Belföld koronavírus

Karácsony: Kiszivárgott információk alapján vagyunk a nyitás mellett

Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában megismételte, hogy a főváros vezetése, illetve a kerületi polgármesterek egyértelműen Budapest újranyitása mellett vannak. Szerinte ez nem politikai, hanem szakmai kérdés, amit tények alapján kell eldönteni, ezt azonban nehezíti, hogy a kormány nem osztja meg a rendelkezésére álló információkat sem velük, sem a közvéleménnyel.

Karácsony: Minden budapesti polgármester a nyitás pártján áll
A kormány már csak Budapest újranyitásáról nem döntött. A főpolgármester szerint világos, mit szeretne ő és a budapesti polgármesterek.

„Ma a főváros nyitáspárti álláspontja olyan adatok alapján alakult ki, amelyeket nem az államtól tudunk, hanem részben kiszivárgott az állami rendszerből, részben pedig az akadémiai kutatásokból” – mondta Karácsony.

A főpolgármester szerint a kormányoldal őt próbálja szívatni azzal, hogy állandóan felmondja, milyen sok fertőzött van az idősotthonokban, noha a kórházi fertőzések nagy száma sokkal inkább magyarázatra szorul, mivel Európában a halálesetek fele idősotthonokban történik, ő azonban nem tud más olyan országról, ahol a fertőzések egyharmada kórházakból jönne.

Megismételte, hogy szeretné átbeszélni a kormánnyal az ügyeket, de mint fogalmazott, jelenleg levelező tagozaton van. Vannak konkrét javaslatai is, amelyeket szerinte kormánynak támogatnia kellene, például annak megfontolását, hogy  a reggeli tumultus elkerülése érdekében szeptembertől ne minden iskolában nyolckor kezdődjön a tanítás.

A járvány idején kialakított budapesti kerékpárutakról elmondta, a kormánymédia által hangoztatott dugókkal szemben csak a Nagykörúton tapasztalják, hogy lassabb lenne miattuk az autós forgalom, idővel a tények alapján fogják majd eldönteni, hogy melyik marad meg az új utak közül.

A kormánypárti média szerint a kormány által augusztus 20-ra tervezett nagyszabású fővárosi ünnepségsorozatról a műsorban hallott először, egyelőre azonban azt tartja fontosnak, hogy történjen meg az óvatos újraindulás. „Ne érezzék már a budapestiek azt, hogy ők szívatva vannak, mert szerintem most nagyon sokan ezt érzik. Én meg nem tudok annyira rosszindulatú lenni, hogy feltételezzem a kormányról, hogy direkt szívatják a budapestieket. Igyekszem megőrizni a józanságomat, és inkább valamiféle teszetoszaságot, töketlenséget feltélelezek. Ez egy sokkal jóindulatúbb feltételezés” – mondta.

Kép: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik