Belföld

Hat dolog, amiről sosem gondoltad volna, hogy 3D technológiával nyomtatták

A 3D nyomtatás feltalálása óta folyamatosan bővülnek ennek a jövőbe mutató technológiának a felhasználási területei.

Egyre jobban a mindennapok, a közbeszéd része lesz a 3D nyomtatás, de ennek ellenére mégis kevesen tudják, hogy mennyi lehetőség rejlik ebben az úttörő módszerben. Ezért összegyűjtöttünk hat különleges dolgot, amit 3D technológiával nyomtattak: garantáljuk, hogy a lista végére érve nem fog tudni olyan tárgyra gondolni, amit ne lehetne kinyomtatni.

1.       Torták

Bizony, ehető dolgokat is lehet nyomtatni 3D nyomtatóval. De most maradjunk csak az édességeknél: a cukormázat könnyű olvasztani, így torták díszítéséhez jól használható egy 3D nyomtató. Ennél a videónál jobb bizonyíték nem is kell erre!

2.       Autók

Az hagyján, hogy a karosszéria elkészülhet 3D nyomtatóval, de a technológia már ott tart, hogy fémtárgyakat is lehet így gyártani, azaz egy komplett autó kinyomtatható. Bizonyíték erre egy már forgalomban is kapható elektromos autó, amit egy kínai cég gyárt. De nem csak a jövő, hanem a múlt szerelmeseinek is áldás a 3D nyomtatás: a BMW Elvis Presley szuper ritka autóját keltette újra életre.

3.       Házak

A legkisebb csavartól a falakig minden kinyomtatható, ami egy építkezéshez csak kellhet. Miközben az építőiparban egyre nagyobb világszerte a munkaerőhiány, egyre jobban megfontolandó a robotok alkalmazása ezen a területe, olyan robotoké is, akik tulajdonképpen 3D nyomtatók. Mint ebből a videóból is kiderül, a 3D nyomtatással épülő házak nem csak biztonságosak és gyors elkészülnek, hanem olcsóak is, azaz megoldhatják az akut lakhatási válságot.

4.       Fegyverek

Ahogy minden technológiai fejlődés előre is viszi az emberiséget, úgy az árnyoldalak is mindig megjelennek. Az például egy nagy kérdés, hogy mit csináljunk azzal a ténnyel, hogy könnyedén nyomtathatók mindenféle fegyverek, és itt nem szúró-, vágóeszközökre kell csak gondolni, hanem működőképes lőfegyverekre.

5.       Legkülönfélébb járművek alkatrészei

Autókról már volt szó, de arról még nem, hogy a nagyobb gyárak is gyártanak már mindenféle alkatrészeket azokba a kocsikba, amelyeket vezetünk. A magyar Knorr-Bremse Rail Systems Budapestnél korábban vonatalkatrészek prototípusait nyomtatták, de nemrégiben egy csúcstechnológiájú 3D fémnyomtatóval már ipari termelésben gyártanak vonatfékrendszereket a cég magyarországi telephelyén. Ezek a jelenlegi, hagyományos technológiával készült vasúti fékeknél már jóval kisebbek és könnyebbek, amire azért van szükség, mert a mai modernebb vasúti kocsik már alacsonypadlósak, nagyobb utastérrel rendelkeznek, ezért kevesebb hely marad a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen fékrendszereknek.

3D nyomtatással egészen kicsi és egészen nagy alkatrészeket is gyártanak lényegében mindenféle járműhöz: repülőgépekhez, tengeralattjárókhoz, helikopterekhez. Például az Airbus A350-es utasszállító gépek bizonyos alkatrészei is már 3D nyomtatóval készülnek, ezeknek a nyomtatott alkatrészek 45 százalékkal könnyebbek, az előállításuk pedig 25 százalékkal olcsóbb, mintha hagyományos eljárással készülnének.

6.       Gyógyszerek

Az orvostudomány a 3D nyomtatás egyik legnagyobb nyertese. Művégtagok és implantátum mellett mindenféle gyógyászati segédeszközök és –műszerek is nyomtathatóak. Mi ezek közül azért a gyógyszereket emeltük ki, mert ez rávilágít a 3D nyomtatás egy másik nagy előnyére: a rétegről-rétegre felépített tárgyaknak ugyanis szinte pontosan meghatározható az összetétele is, így egy gyógyszer ezzel a technikával sokkal hatékonyabb lehet, mint egy más ipari technológiával készülő.

Szponzorált tartalom

A Knorr-Bremse Rail Systems Budapest a világ legkorszerűbb vasúti járműveihez – például a japán szuperexpresszhez, a Shinkansenhez – fejleszt és gyárt 3D fém nyomtatási technológia alkalmazásával fékrendszereket. A vállalat Magyarországon több mint 20 éve van jelen, ezalatt a világ legnagyobb vasúti fékeket gyártó- és fejlesztő központjává vált. A cikk Knorr-Bremse Rail Systems Budapest támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik