Belföld koronavírus

Karácsony: Minden budapesti polgármester a nyitás pártján áll

A kormány már csak Budapest újranyitásáról nem döntött. A főpolgármester szerint világos, mit szeretne ő és a budapesti polgármesterek. A Fővárosi Önkormányzat keveset tehet, a legtöbb dolgoban a kormány dönt. Karácsonyék hétvégén mindenesetre lezárják a pesti alsórakpartot.

Minden polgármester, akinek ismeri a véleményét a nyitás pártján áll

– mondta csütörtöki online sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. A főpolgármester azt mondta, mind a a 23 kerületből egyeztetett szerdán a kérdésről polgármesterrel, vagy alpolgármesterrel, miután a városvezetők levelet kaptak Gulyás Gergelytől, hogy mi a véleményük a főváros újranyitásáról. Eszerint kormánypárti és ellenzéki polgármesterek is azon a véleményen vannak, hogy lazítani kell a korlátozásokon, mint ahogy az már mindenhol megtörtént, legutóbb Pest megyében is.

Karácsony szerint egyébiránt a kormány „vagy gyáva és töketlen, vagy szándékosan akarják fenntartani a korlátozásokat, hogy büntessék a várost”, ezt a sajtótájékoztatón is elmondta.  Szerinte „az önkormányzatok szoknyája mögé bújik a kormány”, pedig minden hatalom a kezében van.

A főpolgármester elmondta, hogy az ő álláspontját „csak az nem érti, aki nem akarja”. Utalt arra, hogy még Gulyás levele előtt elküldte a miniszternek a Budapest Restart javaslatot is, ami az újranyitásról szól, így azt ismerhette a kormány már a kormányülés előtt, ahol végül nem döntöttek Budapestről, bár 12 órán át üléseztek.

Karácsony elárulta, hogy a kormányülésre meghívót sem kapott. Azonban abban bízik, hogy legkésőbb hétfőig döntés születik Budapest újranyitásáról is.

Íme a Karácsony-terv Budapest újraindítására
Budapest Restart – Javaslatok a főváros felelős újranyitásához címmel készült el Karácsony Gergely főpolgármester anyaga, ami a kijárási korlátozások feloldásához szükséges feltételekről, és az az utáni lépésekről szól.

A főpolgármester szerint két olyan adat is kiderült a múlt héten, ami az újranyitás mellett szól. „Jellemzőnek ” mondta, hogy egyiket sem a kormány publikálta, pedig „egy felelős kormánynak minden adatot meg kellene osztania a nyilvánosságban, hogy a leghatékonyabb védekezést lehessen kialakítani”.

Az egyik adat a tömeges tesztelés első eredménye, miszerint nagyon alacsony a lakosság átfertőződöttsége:

A magyar társadalom fertőzöttsége éppen, hogy kimutatható, lasszóval kell fogni azokat az embereket, akik átestek már a betegségen

– fogalmazott Karácsony.

A másik adat, amit a Válasz Online közölt, miszerint a fertőzés főleg intézményekben terjed, minden harmadik fertőzött kórházban kapta el a koronavírust. Karácsony azt is elmondta, hogy a kórházakba korábban került be a vírus, mint az idősotthonokba, és más szociális intézményekbe, szerinte ezért próbálta a kormány eldugni politikai szándékból ezt az adatot, mert így a reflektorfényt az idősotthonokra irányíthatták, amelyek közül a fővárosi fenntartású Pesti úti otthonban lett a legsúlyosabb a helyzet.

Karácsony Gergely felidézte, hogy többször kérte levélben a Fővárosi Kormányhivatalt, hogy csak negatív teszt birtokában küldhessenek vissza valakit idősotthonokba kórházakból, azonban a kormányhivatal ezt az eljárást nem tartotta indokoltnak. Ez szerinte komoly hiba volt, amit most a második adat is igazolt.

Járvány nincs, de járványveszély van

– foglalta össze az általa levont tanulságot a főpolgármester, ami szerinte szintén az újranyitást indokolja Budapesten. Mivel az intézményekben terjed a jelek szerint leginkább a vírus, ezért is oldana a korlátozásokon Karácsony.

Mivel a kormány dönthet a legtöbb kérdésről rendeleti úton a felhatalmazási törvény értelmében, ezért a Fővárosi Önkormányzat, illetve a kerületi önkormányzatok saját hatáskörben nem sok mindent tehetnek. Az a kerületi városvezetőkön múlik, hogy újranyitják-e a sportpályákat, illetve a játszótereket, ugyanis a kerületi önkormányzatok ezeknek a tulajdonosai; a főpolgármester az újranyitásuk mellett érvelt.

A főváros pedig már ezen a hétvégén lezárja az autóforgalom elől a pesti alsórakpartot, hogy – Karácsony megfogalmazásával –, új tereket nyissanak meg a budapestiek előtt. Véleménye szerint azzal kisebb lesz a zsúfoltság a köztereken, ha újabb és újabb részeket adnak át a gyalogosoknak és a biciklistáknak.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik