevésbé lesz felháborító a helyhatóságok hatáskörének korlátozása.

Az önkormányzatokat gyámság alá vonó törvényjavaslat egy nap alatt elbukott, és sokáig csak egy rosszul sikerült április elsejei tréfának tűnt. De kiderült, hogy nem vicc volt, amikor a Samsung-gyár  adóbevételeit egyetlen tollvonással vette el a kormány Gödtől, majd kiderült, hogy a gödi modellt sokkal alacsonyabb beruházási értékküszöbbel az egész országra kiterjesztené a kormány, ezzel kirúgva sok önkormányzat pénzügyi lábát. Mintegy mellékesen a járvány elleni védekezésre hivatkozva elveszik az ellenzéki önkormányzatoktól a már megítélt fejlesztési forrásokat is: ezek komoly tételek egy-egy önkormányzat költségvetésében, viszont a járvány miatt mozgósított kormányzati forrásokhoz képest elenyészőek.

Jól látszik Orbán Viktor manővereinek íve: mondhatja 23 polgármester és a főpolgármester, hogy nyissák újra Budapestet, arról a miniszterelnök dönt az utolsó pillanatban.

Kiemelt kép: Facebook /Orbán Viktor

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.