Élő Belföld

Karácsony Gergely az új főpolgármester, tíz megyei jogú városban győzött az ellenzék

Kövesse velünk percről percre az önkormányzati választást.

Kispesten a botrány ellenére vezetnek a szocik

Néhány kispesti szavazókörből kaptunk információkat: Karácsony vezet, Gajda Péter polgármester is, illetve Lackner Csaba is egyelőre. Utóbbi az a képviselő, akiről kikerült egy felvétel, amin állítólag ő látható egy zacskó fehér porral, miközben korrupciós ügyekről beszél. Úgy tűnik, a választókat ez kevéssé érdekelte.

Káposztásmegyeren jól áll Déri Tibor

Az ellenzéki jelölt a balosabb újpesti körzetekben vezet Wintermantel Zsolt fideszes polgármester előtt. Ez is egy nagyon korai adat, de ha Újpesten is nyerne az ellenzék, akkor nem várt siker lehet nekik ez a választás.

Szoros a helyzet Tatabányán

28 százalékos feldolgozottságnál majdnem 50 százalékon áll az ellenzék jelöltje, Szücsné Posztovics Ilona, míg a fideszes Schmidt Csaba 46 százalékot szerzett eddig.

Alsószentmártonban még harmincan várnak, hogy szavazhassanak

Este nyolc órakor a Baranya megyei Alsószentmártonban még mintegy harminc választó várt arra, hogy leadhassa voksát – tájékoztatta a település jegyzője, Tamás Gábor az MTI-t.

A csúszás okaként azt mondta, hogy

a bizottságnak adminisztrációs nehézségei adódtak, emellett a település 70-80 százaléka kívánt szavazni, és sokan a szavazókör bezárása előtt jelentek csak meg leadni a voksukat.

Többen a nap folyamán már próbáltak szavazni, de a tömeg miatt valószínűleg úgy döntöttek, hogy a hét órai zárás előtti időszakban térnek vissza, bízva a kisebb forgalomban.

A tervezett zárás után adják le szavazatukat szavazók az önkormányzati választáson az alsószentmártoni polgármesteri hivatalban kialakított szavazókörben. Fotó: Sóki Tamás / MTI

Zalaegerszeget viheti a Fidesz

Balaicz Zoltán fideszes jelölt 70 százalékkal vezet 31 százalékos feldolgozottságnál, az összellenzéki jelölt, Keresztes Csaba eddig mindössze a szavazatok 23 százalékát kapta meg.

Debrecenben egyelőre tarol a Fidesz

9,49 százalékos feldolgozottságnál Dr. Papp László a voksok közel 65 százalékával vezet a DK-MSZP-Párbeszéd színeiben induló Varga Zoltán előtt, aki 18,94 százalékon áll, míg Kőszeghy Csanád Ábel, a Momentum-Jobbik-LMP jelöltje 11,77 százalékot gyűjtött.

Hódmezővásárhelyen, Miskolcon, Szegeden és Pécsen is vezet az ellenzék

Miskolcon 23 százalékos feldolgozottságnál az ellenzéki jelölt, Veres Pál 55,65 százalékon, a fideszes Alakszai Zoltán 40-en.

Pécsen 17 százalékos feldolgozottságnál az ellenzéki Péterffy Attila 52 százalékon, a fideszes Vári Attila 42 százalékon.

Szegeden az ellenzéki Botka László 61 százalékon, Nemesi Pál 36 százalékon.

Hódmezővásárhelyen vezet Márki-Zay Péter (54 százalék), Grezsa István (46 százalék), feldolgozottság: 27 százalék.

Dunaújvárosban az ellenzéki Pintér Tamás vezet (58 %), a fideszes Cserna Gábor mögötte (40 százalék), feldolgozottság: 8,5%.

A fideszes Kaposvár egyelőre tartja magát

Úgy tűnik, nem lesz könnyű dolga az ellenzéknek, ha le akarják taszítani a kaposvári trónról a fideszes Szita Károlyt: a mostani polgármester kicsivel több mint 37 százalékos feldolgozottságnál 56,49 százalékon áll, míg az összellenzéki jelölt, Horváth Ákos Ervin 39 százalékon.

Ha ünnep lesz, Gyurcsány Ferenc is biztosan jön

Gréczy Zsolttól megkérdeztük, hogy a DK-elnök várható-e az eredményváróra. Azt mondta, ha lesz mit ünnepelni, akkor biztosan csatlakozik a többi pártelnökhöz. Ha csak „kondoleálni kell”, akkor jó eséllyel Gyurcsány Ferenc nélkül kell kibírnunk ezt az estét.

Fotó: Marjai János /24.hu

Nyíregyházán eddig 55-45 a fideszes jelöltnek

16,83 százalékos feldolgozottságnál Nyíregyházán a fideszes Dr. Kovács Ferenc áll nyerésre közel 55 százalékkal, míg az ellenzéki Jeszenszki András valamivel több mint 45 százalékon áll. A városban egyébként fél 7-ig a 40 százalékot sem érte el a részvételi arány.

Pécsen nagyjából úgy alakul az eredmény, ahogy vártuk

Egyelőre néhány körzetből van csak információ, ezek alapján a várható történik, egy csavarral. A kertvárosi körzetekből kettőben magabiztosan vezet Péterffy, egyben viszont meglepő módon hátrányban van, pedig ez a legbalosabb körzetek egyike. Vasast úgy tűnik, elbukták, bár ez is várható volt. A belváros pedig szoros lehet, a Mecsekoldal egyik körzetében három szavazattal vezetett Péterffy. Egyelőre a feldolgozottságról sincs információ.

Pécsen 10 százalékkal elhúzott az ellenzéki jelölt

A baranyai megyeszékhelyen 17 százalékos feldolgozottságnál a közös ellenzéki jelölt, Péterffy Attila vezet 52,21 százalékkal. A második helyen Vári Attila, a Fidesz jelöltje áll, alig több mint 41 százalékkal. Jelenlegi állás szerint az LMP-s Kóbor Józsefnek 4 százaléka van.

Miskolcon jelentős az ellenzéki jelölt előnye

Veres Pál, Miskolc ellenzéki polgármesterjelöltje 55,65 százalékkal vezet 23,13 százalékos feldolgozottságnál, a Fidesz-KDNP színeiben induló Dr. Alakszai Zoltán előtt, aki 40.25 százalékon áll jelenleg, tehát 15 százalék a különbség a két jelölt közt.

Miskolcon fél 7-kor közel 50 százalékos volt a részvételi arány.

Fotó: Vajda János / MTI

„Jól állunk!" – mondják az ellenzéknél

El kezdtek befutni a politikusok telefonjai az első alacsony feldolgozottságú részeredmények:

Jól állunk!

– mondták többen is óvatos mosollyal.

Ez azt jelenti az ellenzékiek esetében, hogy olyan híreket kapnak, fideszesnek gondolt helyeken is vezet valamennyivel Karácsony Gergely.

Dunaújvárosból is futottak be hírek: állítólag itt is győzelemre áll a dunaújvárosi jobbikos polgármesterjelölt.

Körmenden érik a meglepetés

Sportlegendák összecsapása ez a kosárlabdarajongó vasi településen: 40 százalékos feldolgozottságnál Patonay Imre 52 százalékos eredménnyel vezet a régóta regnáló jelenlegi polgármester, a fideszes Bebes István előtt (47,96 százalék).

Márki-Zay vezet

27,45 százalékos feldolgozottságnál Márki-Zay Péter 53,79 százalékkal vezet a függetlenként induló Dr. Grezsa István ellen Hódmezővásárhelyen, ahol kiemelkedően magas, fél hétkor 64,6 százalékos volt a részvételi arány.

Puzsér: Alávaló és mocskos kampányon vagyunk túl

Alávaló és mocskos kampányon vagyunk túl. Nehéz minősíteni

– kezdte Puzsér Róbert kampányértékelőjét a tőle megszokott lendülettel.

Városkoncepciót nem látott a kampány során a kormánypártok és az ellenzék részéről sem, személyiségtolvajokat, bűnözőket viszont annál inkább. A kampányt nem így tervezte, azt hitték, hogy Budpestről fog szólni –  mondta a Sétáló Budapest főpolgármester-jelöltje. Karácsony szerinte ellopta a programját, és átvette a szóhasználatát.

A Fidesznél azt látta, hogy

káderek jachton kokainoznak és prostikat kúrnak.

Azt pedig pusztítónak nevezte, hogy baloldali politikusok is korrupciós ügybe keveredtek, miközben fehér port szívtak fel.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Szerinte ez a választás már nem az országról és a városról szól, törzsi háborúnak nevezte a jelenlegi helyzetet.

Ezt a rendszert nem lehet egy pár hónapos kampánnyal leszámolni. (…) De minden kutyának eljön a napja

– mondta.

Kampányukat sikereknek nevezte, mert végig jól megkülönbözetthetőek voltak.

Abban különbözünk tőlük, amiben ők hasonlítanak egymásra

– mondta. Az aktivistáira nagyon büszke, mert ingyen egy olyan ügy mellé álltak, amiben hisznek. Akármennyi százalékot kapnak, Puzsér visszamegy a kulturális térbe, és négy év múlva újra bejelenti visszatérését, hogy a Sétáló Budapest megvalósuljon.

Máris befutott Donáth Anna, aki szerint senki nem kampányol úgy, ahogy a Momentum

A Momentum alelnöke kiemelte, rendkívül büszke az aktivistáira, akik időt és energiát nem sajnálva járták végig Budapestet és az országot annak érdekében, hogy minél jobb eredményt érjenek el. A párt nem tartott szünetet az EP-választás és az önkormányzati választás között, és bár két és fél évig nem lesz újabb voksolás, nem fognak leállni  az országjárással.

Hiszünk abban, hogy a Momentum az új alternatíva, de ennek a hírét el kell vinni az emberekhez, ezért szó sem lehet róla, hogy leálljunk.

Kérdésünkre elmondta, abszolút sikernek azt tekintené, ha Karácsony Gergely legyőzné Tarlós Istvánt a főpolgármesteri posztért folyó versenyben, a Fővárosi Közgyűlésben pedig az ellenzéki képviselők kerülnének többségbe, de hangsúlyozta, az igazi sikerhez minél több megyeszékhelyen is ellenzéki győzelem kell. Ennek értelmében kudarcként élne meg azt, ha az ország térképe ugyanúgy nézne ki holnap, mint az elmúlt öt évben.

Mire pedig ennek a sornak a végére értem, befutott Fekete Győr András is.

A pécsi ellenzék tíz év alatt egy trükköt tanult meg a Fidesztől

Péterffy Attila, a pécsi ellenzéki polgármesterjelölt eredményváróján az újságírók jobban el vannak szeparálva, mintha a Fidesz központjában lennénk. Nem kordonnal van elkerítve a sajtóterem, hanem külön épületben van, nem működő kivetítővel. Átjárás nincs, politikusok még kevésbé.

Fotó: Mohos Márton /24.hu
Olvasói sztorik