Élő Belföld

Borkai Zsolt kedden kiáll a sajtó elé, Tarlós István összecsomagolt

A vasárnap Budapest nagy napja volt, de országszerte meglepő eredmények születtek. Az önkormányzati választás másnapjáról élőben tudósítunk.

Vas megyében kimúlóban van az MSZP

Annak ellenére, hogy Szombathelyen a baloldali ellenzék fogja adni a polgármestert és a közgyűlési többséget, teljesen más képet mutat a Vas megye egésze. Amint a Nyugat.hu írja összeállításában, az országos – és a szombathelyi – trendekkel ellentétben

a Fidesz a Vas megyei közgyűlésben növelni tudta a képviselői számát, és jóval több szavazatot kapott, mint öt évvel ezelőtt.

Az MSZP már alig látszik, gyengült a Jobbik is, ugyanakkor a DK és a Momentum először küld képviselőt a megyei közgyűlésbe.

Megvan a főpolgármester-választás hivatalos végeredménye

Hétfői ülésén megállapította a Fővárosi Választási Bizottság a főpolgármester-választás eredményét. A jelöltek közül

  • Tarlós István 306 608 szavazatot kapott
  • Berki Krisztián (független) 4045-öt
  • Puzsér Róbert (Állampolgárok a Centrumban Egyesület) 30 972-t
  • Karácsony Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) 353 593-at.

Ez alapján az FVB megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré.

Az FVB határozatában az olvasható, hogy a testület összesítette a 1408 szavazóköri eredményt, eszerint a névjegyzékben 1 367 945 választó szerepelt, közülük a vasárnapi szavazáson 704 073-an jelentek meg.

Az urnákban 703 606 lebélyegzett szavazólap volt, érvénytelen volt közülük 8388, érvényes 695 218.

Az FVB határozata nem jogerős, három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellene. A döntés ellen a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára, illetve a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva lehet fellebbezni. A választási eredmény elleni jogorvoslatnak alapvető követelménye a törvénysértés pontos megjelölése és a vélelmezett jogsértés bizonyítása.

Botka: Minden adott, hogy Karácsony nagyon sikeres főpolgármester legyen

17 éves városvezetői múltja után vasárnapra újabb 5 évre választották meg Botka Lászlót Szeged polgármesterének. Ebből az alkalomból az MSZP-s politikus interjút adott a 444-nek, amelyben elmondta, hogy

  • szerinte azért nyert az ellenzék annyi helyen, mert megértették, hogy mi a választói elvárás
  • 2017 októbere óta semmiféle kapcsolata nincs az MSZP-vel, nem ismeri a belső viszonyokat és nem is érdekli
  • szerinte minden adott ahhoz, hogy Karácsony Gergely nagyon sikeres főpolgármester legyen
  • szívesen lát minden új ellenzéki polgármestert és próbál segíteni, hogy ők is sikeresek legyenek
  • bár nagyon sok vitája van a kormánnyal, fejlesztéspolitikában semmilyen diszkriminációt nem érzett Szeged az utóbbi években.

Borkai már ma repülhet a Fideszből

Ha nem lép ki addig magától, akkor már ma kizárhatja soraiból a Fidesz Borkai Zsoltot, írja az atv.hu több magasrangú kormánypárti politikusra hivatkozva.

Az egyik forrás szerint a párt rövidre szeretné zárni az ügyet, ezért felajánlják neki, hogy lépjen ki. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor kizárják, olvasható a cikkben.

A lap információi szerint indokolni nem is kell majd a döntést, mert mindenki látta a szexorgiás videókat, emiatt az újraválasztott győri polgármester méltatlanná vált a tagságra és rombolja a közösség tekintélyét.

Az atv.hu egyébként korábban arról írt, hogy függetlenként maradhatna Győri polgármestere, már csak azért is, mert az alkotmányos szabályok szerint fél évig nem lehet új polgármester-választást kiírni.

Győri királyfiból erkölcsi és politikai koldus: Borkai útja a lakótelepről az aranyon át a biztos bukásig
Ha győz is a vasárnapi választáson, heteken belül le kell mondania Borkai Zsoltnak, ezt várják tőle a Fidesz vezetői. Portré az olimpiai bajnok polgármesterről, akinek a vesztét a mögötte álló üzleti kör okozhatta.

Itt a legnagyobb szavazatkülönbséggel megválasztott polgármester

A szocialista Tóth József lett a legnagyobb szavazatkülönbséggel megválasztott polgármester, írja a hvg.hu. A politikus ugyanis a szavazatok 81,89 százalékát kapta, ami összesen 38 669 érvényes szavazatot jelent a budapesti XIII. kerületben.

Ez 30 115 szavazattal több voksot jelent, mint a fideszes Bagdy Gáboré.

A különbség nagyságát jól mutatja, hogy még a debreceni fideszes polgármester, Papp László is „csak” 61,77 százalékkal nyert, ő 22 814 szavazattal szerzett többet, mint ellenzéki kihívója.

A harmadik legnagyobb arányú győzelem pedig Botka Lászlóé, aki 40 858 szavazatot kapott Szegeden, ez 60,56 százalékot jelent.

Agyonnyerte magát a Fidesz-KDNP a voksturisták falujában

Vasárnap az ukrán határ melletti Kispaládon konfliktus alakult ki a helyiek, illetve a valójában nem ott lakó, szervezetten szavazó kettős állampolgárok között. Ábri Norbert független polgármesterjelölt akkor azt mondta:

A falu fellázadt a kettős állampolgárok ellen, az itteniek nem akarják, hogy ők döntsenek róluk.

A 444.hu megnézte, hogyan alakultak a választási eredmények Kispaládon: nagyot nyert a Fidesz-KDNP jelöltje, Magyar Barnabás 70 százalékkal gyűrte le független ellenfelét. A kettős állampolgárok szervezett szavaztatását már 2018-ban törvénytelennek ítélte a Kúria.

Így nyerhetett mindennek ellenére Borkai Zsolt

Borkai Zsolt, a Fidesz orgiabotrányba keveredett politikusa azokban a választókerületekben aratta a legnagyobb arányú győzelmet Győrben, ahol néhány nappal a választás előtt a jobbikos egyéni jelöltek felrúgták az ellenzéki összefogást —írta meg a 444.hu. Borkai 44,33 százalékot kapott, mindössze 641 szavazattal legyőzve az összellenzéki jelöltet, Glázer Tímeát.

Glázer a 16-ból 6 egyéni választókerületet tudott megnyerni: az 5-öst, a 6-ost, a 8-ast, a 10-est, 11-est és a 14-est. Részben ide tartoznak a belvárosi területek, benne a Nádorvárossal, Jancsifaluval és a Városház térrel. Borkai az 1-es és a 2-es kerületben volt a legerősebb, itt 437 és 316 szavazattal verte Glázert. A lap szerint Borkai jelentős győzelme azért is érdekes az 1-es és a 2-es választókerületben, mert mindkét helyen az utolsó pillanatban rúgta fel az ellenzéki összefogást egy-egy jobbikos egyéni képviselőjelölt.

A Jobbik kilép a győri ellenzéki összefogásból
A párt helyi elnöke szerint a kilépést régóta tervezték, nincs köze Borkai botrányához.

A lap szerint nem jött rosszul a Fidesznek, hogy néhány nappal a választás előtt homokszem került az ellenzéki összefogás gépezetébe.

Kósa szerint a külföldiek szavazatai miatt nyert Karácsony

Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke többek közt arról beszélt az M1-en hétfő reggel, hogy Budapesten az itt élő külföldiek döntötték el a főpolgármester-választást, szúrta ki a 444.

A politikus elmondása szerint van 90 ezer európai polgár, aki a magyar fővárosban létesített lakcímet és elment szavazni, így szerinte ez a 90 ezer szavazat épp a főpolgármester személyét döntötte el, hiszen 50 ezer szavazat volt a különbség Karácsony Gergely és Tarlós István közt.

Nikola Gruevski is szavazhat az V. kerületben
Lakcíme nincs, de választójoga igen.

Kósa azt is megjegyezte, hogy a közvélemény-kutatók sem mérték ezeket a választókat, hiszen „a magyar biztosok nem tudják megkérdezni őket, angol kérdőív nincsen, így kiestek a fókuszból”.

Az nem derült ki a riportból, hogy a fideszes politikus honnan tudja, hogy az itt élő külföldiek mind elmentek-e szavazni, és mind az ellenzéki jelöltre szavaztak-e?

Tizenkét helyen nem dőlt el a választás

Tizenkét településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között, így ezeken a településeken feltehetően időközi választást kell tartani – derül ki a Nemzeti Választási Iroda hétfői adataiból.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Cserépváralján, Hidvégardón és Irotán alakult ki szavazategyenlőség az első két helyen végzett jelöltek között.  Ugyanez a helyzet a Győr-Moson-Sopron megyei Szakonyban, a Komárom-Esztergom megyei Banán, a Nógrád megyei Bokorban és Patakon, és a Pest megyei Inárcson.

Tolna megyében Gyulajon, Vas megyében Döröskén, Zala megyében Esztergályhorvátiban és Kisbucsán alakult ki a polgármesterjelöltek között szavazategyenlőség.

Ezeken a településeken még elképzelhető, hogy a jogorvoslatok miatt mégis eldől, melyik jelölt kapott több voksot, de ha a jogorvoslatok lezárulta után is egyenlő lesz az állás, időközi választást kell tartani.

Szavazategyenlőség miatt nem volt eredményes a választás a Békés megyei Orosháza 1. számú egyéni választókerületében, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéter 5. számú egyéni választókerületében, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklós 1. számú választókerületében és a Zala megyei Keszthely 6. számú választókerületében.

Amennyiben a jogorvoslatok lezárulta után is marad a jelöltek közötti szavazategyenlőség, ezeken a helyeken is időközi választást kell majd tartani 120 napon belül.

Gémesi György: Életem legfájdalmasabb kampányán vagyok túl

Életem legnehezebb és fájóbb kampányan vagyok túl : sok a seb , a sérülés, de minden begyógyítható. Az eredeti hivatásom a gyógyítás , arra esküdtem fel és most szükség lesz rá, ezt is jelképezi a táska

— erről ír Facebook-posztjában Gémesi György, Gödöllő polgármestere, aki az említett képen egy 100 éves orvosi táskát tart a kezében. Szavai szerint a választáson nem vesztettek , de nem is nyerték meg azt.

A kiegyenlitett eredmény pedig lehetőséget ad mindenkinek , hogy végiggondolja mit igért, hogyan szolgálja a várost és mit tud tenni Gödöllőért. . Én ennek érdekében minden együttműködésre nyitott vagyok természetesen. El kell fogadni, hogy a választók ezt akarták és nekünk ennek megfelelően kell együttműködnünk és a döntéseket meghozni szakmai alapon békességben.

Gémesi György 47,58 százalékos eredménnyel tartotta meg székét, a Fidesz jelöltje — akit Orbán Viktor személyesen is felkeresett a kampányban — Kolozs Csaba a szavazatok 43,91 százalékát kapta meg. A 14 tagú képviselő-testületben hét helyet szerzett meg fideszes politikus, erre célzott Gémesi György a békesség emlegetésével.

A bécsi polgármester gratulált Karácsonynak

A 444 szúrta ki, hogy Bécs polgármestere Michael Ludwig Facebookon gratulált Karácsony Gergelynek. Az osztrák városvezető azt írta, várja, hogy együtt dolgozhasson Budapest új polgármesterével.

A politikus ezen kívül megjegyezte, hogy Bécs és Budapest mindig együtt erősödött a történelem során, így most együtt felülkerekedhetnek a határokon.

Biztosan időközi választás lesz Dunaújvárosban

Nem kérdés, hogy polgármesterként folytatja — erről beszélt az Indexnek Pintér Tamás, az ellenzéki összefogás jelöltje. Pintér nagy fölénnyel nyert Dunaújvárosban a Rajta Újváros! egyesület színeiben.

Mindez azt jelenti, hogy időközi parlamenti választás lesz a városban, ugyanis Pintér volt tavaly az egyetlen jobbikos, akinek sikerült egyéniben győznie. A megválasztott polgármester azt mondta, hogy az ellenzéki összefogás a városban most „rendkívül jól működött”, már egyeztettek arról, ki lehet az ellenzéki jelölt az időközin.

Pintérrel szemben a város eddigi fideszes polgármestere, Cserna Gábor maradt alul.

Kósa: Világossá vált, hogy Magyarországon demokrácia van 

A kormány azt szeretné, hogy a magyar települések tovább fejlődjenek függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti vezetés alatt vannak – mondta a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke hétfőn az M1-en.

Kósa Lajos azt mondta, országosan 1,8 millió ember szavazott a Fidesz-KDNP-re, az ellenzékre pedig 1,36 millió, a kormánypártoknak tehát „kényelmes” többsége van, és ezzel az eredménnyel bármikor kiegyeznének egy országgyűlési választáson is.

Ugyanakkor világossá vált, hogy Magyarországon demokrácia van

– emelte ki a kampányfőnök, a Fidesz alelnöke.

A fideszes politikus szólt arról is, hogy a Fidesz úgy módosította a magyar választási rendszert, hogy az országgyűlési és az önkormányzati választások jobban elváljanak egymástól, ne egy évben legyenek, ez azonban nem kedvez a kormányzópártoknak, mivel a ciklus közepén mindig változik a politikai klíma, népszerűtlenségi hullám szokott következni.

Kósa Lajos a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a választást értékelve úgy fogalmazott, „tarka” a kép, hiszen a Fidesz nyerni tudott olyan városokban, amelyeket korábban „bevehetetlennek” hitt, elveszített korábbi fideszes körzeteket, néhány helyen pedig nagyon kicsi volt a szavazatkülönbség.

A Karácsony Gergellyel történő együttműködésről azt mondta, kíváncsian várják a programját, mivel a kampányban Karácsony csupa olyan dologról beszélt, amelyben a fővárosnak nincs hatásköre, ugyanakkor nem szólt olyan fontos témákról, mint a dugódíj, a városüzemeltetés vagy a szemétszállítás.

Sok minden kiderül a hétfői Lokálból, az pont nem, ki nyerte a főpolgármester-választást

A 444 szúrta ki, hogy a fideszes bulvárlap, a Lokál vasárnapi lapzártája mintha egy kicsit túl korán jött volna el, ugyanis a lap ezzel a címlappal indított hétfő reggel:

A lap összeállításánál egyébként nem a címlapszerkesztő volt figyelmetlen, a 16 oldalas „újság” egyetlen oldaláról sem derül ki, hogy mi lett a vasárnapi főpolgármester-választás eredménye.

Karácsony Gergely, Budapest megválasztott főpolgármesterének neve egyetlen egyszer szerepel a kiadványban, mégpedig a Budapest választott című cikkben, a kontextus pedig a következő:

Budapesten múlik talán a legtöbb a részvételen, hiszen az utolsó napok kutatásai alapján szoros küzdelem várható Tarlós István és Karácsony Gergely között – fogalmazott Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Néhány helyen nagyon kicsin múlt a választás

Néhány magyarországi településen rendkívül kevés szavazat döntött a vasárnapi önkormányzati választás végeredményéről, írja az atv.hu. A portál szemléletes példákat is hozott:

  • Jászberényben az ellenzéki polgármesterjelölt, Budai Lóránt 14 szavazattal előzte meg a kormánypárti Dr. Szabó Tamást.
  • Diósdon 21 szavazaton múlt az ellenzéki Spéth Géza győzelme.
  • Tolna esetében 45 voks döntött a fideszes Appelshoffer Ágnes javára.
  • Körmenden pedig 90 szavazattal nyerte a polgármester-választást a fideszes Bebes István.
  • Balassagyarmaton 107-tel több szavazatot kapott a kormánypárti Csach Gábor.

Érvénytelen szavazatokkal alázták porig az MSZP-s Csorbai Ferencet

Csorbai Ferenc úgy lett Mohács polgármestere, hogy sokkal több volt az érvénytelen szavazat az urnákban (4076), mint amennyi őt támogatta (1867) — írta meg a 444.hu.

Mohácson a választások esélyesének számító, a várost 20 éve irányító fideszes Szekó József elhunyt szeptember végén. Egyetlen kihívója volt, az MSZP-s Csorbai Ferenc. Új jelölésre már nem volt lehetőség. Az ellenzék nagy része azt kérte Csorbaitól, hogy a kialakult helyzetben lépjen vissza, de a szocialista jelölt ezt visszautasította. Akik elmentek szavazni, azoknak a 31 százaléka szavazott csak Csorbaira. 68 százalék egyéb lehetősége nem lévén, érvénytelenül szavazott. A 444.hu emlékeztet: az öt éve a leadott szavazatoknak mindössze 1,6 százaléka volt , tehát nem arról van szó, hogy a mohácsiak ne tudnák, hogyan kell voksolni. Az érvénytelen szavazazokkal nyilvánvalóan Csorbainak akartak üzenni.

A Magyar Nemzet megtalálta Tarlós vereségének felelősét

A Magyar Nemzet szerző nélküli cikkben értékelte a vasárnapi önkormányzati választásokat, szúrta ki az Index. A Nem a vég, a kezdet című írásban többek közt azt írják,

a kormánypártoknak nem kell sokat gondolkodniuk azon, miből meríthetnek erőt, mire építhetnek.

A szerző szerint Karácsony Gergely Tarlós Istvánnal szembeni győzelmének egyik oka az lehetett, hogy „az emberek részben érzelmi alapú döntést hoztak”.

Ha a polgárokba telepített számítógépek határoztak volna az elmúlt öt év adatai, tényei alapján, akkor nem kétséges, hogy Tarlós folytathatja a munkát. Csakhogy szelektív memóriájú emberek voksoltak, akikre érthetően hatással volt az utóbbi napok, hetek botránykampánya

– áll a cikkben, amiben le is szögezik, hogy itt elsősorban Borkai Zsolt ügyére gondolnak.

Borkai ugyan győzött, de térben és talán időben is korlátozott e győzelem. Győrben ugyanis – az előző két önkormányzati választáshoz képest jóval kisebb különbséggel – az első helyen végzett, de ezúttal érdemes idéznünk Orbán Viktor miniszterelnököt, aki kérdésre válaszolva kijelentette: vasárnap a győriek mondanak véleményt Borkairól, hétfőn pedig ő

– fogalmaz a Magyar Nemzet cikke, ami szerint a választási irracionalitás fintora, hogy hétfőn Borkai Zsolt ébred polgármesterként, nem Tarlós István. „Az bizonyos, hogy a kormánypártoknak le kell vonniuk a Borkaihoz fűződő botrány tanulságait” – írták.

Janiczak Dávid marad az ózdi polgármester

Janiczak Dávid, az Ózdiakért és Ózdért Egyesület képviselúje megtartotta polgármesteri székét Ózdon: a szavazatok 55,81 százalékát szerezte meg, ezzel fölényesen nyert Eke István, a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben, aki a voksok 38,9 százalékát szerezte meg.

Fidesz: Nem felejtjük el, István, hogy neked köszönhető, hogy ma ilyen szép fővárosunk van

A Fidesz Facebook-oldalán mondott köszönetet Tarlós Istvánnak az elmúlt kilenc évben végzett főpolgármesteri munkájáért.

Tarlós István kirángatta a várost a csődhelyzetből, és neki köszönhető, hogy ma ilyen szép fővárosunk van, amely biztos lábakon áll, és amire mindannyian büszkék lehetünk

– írták a posztban, amihez az alábbi fotót mellékelték:

Két településen patthelyzet alakult ki

Két magyar településen egyelőre hiába választottak, szavazategyenlőség miatt egyelőre mindkét településen patthelyzet alakult ki. A Győr-Moson-Sopron megyei Szakonyban a szavazatok 99,97 százalékának összesítése alapján sem dőlt el, ki lesz a polgármester.

Szakony és Bokor egyelőre hiába választott
Szavazategyenlőség miatt mindkét településen patthelyzet alakult ki.

A 374 választóból 261 szavazott, de hárman érvénytelenül, így alakulhatott ki a patthelyzet. A 258 vokson a két független jelölt megosztozott: mindketten 129-129 szavazatot kaptak.

Szavazategyenlőség miatt egyelőre nem lesz Bokornak sem polgármestere. A Nógrád megyei faluban a 100 választóból 73 szavazott. A négy független indulóból ketten is 31-31 voksot kaptak.

Olvasói sztorik