Élő Belföld

Borkai Zsolt kedden kiáll a sajtó elé, Tarlós István összecsomagolt

A vasárnap Budapest nagy napja volt, de országszerte meglepő eredmények születtek. Az önkormányzati választás másnapjáról élőben tudósítunk.

Az élő közvetítésünk a végéhez ért

Izgalmas volt az önkormányzati választás másnapja, ugyanakkor estére elcsendesedett a magyar politika. Köszönjük, hogy ma is velünk tartottak, az összes hétfői történést megtalálják alább, legfrissebb híreinkért és elemzéseinkért pedig látogassanak el a címlapunkra.

Tarlós István összecsomagolt

Tarlós István hétfőn összepakolt és elbúcsúzott a Városházán, írja a Blikk.

A vasárnap Karácsony Gergelytől vereséget szenvedő volt főpolgármester elsősorban saját könyveket dobozolt be, ezenkívül a falon lévő képeit, köztük egy II. János Pál pápát ábrázoló fotót is hazavisz.

A lap információi szerint az utódjával a hét közepe táján ejti majd meg az ilyenkor szokásos átadás-átvételt, amikor a folyamatban lévő ügyekről tájékoztatja a hivatalát átadó az utódját.

Orbán Viktor Szentgotthárdon lett képviselő

Ugyan a Vas megyei kisvárosban az ellenzék nem tudta leváltani Huszár Gábor fideszes polgármestert, a Közösen Szentgotthárdért Egyesület polgármester-jelöltje így sem búslakodhat. Bartakovics Andrea az új ciklusban képviselőként vesz majd részt a város munkájában, ahogy kollégája, Orbán Viktor is – aki természetesen nem a magyar miniszterelnök.

Bartakovics Andrea 41%-os eredményét sikernek tartjuk, hiszen hatalmas ellenszélben és egyenlőtlen feltételek mellett sikerült elérnie. Az 1-es és az 5-ös szavazókörben polgármesterjelöltünk győzött, képviselőjelöltként pedig e két helyen Orbán Viktor szerezte a legtöbb szavazatot, ahogy Rábafüzesen is,

írták közleményükben.

KÖSZönjük, Szentgotthárd!Köszönjük szépen mindenkinek, aki a Közösen Szentgotthárdért Egyesület polgármesterjelöltjét,…

Közzétette: Közösen Szentgotthárdért – 2019. október 14., hétfő

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Nagy Zoltán

Hihetetlen ügyek után maradtak hivatalban polgármesterek

Megnéztük, hogy a szereplők közül ki tudta még végrehajtani a Borkai-gyakorlatot, vagyis megőrizni pozícióját a személye körüli skandalum ellenére. Összességében annyit elmondhatunk, hogy bár különböző jellegű és súlyú ügyekről volt szó, nagyjából fele-fele arányban váltották le, illetve választották újra az így vagy úgy besározódott településvezetőket.

Gyűjtésünket itt találják:

Ez nem Orbán országa

Nemzetközi szinten is meglepetést okozott az ellenzék szereplés az önkormányzati választásokon, a különböző újságcikkek után hétfőn az Európai Parlament szocialista frakciója is megszólalt. Egy fotót tettek ki a Facebookra „Ez nem Orbán országa” szöveggel és azt írták, hogy a vasárnapi eredmény egy apró reménysugár az illiberális kormányzás és az Európa-ellenes propaganda által megtépázott országban. Szerintük az látszik, hogy egyre több embernek van elege abból, hogy a Fidesz támadja az egyéni szabadságot, a sajtót, az oktatás, a külföldieket és bárkit, aki kritizálni meri a kormányt.

#Hungary is more than Viktor Orbán. For the first time in a decade, the illiberal leader and his Fidesz party suffered…

Közzétette: Socialists and Democrats Group in the European Parliament – 2019. október 14., hétfő

Megnyerte választókörzetét Orbán Ráhel hasonmása

Megnyerte egyéni választókörzetét a DK színeiben induló Domokos Ágnes, az ellenzéki összefogás jelöltje a főváros III. kerületében, Békásmegyeren, írja a 168 Óra.

A politikus azzal vált igazán ismertté a választási kampányban, hogy rendkívül hasonlít Orbán Viktor miniszterelnök lányára, Orbán Ráhelre.

Korábban arról beszélt,

állandó poén tárgya a környezetemben, hogy hasonlítok Orbán Ráhelre, de szerencsére a külsőségeken kívül nincs hasonlóság.

Ez a választás egy piszkos alku sikere volt

Most jutott el oda az ország, hogy a Fidesz elég embert haragított magára a változáshoz. A nagy kérdés az, hogy a hatalomra jutó politikai szereplők képesek lesznek-e együttműködni, és megzabolázni az egyéni gazdasági ambíciókat. Elemzésünket itt olvashatják:

Ez a választás egy piszkos alku sikere volt, és Pécsen derülhet ki először, működik-e
Most jutott el oda az ország, hogy a Fidesz elég embert haragított magára a változáshoz. A nagy kérdés az, hogy a hatalomra jutó politikai szereplők képesek lesznek-e együttműködni, és megzabolázni az egyéni gazdasági ambíciókat.

Borkai Zsolt kedden kiáll a sajtó elé

Az atv.hu szúrta ki az MTI eseménynaptárában, hogy Borkai Zsolt, Győr újraválasztott polgármestere kedden 11 órakor sajtótájékoztatót tart a városban.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az Azerbajdzsánban tartózkodó Orbán Viktor kérésére Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke és Kubatov Gábor alelnök budapesti konzultációra hívta a szexbotrányba keveredett a szexbotrányba keveredett politikust.

A lap információi szerint a találkozó következményekén Borkai Zsolt azért hívott össze sajtótájékoztatót, hogy bejelentse:

kilép a Fideszből.

Borkai egyébként múlt péntekre már meghirdetett egy sajtótájékoztatót, amit aztán hasonló hirtelenséggel le is mondott.

Korábban szintén az atv.hu-ra hivatkozva írtuk meg, hogy Borkai Zsoltot akár már ma kizárhatja soraiból a Fidesz, ha nem mond le önszántából. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor ezt követően függetlenként maradhatna Győr polgármestere.

Reviczky Gábor attól tart, kirakják az önkormányzati lakásból

Nagyon csalódott a budapesti önkormányzati választások eredménye miatt Reviczky Gábor színész, legalábbis a Hiteles Hírek Facebook-oldalán megjelent interjú szerint.

Fel nem foghatom, hogy nem lehet észrevenni, milyen hatalmas változásokon ment át az ország és a főváros? Az ellenzék pont ezen változások ellenében kampányolt. Karácsony Gergely is már korábban elmondta, hogy leállítaná az egyébként nemzetközi díjakat is elnyert ligetprojektet. Hogy lehet egy ígérgetős emberre bízni Budapestet?

mondta a színész, akivel kapcsolatban szeptemberben derült ki, hogy a ferencvárosi fideszes polgármester, Bácskai János javaslatára egy 2,5 szobás, 82,27 m² alapterületű összkomfortos önkormányzati lakásba költözhetett a Ferenc téren. A Fideszt vállaltan régóta támogató színész szerződése egy évre szól, az ingatlant nem sajátíthatja ki, havonta 138.962 forintot kell fizetnie.

Bácskait azonban vasárnap legyőzte az ellenzéki Baranyi Krisztina és a Bácskai mellett kampányoló Reviczky most aggódik, hogy mivel Baranyi robbantotta ki a lakásügyet, most ki fogja rakni onnan.

Reviczky Gábor elkeseredettKirúgják az önkormányzati bérlakásából?Nagyot csalódott az emberekbenElvesztette a…

Közzétette: Hiteles Hírek – 2019. október 14., hétfő

Kiemelt kép: MTI/Zih Zsolt

Tudják, ki az az Erdei Sándor?

És ha azt mondjuk: Rokker Zsolti?

Nos, a korábban humoristaként dolgozó Erdei Sándor tegnap bekerült a miskolci közgyűlésbe. A település egyike annak a tíz megyei jogú városnak, amelyet elvitt az ellenzék. Erdei a Szinva Városáért Egyesület színeiben indult. Tavaly a miskolci időközi választáson is elindult, a Fidesz még egy ugyanolyan nevű kamujelöltet is ráindított, és akkor nem is nyert. Most igen.

Kiemelt kép: MTVA/Zih Zsolt

Kósa Lajos: Illúzió, hogy a Fidesz veszített

Kósa Lajos Fidesz-alelnök szerint nem szakadt meg a 2006 ősze óta tartó jobboldali-konzervatív győzelemsorozat, de kétségtelen tény, hogy az ellenzék a korábbihoz képest működőképesebb stratégiára tért át a vasárnapi önkormányzati választásokon.

A Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a XXI. század Intézet hétfői budapesti panelbeszélgetés előtti felszólalásában hozzátette:

versengő helyzet állt elő a magyar politikában, hús-vér politikusok fontos feladatokban mutathatják meg, hogy mit tudnak. Az ellenzéki elit stabilizálta magát, és a 2022-es országgyűlési választásokon ez az elit lesz: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (DK), Tóth Bertalan (MSZP), Fekete-Győr András (Momentum) és a Jobbiktól majd előkerül valaki.

A kormánypárti politikus részletesen felidézte, hogy a miért döntöttek 2014-ben a választási ciklusok megváltoztatása mellett. Úgy fogalmazott, hogy  jobb a demokráciának, ha fontos kérdésekről gyakrabban kérdezik meg az embereket és a politikai az elitek versenye is folyamatos. Még akkor is, ha már akkor tudták, hogy az ötéves önkormányzati ciklusra való áttéréssel a “saját esélyeiket rontják”.

Meggyőződésem, hogy jól döntöttünk

– hangoztatta.

Kósa Lajos  azt mondta, hogy örül a vasárnapi eredményeknek, mivel a kormánypártok országosan 1,8 millió szavazatot kaptak, míg az ellenzék 1 millió 450 ezer voksot, amivel a Fidesz-KDNP-nek abszolút többsége lenne a parlamentben.

Az önkormányzati választás eredményeiről érdekességként megjegyezte azt is, hogy aki a kampányban országos botrányba keveredett, legyen az ellenzéki vagy kormánypárti, molesztálásos, kokainozós, korrupciós- vagy szexbotrány, mindenki nyert. Nyert Karácsony, a budaörsi polgármester, a kispestiek, Borkai – mondta.  Ezen a ponton hozzátette, hogy aki szürke egérként végigdolgozta a négy évet, az is tudott veszíteni simán.

Szerinte az ellenzék kisakkozta, hogy a Fidesz-KDNP által uralt centrális politikai erőteret meg kell szüntetni, és az önkormányzati választások bebizonyították, hogy ez korlátozottan, de eredményes lehet, legalábbis szorosabb eredményre vezet.

A Fidesz-KDNP ezt a választást is megnyerte, de kétségtelenül sokkal kisebb fölénnyel, mint a korábbiakat. A kisebb fölény azt a benyomást is keltheti, hogy a Fidesz veszített, de ez illúzió

– zárta szavait.

Nincs többsége a Lungo Dromnak az OCÖ-ben

A nemzetiségi választópolgárok vasárnap egyszerre választották meg települési, területi (megyei) és országos önkormányzataikat. A Nemzeti Választási Iroda hétfői adatai szerint az eredmények feldolgozottsága 98,13 százalék.

Az adatokból kitűnik: a „Lungo Drom” Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség listája 20, a Fiatal Romák Országos Szövetsége listája 18, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete 5, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete – Központi Szervezet listája 4 mandátumot szerzett. Ez azt jelenti, a Lungo Drom elveszítette többségét az országos önkormányzatban. Öt évvel ezelőtt a Lungo Dromnak 29, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Roma Összefogás Pártnak 6, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezetének 6, a Roma Polgári Tömörülésnek szintén 6 mandátuma volt.

A görög nemzetiségnél a 15 tagú önkormányzatba 6 tagot küldhet a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete, 4-et a Magyar-Görög Tudományos és Kulturális Üzleti Tanács, 3-at a Hellasz Görög-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület és 2-t a Görög Ifjúsági Egyesület.

A horvát nemzetiség 31 tagú országos önkormányzatában 23 tagja lesz a Magyarországi Horvátok Szövetségének és 8 a Hrvati-Horvátok Egyesület – Soproni „Cakav katedra” Egyesületnek.

A lengyel nemzetiségnél az országos önkormányzatba a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesület 5, a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület 4, a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület – Lengyel-Magyar Klub – STO-LAT Nyíregyházi Lengyel-Magyar Baráti Társaság Egyesület 4, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete 2 tagot küldhet.

Az örmény nemzetiségnél az országos önkormányzatban az Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület 7, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 6, a Kilikia Kulturális Egyesület 2 mandátumot szerzett.

A román nemzetiség országos önkormányzatába az „Összefogás a Magyarországi Románokért” Egyesület 9, a Méhkeréki Románok Egyesülete 5, a Budapesti Román Egyesület 1 tagot küldhet.

A ruszin nemzetiség országos önkormányzatában a Magyarországi Ruszinok (Ruszének) Országos Szövetsége 9, a „Rukisösz” Ruszin Kisebbségi Összefogás Egyesület 5, a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület 1 mandátumot szerzett.

A szerb nemzetiség országos önkormányzatában a Srkski Forum Egyesület – Battonyai Szerb Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület – Szerb Szövetség – Szerb Szövetségi Egyesület – Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület 9, a Krug Művészeti Egyesület 6 mandátumot szerzett.

Az ukrán nemzetiség országos önkormányzatába a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete 7, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület 6, a Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Egyesület 2 tagot küldhet.

A bolgár, a német, a szlovák és a szlovén nemzetiségnél csak egy-egy lista indult, így a bolgár országos önkormányzatban a Magyarországi Bolgárok Egyesülete 15, a német országos önkormányzatban az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület 47, a szlovák országos önkormányzatban a Magyarországi Szlovákok Szövetsége – Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete 31, a szlovén országos önkormányzatba a Magyarországi Szlovének Szövetsége 15 tagot küldhet.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok létszáma attól függ, hogy a választás kitűzésekor hányan szerepeltek az adott nemzetiség névjegyzékében.

Puzsér Róbert nem akar a politikából élni

Miután csúfos vereséget szenvedett a főpolgármesteri választáson, Puzsér Róbert hétfőn azt írta a Facebookon, hogy visszatér a kulturális térbe.

nem kérek Orbán Viktortól közpénz-utalást a hónap végén, nem leszek egy nem működő demokrácia biodíszlete. Teszem azt, amit a kampány előtt: tartalmakat gyártok, vitákat provokálok, jelenségeket elemzek, folyamatokat értelmezek, kultúrát fogyasztok és narrálok, közszereplőket kritizálok. Eközben pedig megpróbálok felépíteni egy új kurzust a lelkek, az elmék, a normák és az identitások mezején.

Puzsér szerint Karácsony Gergely úgy nyert, hogy „a vállalásai betarthatatlanok, a mögötte álló pártok falánkak és mohók”, a fővárosi választás legfőbb vesztese pedig Budapest, mert

 A két őrjöngő szekta újra felosztja az országot, a népi-urbánus konfliktus lemeze újra a lejátszón, a polgárháború lángjai újra magasra csapnak, a látszatalternatívák vetélkedése a valóság helyére tolul, a harminc év rendszere újra legitim. Magyarország tegnap elvesztett legalább tíz évet, a rendszerváltás beláthatatlan távolságba került.

Hozzátette: még az út elején járnak, de annyit megígért, hogy öt év múlva újra itt lesz és alternatívát állít a budapestieknek „a budapestieknek a politikai osztállyal szemben”.

A tegnapi főpolgármester-választás legfőbb vesztese Budapest. Egy hetvenes évekből itt ragadt városkoncepció vetélkedett…

Közzétette: Puzsér Róbert – 2019. október 14., hétfő

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Orbán Viktor elutazott Azerbajdzsánba

Orbán Viktor miniszterelnök az önkormányzati választások másnapján a Türk Tanács ülésére utazott Bakuba, írja a hvg.hu az azeri médiára hivatkozva.

Az Azertac hírügynökség tudósítása szerint Orbán Viktor már landolt is az Alijev nemzetközi repülőtérre, ahol Azerbajdzsán első miniszterelnök-helyettese, Yagub Eyyubov várta őt.

A hvg.hu emlékeztet, a Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Magyarországnak pedig megfigyelői státusza van a szervezetben.

Az MTI egyébként egy szóval nem említette, hogy a miniszterelnök elutazott volna.

Independent: Budapest új főpolgármestere leckét adott Európának

Budapestnek új főpolgármestere van. Egy esemény, ami ritkán foglalkoztatja a nemzetközi sajtót. De most ez mutatta meg, hogy Európa miként kerekedhet felül el a populista, autoriter kormányok befolyásán az ellenzék összefogásával. Kikerülhetetlen lecke ez a kontinens számára

– írja véleménycikkében Umut Korkut, az Independent elemzője, a Glasgow Caledonian University professzora.

Mint fogalmaz, Kelet-Európának ismerős ez a helyzet, 30 évvel ezelőtt a kommunizmus ellen hasonló összefogás egyesítette a politikai erőket a konzervatívoktól a demokratákon át a környezetvédőkig. Lehet, hogy ezek a szövetségek nem tartanak sokáig, de félreállították az autoriter kormányokat és helyet teremtettek egy új politikai irányzatnak, tette hozzá.

Karácsony Gergely budapesti győzelme Ekrem Imamoğlu isztambuli és Rafal Trzaskowski varsói sikerének a visszhangja. Egyszerűen szólva az ellenzéki erők eltávolíthatják a tekintélyelvű pártokat a nagyobb városokban olyan propagandagépezetek működése mellett is, mint amilyet a Fidesz működtet Magyarországon és az AKP Törökországban. Támadást indítottak a szólásszabadság ellen, teljes irányítás alá vették a nyomtatott sajtót, a választási rendszer megváltoztatásával garantálták a többséget és populista módszerekkel szilárdítják meg a szavazóbázisukat. Ugyanakkor senki nem biztosíthatja hosszú távon a szavazatokat egy zsák krumplival vagy szénnel

– tette hozzá Umut Korkut.

Felült a halott: lett ellenzék. Megszűnt a NER: a helyén egy brutálisan erős Fidesz van
Másik országban ébredtünk, mint vasárnap, Orbán Viktornak egészen új körülmények között kell megtartani a rendszerét. Elemzés a Borkai-ügytől az ellenzék demokratikus tanulásán át a Google-keresések igazságáig.

Szerinte Karácsony Gergelynek jár az elismerés, amiért nemzeti ügyet csinál Budapest irányításából. Mint írta, miközben a kormányellenes erők egyre inkább elvesztik a reményt, hogy oly sok vereség után hatással lehetnek a nemzeti politikára, most fel kell ismerniük, hogy a változás helyi szinteken veheti kezdetét. Hozzáteszi, ez egy új formája a kormányzásnak.

A Fidesz propagandája 2015 óta kihasználja az Európába érkező menekültáradatot, és a párt kijelentette, hogy csak a Fidesz képes képviselni a nemzetet. Az elképzelésnek, miszerint ha a Fidesz veszít, az egész nemzet veszít, most már van egy lejárati dátuma. Budapest és többek közt Szeged, Miskolc, Pécs, Eger vagy Ózd lakosai jelezték, hogy olyan politikára van szükségük, ami reményt ad, nem olyanra, ami rémisztget

– magyarázta.

Umut Korkut szerint semminek sincs még vége. A részvételi arány 50 százalék körüli volt, és sok város a Fidesz kezében maradt. Karácsonynak ugyanakkor megvan hozzá a karizmája, hogy Budapesten érinthetetlenné tegye az ellenzéki képviselő-testületet.

Sokkolta a Fidesz kiszavazott budapesti polgármestereit az eredmény
Azt mondják, nem jelezte a pártközpont, hogy baj lehet. Ráadásul nem csak a Borkai-ügyet tartják gondnak.

A szerző azzal zárja a cikket,

az ellenzéki polgármestereknek kétélű fegyver van a kezében, mert nemcsak a Fidesz gépezete ellen kell küzdeniük, hanem az ellenzéki pártok átszervezésén is dolgozniuk kell, hogy fenntartható sikert érjenek el.

Nagy Blanka látványosan bukott Kiskunfélegyházán

80:20 arányban elvesztette a versenyt Kiskunfélegyháza 8. számú egyéni választókörzetében a diáktüntetőként ismertté vált Nagy Blanka. A kormánypárti sajtó által is meghurcolt lány a Veled a Városunkért Egyesület színeiben mindössze 179 szavazatot kapott, szemben ellenfelével, a Lezsák Sándor-féle Nemzeti Fórum Egyesület jelöltjével, Ónodi Izabellával (731 szavazat).

Lezsákék a polgármesteri címet még ennél is simábban vitték el a városban: jelöltjük, Csányi József a szavazatok 90,53 százalékát szerezte meg a Veled a Városunkért indulójával szemben.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Rogán húga örülhetett vasárnap

Megvédte polgármesteri címét a Vas megyei Szakonyfaluban Rogán Valériavette észre a Napi.hu. Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter húgának nem volt ellenfele, de így is kapott 149 szavazatot. Az újraválasztott polgármester 2014 óta vezeti a falut.

Újraszámolhatják a szavazatokat Győrben

Elsősorban a polgármesteri szavazólapok és néhány körzetben a képviselőjelöltek szavazólapjának újraszámlálását fogja kezdeményezni a győri ellenzéki összefogás – jelentette be a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Jobbik alkotta összefogás két képviselője sajtótájékoztatón hétfőn Győrben.

Glázer Tímea, a DK győri szervezetének elnöke felidézte, hogy Borkai Zsolt és közte mindössze 641 volt a szavazatkülönbség, az érvénytelen szavazatok száma pedig 1381 volt. Meglátása szerint tartozik annyival a választópolgárainak, hogy kezdeményezi a polgármesteri szavazatok újraszámlálását, emellett néhány olyan választókörzetben is, amelyben szoros eredmény született.

Prollreisz Balázs, az MSZP győri szervezetének elnöke elmondta, hogy az újraszámolandó választókerületek számát még nem tudják, egyelőre a jegyzőkönyvek átvizsgálásánál tartanak.

Borkai már ma repülhet a Fideszből
Ha nem lép ki addig magától, akkor már ma kizárhatja soraiból a Fidesz Borkai Zsoltot, írja az atv.hu több magasrangú kormánypárti politikusra

Kikapott a kamupárt-ügybe keveredett Seres Mária

A K-Monitor szúrta ki, hogy Mátraverebélyen elbukta a polgármester-választást Seres Mária. Az ő neve leginkább onnan lehet ismerős, hogy férjével, Stekler Ottóval az ezt megelőző két választás során kétmilliárd forintnál is több állami támogatást tüntethetett el nyom nélkül a hozzájuk kötődő hat különböző kamupárton keresztül. Ezek a pártok semmilyen tevékenységet nem végeznek, valahogy mégis mindig össze tudták szedni az aláírásokat az induláshoz.

Seresék tevékenységéről Gulyás Márton filmet is készített, ezt itt lehet megnézni:

Lázár János: Akár elégedettek is lehetnénk, de csak az egyik szemünk nevethet

Tegnap az elmúlt évek egyik legizgalmasabb és legtanulságosabb választása ért véget Magyarországon

– írta hétfői Facebook-posztjában Lázár János országgyűlési képviselő.

A fideszes politikus úgy fogalmazott, a választókerület 19 településén élő fideszesek a kép egészét tekintve akár elégedettek is lehetnének; különösen az országos eredmények fényében, de szülővárosa választási eredményei miatt azonban csak az egyik szemük nevethet.

Vásárhelyen ugyanis tegnap lezárult egy korszak. Tudom, hogy sokan, akik ezt a korszakot nem voltak hajlandók úgy látni, ahogy a polgármester úr láttatni igyekezett, mindez csalódással tölti el. Én azonban arra szeretném biztatni a támogatóinkat és mindazokat, akik értékelték az elmúlt időszak fejlesztéseit, hogy holnaptól már ne egy korszak lezárására, hanem az új korszak nyitányára összpontosítsanak. Ígérem nekik: megerősítjük a szívünket-lelkünket, megtanuljuk a számunkra föladott leckét, és jobbak leszünk. Jobbak a versenytársainknál és jobbak a tegnapi önmagunknál is

– magyarázta.

A bejegyzésben arról is írt, az új helyzet tiszta helyzetet teremt a városban: politikai vetélytársaiké a képviselőtestületi többség és a polgármesteri cím is. Ezzel megkapták Vásárhely működtetésének és fejlesztésének a jogát, és vele az oszthatatlan felelősségét is.

Szeretem a városomat, így azt kívánom nekik, legyenek képesek megvalósítani, mindazt, amit a vásárhelyieknek ígértek. A Fidesz országgyűlési képviselőjeként egyúttal köszönöm a választókerületem településein kapott támogató szavazatokat. A Fidesz továbbra is a legerősebb párt Csongrád-Csanádban, ezt az erőt pedig az itt élők érdekében akarjuk és fogjuk is használni a következő 5 évben

– zárta a posztot.

Gyurcsány: Ennél sokkal mocskosabb diktatúráknak is eljön a 24. órája

Az ellenzéki oldalon nincs alternatívája a legszélesebb körű együttműködésnek

– mondta Gyurcsány Ferenc hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az önkormányzati választás eredményeit értékelve.

A Demokratikus Koalíció elnöke arról beszélt, eldőlt, hogy az ország jelentős része változást akar, elég volt a Fideszből. Szerinte ha az ellenzék jól teszi a dolgát, akkor 2022-ben visszaadja az országot a saját népének.

A Fidesz Waterloojának kezdetéről beszélő pártelnök arra kérte a képviselővé és polgármesterré választott ellenzéki politikusokat, mutassák meg, hogy mit tett a kormánypárt a városokkal és a falvakkal, hozzanak nyilvánosságra minden szerződést, mutassák be, hogyan herdálta el a Fidesz a települések lehetőségeit és vagyonát. Gyurcsány Ferenc arra is felkérte az ellenzéki politikusokat, hogy legyenek becsületesek, mutassák meg, hogy tisztességesen is lehet szolgálni a hazát.

A ner hazug rendszere vasárnap megbukott. Semmibe vettek, kigúnyoltak, megzsaroltak és megfenyegettek bennünket, de nemcsak, hogy itt vagyunk, hanem győztünk is. Egy olyan Magyarország győzött, ami nem akar többet, csak megbélyegzettség nélkül élni, szeretni a hazát és itthon lenni

– tette hozzá.

A DK egy újabb választáson erősítette meg ellenzéki pozícióját, többszörösére nőtt képviselői és polgármesterei száma – hangsúlyozta. A recept egyszerű, tisztességesnek és becsületesnek kell lenni, semmilyen tekintetben nem kell megalkudni a Fidesszel, és kiszámítható módon kell dolgozni egy jobb, egy becsületesebb országért – folytatta a pártelnök.

Arról, hogy ki lehet az ellenzék vezetője ereje, úgy vélekedett, hogy valamennyi pártnak van legitim vezetése, és egyik sem vágyik arra, hogy bárki más vezesse. Az ellenzéknek nem vezető erőre, hanem közös fellépésre van szüksége – tette hozzá.

A jó ellenzéki szereplés okait firtató felvetésre válaszolva azt felelte,

ennél sokkal tisztességtelenebb, mocskosabb diktatúráknak is eljön a 24. órája, de azt nehéz előre kiszámolni, melyik az a pillanat, amikor felébrednek az emberek.

Szembesítették korábbi véleményével, hogy Karácsony Gergely nem alkalmas a főváros vezetésére. Azt felelte, hogy a budapestiek korábban is úgy látták, hogy Karácsony Gergely Tarlós István legjobb kihívója, mert két előválasztáson döntöttek a Párbeszéd politikusa mellett. Vasárnap kiderült, hogy a budapestiek bölcsek voltak, ami azt jelenti, hogy Karácsony Gergely alkalmas a főváros vezetésére – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a megválasztott főpolgármester bírja a budapestiek bizalmát és a DK támogatását.

Fiktív lakcímek miatt kell megismételni a választást Nyéstán

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyéstán 30 napon belül megismétlik az önkormányzati választást: fiktív lakcímmel rendelkező szavazók miatt nem valós az eredmény – közölte Fürjesné Jadlóczki Dóra, a helyi választási iroda vezetője hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a településen 27-en voltak a választói névjegyzékben, de ez a szám rövid időn belül 98-ra emelkedett. A betelepülőkről kiderült, hogy „nem valós lakcímmel rendelkeznek”, így valójában nem is voksolhattak volna.

A jegyző elmondta azt is: nem időközi, hanem megismételt választást tartanak a faluban, az esetet pedig kivizsgálják. Nyéstán négy független polgármesterjelölt indult a posztért.

Az MTI azért kereste meg a helyi választási iroda vezetőjét, mert ez volt az egyetlen település, amelynek választási eredményeiről a választási iroda a vasárnapi voksolás után nem közölt adatokat.

Sallai a Fidesz felé is tesz gesztusokat

Miután tavaly botrányos körülmények között kizárták az LMP-ből Sallai Róbert Benedeket, az egykori parlamenti képviselő Túrkevére vonult vissza, ahol vasárnap meg is választották polgármesternek, független színekben.

Sallai az Azonnalinak azt mondta, hogy azért indult el, mert úgy érezte, hogy a másik két nem fideszes jelöltnek esélyes sincs, és a jelek szerint jól kalkulált: Sallai a szavazatok több mint 52 százalékát kapta, míg a második helyen álló fideszes jelölt 32 százalékot.

A városvezetésben „nem a többségi kormányzás kultúráját akarja követni, hanem kiegyensúlyozott, békés képviselőtestületet akar létrehozni” és kifejezetten törekszik rá, hogy a Fidesz felé is gesztusokat tegyen.

Egykori pártjáról szólva Sallai hozzátette: hálás az LMP-nek, amiért lehetősége volt 2014 és 2018 között parlamenti képviselőként dolgozni, de megváltozott a vezetés és az irányvonal, és ezzel már nem tud azonosulni.

Olvasói sztorik