Belföld csatatér 2019

Fidesz-közeli civil szervezet alakult Szombathelyen a választás előtt

Szűk egy hónappal az önkormányzati választás előtt új civil szervezet alakult Szombathelyen. A Polgárok a Városért Egyesület (PVE) a Facebookon azt írta, hogy „alapítói kör célja egy olyan szellemi műhely, közéleti fórum létrehozása, amely javaslataival, állásfoglalásaival, jobbító szándékú kritikáival segíteni tudja a mindenkori városvezetés munkáját”. Hozzátették:

A Polgárok a Városért Egyesület nyitva áll a felelős gondolkodású, a közösség ügye mellett elkötelezett szombathelyi polgárok előtt és céljai megvalósításához kész együttműködni más civil szervezetekkel is.

Ez valóban előremutató cél, de közelebbről megnézve az egyesületet, kétségessé válik a civil indíttatás. Feltűnő, hogy a Fidesz egyik helyi önkormányzati képviselőjelöltje, Melega Miklós meglehetősen gyorsan osztotta meg a PVE eddigi egyetlen posztját azzal a megjegyzéssel, hogy „Hajrá civilek! Hajrá Szombathely!”. Főleg úgy, hogy az egyesület a közösségi médiában nem túl aktív, cikkünk írásának pillanatában mindössze 65 kedvelője van a Facebook-oldalnak.

Hajrá civilek! Hajrá Szombathely!

Közzétette: Dr. Melega Miklós – 2019. szeptember 25., szerda

Helyi forrásaink a PVE-ről szűkszavúan csak annyit mondtak, hogy „fideszes”, és ezt a rövid jellemzést nem csak Melega Attila támogatása támasztja alá, hanem az alapítók múltja is.  Ugyanis az egyesület elnöke, Horváth Zsolt közgazdász 1998 és 2010 között bent ült a városi közgyűlés fideszes frakciójában, két évig pedig a Fidesz szombathelyi elnöke is volt, ezen felül tagja volt a SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. felügyelőbizottságának.

Az egyik alelnök, Breznovits István fejlesztési szakértő egy ideig ugyancsak a Fidesz városi elnöke volt, illetve a megyei közgyűlés fideszes elnökének személyi titkáraként dolgozott, és volt az elnöke a SZOVA igazgatótanácsának is, mielőtt 2010-ben, nem sokkal az országgyűlési választás után kinevezték a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács munkaszervezetének vezetőjévé.

A Polgárok a Városért Egyesület egyelőre hivatalosan nem állt be se a Fidesz által támogatott Balázsy Péter, se más jelölt mögé, megtette viszont egy másik, nagyobb múlttal rendelkező civil szervezet, a Pro Savaria, amelynek elnöke, Molnár Miklós Szombathely egyik alpolgármestere, és aki idén év elején látványosan szakított a Fidesszel. (Erről hosszabban itt írtunk.)

Molnár ősszel a Pro Savaria listavezetőjeként indul a választáson, de kormánypárti lapok szerint az egyesület több tagja neheztel rá, és erről nyílt levelet is írtak. Erről elsőként a Magyar Nemzet számolt be „Titkos ellenzéki megállapodás Szombathelyen” címmel. E szerint 11 aláíró azt állítja, hogy a Molnár által

az egyesület nevében benyújtott egyéni képviselői listát és a kompenzációs listát a Pro Savaria közgyűlése és tagjai nem szavazták meg, és azt nem hagyták jóvá.

Molnár nem kapott hozzájárulást a lista összeállításához, „ahogy korábban ahhoz sem, hogy előbb a baloldalra álljon át a közgyűlésben, majd ezután már a Jobbikkal tárgyaljon és megállapodjon,

a lista elkészítését Molnár Miklós egyéni akciójának tartjuk, attól elhatárolódunk

– írják. A levél végén talányosan arra kérik a választókat, hogy „a Pro Savariával szimpatizáló szavazók szavazataikkal (…) a jelen helyzetben a keresztény, konzervatív, jobboldali szakembereket támogassák”. Azt, hogy ez a fideszes Balázsyt jelenti, az egyik aláíró mondta a Vaol.hu-nak. (A Pro Savaria polgármesterjelöltet hivatalosa nem állított, de szerepel a kompenzációs listáján az a Koczka Tibor alpolgármester, akit nemrégiben zártak ki a Fideszből, miután összekülönbözött a párt helyi vezetőivel, mindenekelőtt Hende Csabával. Koczka függetlenként indul a polgármesteri posztért.)

A 24.hu értesülései szerint a nyílt levél a Pro Savarián belül is konfliktust okozott, főleg mivel olyanok is szerepelnek az aláírók között, akik évek óta nem voltak az egyesület közgyűlésein. Forrásaink arra is felhívták a figyelmet, hogy az aláírók között szerepel Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, noha ő tisztségéből adódóan nem vállalhatna politikai szerepet. Megkerestük Kovácsot, a többi között azt szerettük volna megtudni, nem érzi-e aggályosnak a levél aláírást, illetve érdeklődtünk arról is, hogy a Pro Savaria tagjai között volt-e konszenzus a megírását illetően. Levelünkre azonban többszöri egyeztetés után sem kaptunk választ.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik