Élő Belföld

Borkai Zsolt kedden kiáll a sajtó elé, Tarlós István összecsomagolt

A vasárnap Budapest nagy napja volt, de országszerte meglepő eredmények születtek. Az önkormányzati választás másnapjáról élőben tudósítunk.

Ezért állt le a Nemzeti Választási Iroda honlapja

A napközbeni részvételi adatokat közlő honlapról az eredményeket közlő honlapra történő átállás tartott a tervezettnél tovább, ezért volt szolgáltatáskiesés a választási honlap működésében – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján.

A szavazókörök este 7 órai zárását követően csak mintegy két óra elteltével jelentek meg az első eredmények az NVI honlapján, a www.valasztas.hu-n. Pálffy Ilona sajtótájékoztatóján azt mondta, az NVI által üzemeltetett, a szavazatösszesítést is végző informatikai rendszer, a Nemzeti Választási Rendszer zavartalanul működik.

Hozzátette, az NVI a választásnapi eredménymegjelenítést az előre eltervezett módon az egyszerűsített üzemmódban működő www.valasztas.hu honlapon kezdte el. Az átállás a tervezettnél több időt vett igénybe, ezért egyes időszakokban a honlapon a kiszolgálás szünetelt.

Hangsúlyozta, az NVI az átállás időszaka alatt is fontos feladatként kezelte a médiának és a pártoknak nyújtott adatszolgáltatást, hogy a választópolgárok tájékoztatása a választások eredményéről folyamatos legyen.

Szentes inkább nen kért az ufós Spöttléből

Szentesen, fideszes egyéni jelöltként mérette meg magát a gyanús hátterű Georg Spöttle. A 444.hu megfogalmazása szerint úgy elverték, mint a kétfenekű ufót és való igaz: a kormány „szakértője” a szavazatok 28,32 százalékát kapta az egyes körzetben, 20 százalékkal kevesebbet, mint az egyesült ellenzék jelöltje, Füsti-Molnár István.

Spöttléről legutóbb egy szeptemberi fideszes lakossági fórum apropóján írtunk. Akkor arról beszélt, hogy Németországban a migránsoknak megnyitottak egy strandot, akik pedig bementek és megerőszakolták a gyerekeket, és a vízbe is „belecsinálnak”.

Fideszes lakossági fórum: A migránsok gyerekeket erőszakolnak, „belecsinálnak" a vízbe és büdös a lábuk
Óriási okfejtést tartott csütörtök este Angyalföldön a kormány kedvenc biztonságpolitikai szakértője.

Wittinghoff Tamás: Budaörs elégtételt adott

Facebookon köszönte meg a budaörsiek bizalmát Wittinghoff Tamás polgármester. Mint ismert, nem sokkal Borkai Zsolt győri polgármester orgiavideója előtt egy ismeretlen titokban rögzített szexvideót hozott nyilvánosságra a budaörsi városvezetőről, aki feljelenetést tett emiatt.

A költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester tarolt Méhkeréken

Méhkeréken diadalmaskodott Tát Margit — vette észre a hvg.hu. A fideszes városvezetőről korábban mi is írtunk: a bűnmegelőzési programra szánt 31 millió forintot keresik rajta, tárygalása őszre várható. A 31 millióból Méhkeréken iskolai bűnmegelőzési programot kellett volna tartani, noha a helyiek szerint a településen régóta nincs gyerek- és fiatalkorú bűnözés. A pénzből végül csak egy kétnapos, tanároknak tartott tréning lett.

Tát Margit fölényesen nyert: a szavazatok 58 százalékával választották újra.

Viselkedéskultúrával foglalkozó szakkört tartott a költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester
A bűnmegelőzési programra szánt 31 milliót keresik Méhkerék vezetőjén. 

Török Gábor: Ez az első választás 2006 óta, amit a Fidesz nem nyert meg

Török Gábor politológus vasárnap este Facebook-oldalán értékelte az önkormányzati választást. Összegzésképp közzétette, hogy míg 2014-ben a kormánypárté volt, most az ellenzék kezébe került a főpolgármesteri cím és a budapesti közgyűlés is.

Míg 2014-ben 6 ellenzéki és 17 kormánypárti kerület volt a fővárosban, addig most 14 kerület ellenzéki vezetésű, 9 pedig fideszes. A megyei jogú városok vezetésénél az ellenzék-kormánypárt 3-20-as aránya 10-13-ra módosult.

Az értelmezési verseny arról, hogy ki nyert, már elkezdődött, de azzal a ténnyel nehéz vitatkozni, hogy 2014-hez képest a most közösen induló ellenzék jelentősen előretört, a kormányoldal pedig nagyon sok pozíciót vesztett. Ami biztos: 2006 óta ez az első választás, amelyet a Fidesz – ha nem is vesztett el – nem nyert meg

– fogalmazott Török Gábor.

A politológussal egyébként az önkormányzati választás előtt interjúztunk, ezt itt olvashatja el:

Török Gábor: Orbán óriásplakátokon nélkülözhetetlen, de a mindennapokhoz nem kell
A politológus szerint a fideszes hatalomgyár már politika nélkül is képes kitermelni a sikert. Akik ugyanis Orbán Viktor szigetén élnek, olyan veszélyesnek látják a másik világot, hogy meg sem próbálnak dezertálni, így elérhetetlenek az ellenzéknek, amely sorsdöntő választás elé néz vasárnap. Interjú.

Orbán: Szinte meghatódottan köszönöm a vidéki Magyarországnak a bizalmat

Orbán Viktor vasárnap éjjel azzal a szöveggel posztolt ki egy videót a Fidesz eredményvárójáról, hogy

továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb Magyarországon.

A miniszterelnök többek közt arról beszélt, hogy mindenki láthatja az eredményekből, hogy ez egy nehéz választási kampány volt,

egy nagy és nyílt politikai csata volt.

Orbán megjegyezte, hogy tudomásul veszik a budapestiek döntését, a vidéki Magyarország bizalmát megköszönte, illetve leszögezte, hogy a vidéki magyarok ezentúl is számíthatnak rájuk, úgy, ahogy most a Fidesz is számíthatott rájuk.

A nemzetközi sajtó is az ellenzék budapesti győzelmétől hangos

A vasárnapi önkormányzati választás híre hétfő hajnalra a nemzetközi sajtót is körbejárta. Amerikában sem csak Mark Ruffalo érdeklődik a magyar közéleti események iránt, hiszen az önkormányzati választásról egyebek közt beszámolt a Washington Post és a New York Times is. Előbbi címében úgy fogalmazott:

az ellenzéki pártok nagyot nyertek Budapesten.

A brit Guardian is címlapon számolt be a magyarországi eseményekről, a lap azt írja, az ellenzéki győzelem Budapesten csapást mért Orbán Viktorra.

A Policy Solutions elemzője, Bíró-Nagy András a lapnak azt mondta, hogy ez az első repedés az Orbán-rendszeren, és garantáltnak tűnik, hogy ez a stratégia – az ellenzéki összefogás – folytatódik majd 2022-ben is.

A Financial Times szintén Orbán vereségéről ír, a Bloomberg pedig úgy fogalmaz, a magyar miniszterelnök vasárnapi veresége volt az elmúlt évtized legnagyobb választási csalódása.

Tornanádaskai polgármester: Ezt most beszoptátok

Mark Ruffalo szavainál kevésbé elegánsan kommentálta az önkormányzati választások eredményét Beri Tamás, a Borsod megyei Tornanádaska újraválasztott polgármestere. A 444.hu szúrta ki, hogy a település első embere a Facebookra feltöltött videóban egy medencében locsolja a pezsgőt és a címben említett kifejezést használja.

Közzétette: Tamas Beri – 2019. október 13., vasárnap

Olvasói sztorik