Belföld koronavírus

Kocsis Máté: Karácsony a felelős a Pesti úti idősotthonban történtekért

Politikai balhé kezd kialakulni abból, hogy sok időst megfertőzött a koronavírus egy fővárosi fenntartású intézményben. A kormánypártiak a főpolgármester fejét követelik, Karácsony Gergely szerint ő nem hibás, mert hiába kérte korábban Kásler minisztert és a kormányhivatalt is, hogy teszteljék a kórházakban az idősek otthonába távozó pácienseket.

Egészen ízléstelen, ahogy a főpolgármester menekül az egyenes kiállás és a felelősség elől

üzente Karácsony Gergelynek a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté.

Politikai balhé

A kormánypárti politikus szerint „ha egy intézménynek az önkormányzat a fenntartója, akkor az ott történtekért az önkormányzat a felelős. Ez esetben a fővárosi. Ilyen egyszerű”.

Nem csak akkor kell főpolgármesternek lenni, amikor kinevezésekről lehet dönteni, vagy amikor Gyurcsány embereinek milliós szerződéseit lehet aláírni, vagy amikor Soros utal egymillió eurót, hanem akkor is főpolgármesternek kell lenni, amikor idősek fertőződnek meg egyfővárosi fenntartású otthonban!

– terelte politikai síkra a vitát Kocsis Máté.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a Pesti úti idősotthonban 2020. április 9-én. Fotó: MTI/NNK

A frakcióvezető szerint „a Pesti úti idősekhez a fővárosi vezetők közül a lábát se tette be senki hetekig”, Müller Cecília országos tiszti főorvos látogatása után kezdődtek csak meg az intézkedések, miután a kormányhivatal védőfelszerelést biztosított az idősotthon dolgozóinak.

Legalább húsz mentővel és egy busszal szállították el az embereket a Pesti úti idősotthonból
Teljesen kiürítik az intézményt, a betegek a Korányiba kerülnek.

A tiszti főorvossal együtt járt az intézményben Gy. Német Erzsébet főpolgármester-helyettes is, amiről Kocsi Máté nem emlékezett meg.

Túl vagyunk már több vizsgálaton, amit a kormányhivatal indított, mindent rendben találtak. Az otthonainkban az idősek megfelelő ellátást kapnak, és szabályszerű az is, ahogyan a betegekkel bánnak, az előírás szerint különítik és ápolják azokat, akik megfertőződtek

– írta a látogatás utána a DK-s politikus.

További érdekesség, hogy Karácsony Gergely hiába tudakozódott, csak Müller Cecília sajtótájékoztatójáról, mindenki mással együtt tudta meg, hány fertőzött van az idősek otthonában. Az információhiányra már hetekkel ezelőtt panaszkodott Karácsony: nem csak a főpolgármesternek, más polgármestereknek sem adnak készséggel információt az állami szervek, ami szerintük jelentősen megnehezíti a védekezést.

Kocsis Máté utódja is része a történetnek

Kocsis Máté posztjának közvetlen előzménye, hogy péntek este négy dokumentumot is bemutatott Karácsony Gergely, amelyek szerint hiába kérte többször levélben Kásler Miklós minisztert, hogy teszteljék koronavírusra a kórházakban az idősotthonokba visszakerülőket. Egy másik levélben pedig a következőt írta Sára Botond kormánymegbízott nevében Vass Csaba helyettes fővárosi és megyei tiszti főorvos:

A negatív teszt csupán azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem volt kimutatható a vírus. Ez az eljárás álbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál

– azaz a kormányhivatal szerint felesleges a teszt, miközben a főpolgármester szerint akár egy kórházból is bekerülhetett a vírus, mert a Pesti úti otthon lakói gyakran kerülnek egészségügyi intézményekbe. Müller Cecília szerint megállapíthatatlan honnan tört be a fertőzés az otthonba, ami eddig hét ember halálához vezetett.

Itt emberéletekről van szó, főpolgármester úr, kezdjen már el dolgozni, és hagyja abba a másra mutogatást! Ne arról beszéljen, hogy ön szerint ki mit nem csinált, hanem arról, hogy ön, akinek a dolga, mit tett!

– mutatott a főpolgármesterre, mint felelősre Kocsis Máté.

Miközben Karácsony a levelek nyilvánosságra hozatalával többek között Kocsis Máté utódjára Sára Botondra hárítaná a felelősséget. A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis amíg ki nem kapott Pikó Andrástól, Józsefváros polgármestere volt, előtte pedig Kocsis alpolgármestere.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere (Fidesz-KDNP) és Sára Botond Attila alpolgármester leleplezi Teleki László szobrát, Mészáros Attila alkotását a megújult Teleki tér avatásán 2014. szeptember 10-én. MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Karácsonyék azt is nehezményezték, hogy a kormányhivatal csütörtökig – amikor elszállítottak több száz beteget a Pesti útról – egyáltalán nem adott védőfelszerelést az idősotthonnak, pedig a főváros állítólag jelezte az igényt.

Az idősotthonok lakóinak tesztelését saját folytatta a főváros az eset után. Így derült ki, hogy egy másik budapesti idősotthonban is több tucatnyian megfertőződtek.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik