Belföld

Valahol már házakat nyomtatnak, itt az idő beszerezni egy 3D nyomtatót

Mit gondol, mi a közös egy 40 négyzetméteres moszkvai lakásban és egy chicagói laboratóriumban élő egér méhében? Nos az, hogy mindkettő 3D nyomtatással készült. A lakás arra példa, hogy egészen nagy dolgokat is le tudunk már gyártani 3D nyomtatókkal; utóbbi pedig arra, hogy ezzel a technológiával az életet, azaz egy élő organizmus részeit is tudjuk szimulálni. Ráadásul sikeresen, ugyanis a nyomtatott méhű egér meddő volt, a 3D nyomtatott belső szervével viszont képessé vált utódokat kihordani.

A 3D nyomtatás azonban már régen nem csak a nagy cégek és a csúcstechnológiával dolgozó kutatók játékszere. Mióta Chuck Hull az 1980-as években kinyomtatta legendássá vált bögréjét, azóta szinte napról, napra olcsóbbá vált a 3D nyomtatás: a szakértők szerint már nincs messze az az idő, amikor teljesen természetes lesz a 3D nyomtató jelenléte az otthonainkban.

Első körben legtöbbünknek az jut eszébe, hogy a 3D nyomtatók műanyaggal dolgoznak: egyedi virágkaspók, különleges ékszerek, fura étkészletek juthatnak eszünkbe, mint amiket 3D-vel nyomtattak. Pedig manapság már nem a műanyag az egyetlen, amiben gondolkozhatunk, ha térben nyomtatnánk valamit.

A fémnyomtatás otthoni használata még messze van, bár az iparban már ez is terjed. Például hazánkban a Knorr-Bremse Rail Systems Budapestnél éppen nemrég helyeztek üzembe egy 3D fémnyomtatót, amivel fékrendszerek alkatrészeit állítják elő. Ez a technológia lehetőséget ad olyan geometriai alakzatok megvalósítására is, amelyek a jelenlegi módszerekkel nem lehetségesek, miközben a termékek tömege is csökkenthető, azaz gazdaságos is.

Persze 3D fémnyomtatónk nem lesz otthon egy jó darabig, de ha egy ekkora cég olyan alkatrészek gyártására használ 3D nyomtatót, amin emberek élete múlik, akkor elgondolkozhatunk azon, hogy miért is ne kísérletezhetnénk otthon mi is egy jóval olcsóbb, műanyagot nyomtató eszközzel? Vagy csokoládét. Igen, csokoládét: mivel a 3D nyomtatás azon az elven működik, hogy megolvasztja azt az anyagot, amiből a tárgyakat nyomtatja, így a műanyagnál alacsonyabb olvadáspontú édességből is elkészíthető ezzel a módszerrel akármilyen különlegesség.

Az oroszok házat nyomtatnak, a magyar mérnökök fékrendszert, az amerikai kutatók állati és emberi protéziseket. Abszolút elérkezett az idő, hogy beruházzunk egy olcsóbb 3D nyomtatóra, és mi is eleresszük a fantáziánkat!

Szponzorált tartalom

A Knorr-Bremse Rail Systems Budapest a világ legkorszerűbb vasúti járműveihez – például a japán szuperexpresszhez, a Shinkansenhez – fejleszt és gyárt 3D fém nyomtatási technológia alkalmazásával fékrendszereket. A vállalat Magyarországon több mint 20 éve van jelen, ezalatt a világ legnagyobb vasúti fékeket gyártó- és fejlesztő központjává vált. A cikk Knorr-Bremse Rail Systems Budapest támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik