Belföld

Hat iparág, amit forradalmasíthat a 3D nyomtatás

Bár a 3D nyomtatásról mint a jövő meghatározó technológiájáról szoktunk beszélni, valójában már a jelenünket is nagymértékben alakítja. Eredményei, ha észrevétlenül is, egyre inkább körbevesznek bennünket.

Az International Data Corporation (IDC) adatai szerint a 3D nyomtatás piaca 2020-ra a 2016-os 16 milliárd dollárról 35 milliárd dollárra nő. Ez azt jelenti, hogy négy év alatt több mint kétszeresére hízik az iparág, ami évi 25 százalékosnál is erősebb növekedési tempót jelent. A technológiában rejlő lehetőségeket eddig leginkább az autóipar, a légi közlekedési és űripar, a védelmi ipar és a fogászat aknázta ki, 3D nyomtatás forradalma azonban még kibontakozóban van. Nézzük, melyek azok a területek, amelyek a legnagyobb változás küszöbén állnak.

Oktatás

Minél elterjedtebb egy technológia, annál olcsóbbá válik. A kisebb, asztali 3D nyomtatók így egyre inkább utat találnak az osztálytermekbe, hogy az oktatók és a diákok kreativitásának is szárnyakat adjanak. Az eszköz emellett lehetővé teszi, hogy a diákok az elméleti tudás mellett a munkaerőpiacon értékes, gyakorlati tapasztalatot szerezzenek, leginkább a természettudományos, a műszaki, és az egészségügyi területeken.

Egészségügy

Bár a jövő ígéretének beteljesülésére, amely szerint élő szövetekből lehet majd működő szerveket nyomtatni, még várnunk kell, a 3D nyomtatás máris óriási szerepet tölt be az egészségügyben, különösen az orvosképzésben. A valóságot száz százalékosan imitáló műszervekkel az orvosok bármikor gyakorolhatnak olyan beavatkozásokat, amelyeket csak élő betegeken lehet elvégezni, így erre eddig nagyon korlátozottak voltak a lehetőségeik. Robbanásszerűen fejlődnek az egyedi igények szerint nyomtatható protézisek. De létezik már 3D nyomtatóval előállított epilepszia-gyógyszer is.

Hadászat

Nem véletlen, hogy a 3D nyomtatással kapcsolatos egyik első félelem az volt, hogy a technológia segítségével egy, az internetről letöltött tervrajzzal bárki nyomtathat magának egy működőképes fegyvert. A hadsereg is ezt csinálja. Az amerikai haditengerészet például azt tervezi, hogy hadihajókat alakít át úszó fegyvergyárakká, kiküszöbölve így a sokszor nehézkes és veszélyes utánpótlást.

Építészet

Nem csak sokkal gyorsabb, de sokkal olcsóbb is 3D nyomtatással épületeket emelni, mint emberi erővel. A technológia hatásos választ ad az építőipart világszerte jellemző szakemberhiányra, ráadásul hatalmas teret enged a tervezői kreativitásnak is. A hollandiai Eindhovenben idén kezdik meg az első 3D nyomtatott lakópark kivitelezését, ami úgy fog kinézni, mint egy modern szoborpark.

Vasút

Ahogy a vasút feltalálása forradalmasította a közlekedést és a szállítmányozást, úgy forradalmasítja a vasúti rendszerek gyártását a 3D nyomtatás. Ahhoz, hogy kényelmesen, gyorsan, biztonságosan, és költséghatékonyan szállítsunk embereket, vagy árukat nagy távolságokra, bármilyen időjárási körülmények között, rengeteg kisebb-nagyobb alkatrészekből álló vonatra, vasúti pályára és berendezésre van szükség. Az alkatrészek pedig előbb-utóbb elromlanak. Egy rossz alkatrész cseréje általában nem jelent gondot, kivéve, ha tíz-húsz éves, vagy még régebbi technológiáról van szó. Márpedig egy mozdonyt vagy vasúti kocsit nem annyi időre terveznek, mint egy személyautót. A Deutsche Bahn német vasúttársaság hosszú időn át küzdött alkatrészproblémákkal, majd a 3D nyomtatásban találták meg a megoldást.

Hat dolog, amiről sosem gondoltad volna, hogy 3D technológiával nyomtatták
Összegyűjtöttünk hat különleges dolgot, amit 3D technológiával nyomtattak: garantáljuk, hogy a lista végére érve nem fog tudni olyan tárgyra gondolni, amit ne lehetne kinyomtatni.

Az első 3D fémnyomtatót ipari környezetben Magyarországon a Knorr-Bremse Rail Systems Budapestnél helyezték üzembe. A gyártás prototípus előállítással kezdődött, nemrég pedig elindult a cégnél fémporból nyomtatott egyedi vonat fékalkatrészek tesztelése, és a validálási folyamat előkészítése.

Divat

A 3D nyomtatás és a divat tökéletes párosítás, mivel a tervezők komplex és extravagáns darabjait a hagyományos gyártási technológiákkal sokszor képtelenség megvalósítani. A technológiából persze nem csak a profik profitálhatnak. A fogyasztói társadalmat teljesen átalakítja majd, ha elterjednek az otthoni 3D nyomtatók, és az emberek saját maguknak készíthetik el ruháikat, ékszereiket, vagy bútoraikat.

Szponzorált tartalom

A cikk a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest támogatásával készült.

Kiemelt kép: Knorr-Bremse

Ajánlott videó

Olvasói sztorik