Belföld

Mennyi Mészáros-adót kellene fizetnie Mészáros Lőrincnek?

Széles ellenzéki támogatás bontakozott ki Botka László hétfőn közzétett szolidaritásiadó-javaslata mögött. A szegedi polgármester elképzelései alapján Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők törvényjavaslatot is benyújtottak, amely a koronavírus elleni védekezés költségeihez való extra hozzájárulásra kötelezné a NER fő kedvezményezettjeit.

A felcsúti milliárdos után„Mészáros-adónak” elkeresztelt kezdeményezés, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is támogatott, azokkal fizettetne nagyobb összegeket a válságkezelési alapba, akik a legtöbb pénzt nyerték el az államtól és uniós támogatásokból az elmúlt években. Fizetésre köteleznék a cégeikből ötmilliárd forintnál nagyobb nyereséget kivevő vállalkozókat is. Az ellenzéki politikusok szerint a kormány ezzel a megoldással kiválthatná az amúgy is egyre rosszabb helyzetbe kerülő önkormányzatokra és más intézményekre kirótt elvonásokat.

A 24.hu-nak elküldött ellenzéki kalkulációk szerint a 18 legnagyobb nyertes vállalkozás és a milliárdosok Mészáros-adója egymaga fedezhette volna az állam márciusi kiadásait, amik védőfelszerelések, maszkok, lélegeztetőgépek beszerzésére mentek el.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán közölte, hogy a költségvetés az előző hónapban kiemelkedő összeget, 190 milliárd forintot költött a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzésekre.

A törvényjavaslat szerint sávosan, 1-től 3 százalékig terjedően vetnék ki az adót az állami forrásokból 2012. január 1-je óta milliárdos, tízmilliárdos, illetve százmilliárdos nagyságrendű bevételekre szert tevő vállalatokra. A javaslat hátteréül szolgáló adatokat Botkáék a nyilvánosan elérhető adatbázisokból és a sajtóból igyekeztek beszerezni. Bár ezek alapján hiányos, csak az utóbbi négy évre kiterjedő támogatási összesítést sikerült összeállítani, a listában így is súlyos összegek jöttek ki.

A közbeszerzéseken kiemelkedően sikeres 18 legnagyobb cég pályázatokon (egyedül vagy konzorciumban) elnyert pénzeinek szerződéses értéke több mint 4246 milliárd forintot tett ki, amiből a 2 és 3 százalékos sávot alkalmazva 124 milliárd forintos szolidaritási adó jönne ki.

Az ellenzéki kezdeményezés alapján a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó cégeknek összességében 23 milliárdot kellene befizetniük, és ez még csak a 2016 és 2020 közötti időszakra vonatkozna.

A legnagyobb hozzájárulást a Duna Aszfalttól kérnék. Szijj László érdekeltsége az egyik legnagyobb útépítő volt az elmúlt években, hatalmas megrendelés-állománya alapján a 27 milliárd forintot is meghaladhatná a cég járványügyi sarca.

A cégeken felül a kalkuláció alapján a tíz leggazdagabb magyar magánszemély csaknem 60 milliárd forintot fizethetne be, a gazdaglisták élén állók közül

  • Csányi Sándor 10,8,
  • Mészáros Lőrinc 8,9,
  • Gattyán György pedig 8,4 milliárdot.

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik