Belföld

Megmagyarázta a Ferencvárosi Önkormányzat, miért kellett kivágni az egészséges fákat

A 444 cikke alapján írtunk arról, hogy egy ferencvárosi utcában 15 életképes, 30-70 év közötti fát vágott ki egy vállalkozó a jegyző engedélyével. Az utca lakói az önkormányzat ülésén tiltakoztak a fakivágások miatt, amire a polgármester leginkább gúnyolódva reagált.

Kivágták az utcájukban a fákat, bementek panaszt tenni, a polgármester trollkodni kezdett
Bácskai János nem volt hajlandó válaszolni, gúnyolódott és trollkodott.

Négy nappal a 444-es videó megjelenése után a Ferencvárosi Önkormányzat sajtóközleményben magyarázta, miért vágták ki a fákat. Levelükben arról írnak, hogy:

  • Ferencvárosban semmilyen törvénysértés nem történt a Tóth Kálmán utcai fakivágások során.
  • Az elmúlt hetekben Ferencvárosban egy ingatlan-beruházás során a vonatkozó jogszabályok előírásainak betartásával az építkezéshez elengedhetetlenül szükségesen a beruházó közterületen álló fák kivágását hajtotta végre.
  • Mind a közterületen történő fakivágás, mind az építési engedély kiadása a jegyző hatáskörébe tartozó államigazgatási hatósági ügy, amelyekben sem a Képviselő-testület, sem a polgármester nem rendelkezik hatáskörrel.
  • A kivágott fák többsége nem volt őshonos, és egyikük sem volt védett. Ki kellett őket vágni, mert amellett, hogy invazív fajok is voltak köztük, az építkezés során a gyökerük is megsérült volna, mely egyrészt pusztulásukat, másrészt balesetveszélyes helyzeteket okozhatott volna.

Levelükben arra is kitérnek, hogy

a fakivágással kapcsolatos panaszok egy olyan lakóházban (Tóth Kálmán utca 33.) élők részéről érkeztek, akiknek jelenlegi otthonai 13 évvel ezelőtt hasonló körülmények között épültek és az építés során több fakivágás történt.

Megemlítik azt is, hogy a most kivágott fák helyére a beruházó összesen 48 db új fát ültet.

Levelüket azzal zárják, hogy

Ferencváros Önkormányzata elkötelezett nemcsak a meglévő zöldfelületek megőrzése, hanem gyarapítása mellett is. Büszkék vagyunk arra, hogy kerületünkben az elmúlt években növekedett a zöldfelületek aránya. Nemrég a Járókelő Blog arról írt, hogy egy tíz indikátorból álló kritériumrendszer alapján a Tompa utca Budapest legegészségesebb utcája.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik