Belföld

Orbán letette a fegyvert. És a Néppárt is

Kiegyezett az Európai Néppárt és Orbán Viktor. Az üzlet hideg hatalomtechnikai megállapodás, amely megmutatja, a magyar miniszterelnöknek sokkal fontosabb a néppárti tagság, mint valaha gondoltuk, a Néppártnak pedig fontosabb a magyar kormánypárt, mint valaha gondoltuk. Mindkét fél jelentős fordulatokat mutatott be, amíg előállította a mindkét fél értékmentes hatalmi játékának megfelelő kompromisszumot. Amin – a deal elvtelensége ellenére – Magyarország nyerhet.

Orbán Viktor újra bizonyította, a legjobb reálpolitikusok egyike. Az utóbbi hetekben teljesítette a Manfred Weber diktálta feltételeket, március 15-i, a konfliktust látványosan kerülő beszédével pedig megüzente, hogy maradni akar a Néppártban. Célját pedig kemény politikai munkával, nehezen elért kompromisszummal ma el is érte.

Pedig a brüsszeli hangulat egyértelműen azt üzente, a Fidesz tagságát csont nélkül felfüggesztik, a Néppárt olyan kulcsfigurái, mint Sebastian Kurz osztrák kancellár és Annegret Kramp-Karrenbauer, a német kormánypárt, a CDU elnöke is ezt javasolta. Orbánék érzékelték, hogy a sima bennmaradásra nincs esély, így váratlanul zsarolásba rejtett alkut ajánlottak. Úgy emelték a tétet, hogy közben kiutat nyújtottak a néppárti vezetésnek, amelynek több kockázattal is számolnia kellett. Azzal kevésbé, hogy nem kap többséget javaslata, azzal már inkább, hogy több párt követi a kiszavazott Fideszt, és magyarok távozása újabb törésvonalat hoz létre a maradók között.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter el is mondta, hogy azonnal távoznak a Néppártból, ha felfüggesztik őket. Ugyanakkor a szintén javasolt bölcsek tanácsának vizsgálatát vállalnák azzal együtt is, hogy annak idejére maguk függesztik fel tagságukat.

Ez az ajánlat világosan megmutatta:

Orbán Viktornak sokkal fontosabb a néppárti tagság, mint valaha gondoltuk. Túl magasnak ítélte meg a költségeit egy esetleges távozásnak, és egy reálpolitikus, akinek minden áron hatalmon kell maradnia, nem növeli kockázatokat.

Márpedig a Néppárt továbbra is hatalmon lesz az EU-ban, az uniós források csökkennek, miközben világgazdasági válság közeleg, azaz új rizikókkal találkozik majd az orbáni rendszer. Jellemző volt, hogy a Brüsszelből érkező képeken oldalán az európai és atlantista körökben leginkább elfogadott Gulyás és Németh Zsolt, valamint a már visszavonult Balog Zoltán volt Orbán mellett.

Tanulságos lehet az orbáni politika sikerét érteni vágyók számára, hogyan áldozott fel mindent a politikai célért. Nem érdekli más, mint a hatalomhoz szükséges eszközrendszer – ezúttal a Néppárt – megszerzése. Most például ennek lett áldozata komplett propagandagépezete, amely hülyét csinált magából a nap folyamán, miután hosszan bizonygatta, a Fidesznek önként mennie kell a Néppártból, sorra sorosozta a néppártiakat, miközben Orbán épp az ellenkezőjére tárgyalt. De nem csupán szellemi szolgáit dobta oda, maga is sok áldozatot hozott.

Az előállt megoldás elhozhatja a két hete még viccekben mesélt jeleneteket. Orbán ősz hajú européer bürokratákat (a 73 éves Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, a 71 éves Herman van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke és a 73 éves Hans-Gert Pöttering korábbi EP-elnök alkothatja az ideérkező bölcsek tanácsát) kísérget Budapesten, s lelkesen mutatja majd nekik, hogy íme, itt a CEU, nem ment sehová, nézzék csak meg. Azaz Orbán nemcsak a weberi feltételeket teljesítette, hanem korábban elképzelhetetlen alkuba ment bele.

Miként a Néppárt is. Ebből világos, hogy a Fidesz biztosan nem volt teljesen elszigetelt a pártcsaládon belül. Ám ennél is fontosabb, hogy egyelőre nem merték elengedni a tizenakárhány mandátumot, amelyre nagyon is szüksége lehet Webernek ahhoz, hogy bizottsági elnök legyen, ahogyan a frakció mérete sem mindegy az EP-választást követő alkuknál.

Noha értékvitának állították be, a hideg kompromisszum bizonyítja, hatalomtechnikai számításokon kívül egyéb nem sok szerepet játszott az ügyben, miként azt a politikai kabarékban főszerepet érdemlő bölcsek tanácsa létrehozása igazolja.

Azaz a Néppárt odahagyta szinte minden értékalapú felhorkanását, mert a Fidesz mandátumai vagy az EP-választási kampány nyugodt hónapjai fontosabbak számára, mint gondoltuk. Nem véletlenül mondta Weber: végre vége a vitának, elkezdheti a kampányát.

Ez a talán átmeneti, talán tartós elvtelenség azonban Magyarországnak aktuálisan alighanem jó hír. Mert a cirkusz azért megmutatta, hogy Orbán mozgástere radikálisan átalakul, legalábbis az EP-választásig másképpen politizál majd, mint tervezte. Nem Brüsszel áll majd a célkeresztben, a retorikája biztosan formálódik. Ha kidobták volna, szinte biztosan radikalizálódik, és a politikai képzeletünkkel talán el sem gondolható lépésekkel lepte volna meg az országot.

Ez nem történt meg, a néppárti tagságért feláldozott sokat, a Néppárt pedig Orbánért áldozott sokat. Méghozzá úgy, hogy ahogyan elemzésükben írtuk, nem hoztak valójában döntést. Egyszerűen megvárják a választások eredményét, s annak ismeretében újra mérlegelik, együtt maradnak-e vagy elköszönnek egymástól. Orbán beáll a sorba, ha a válság közelebb lesz, a Néppárt meg csont nélkül hatalmon marad, jobboldali populisták nagy áttörése pedig elmarad. Ha pedig Webernek szüksége lesz az orbáni mandátumokra, akkor a magyar miniszterelnök még nagyot is nyerhet, hiszen az árát kifizetteti azoknak a szavazatoknak, illetve a mostani megaláztatásnak.

Ha viszont Orbán úgy látja, a Néppárttól jobbra létrehozható egy olyan frakció, amelyben legalább ugyanúgy érvényesítheti érdekeit, aligha marad abban a közösségben, ahol megalázták, de legalábbis szokatlan kompromisszumra kényszerítették.

Túl a Néppárton: Orbán azért veszíthet, mert túl sokszor nyert
Évek óta először fordul elő, hogy nem Orbán Viktor dönt arról, milyen irányba fordul a Fidesz.

Azaz történt, aminek történnie kell:

 mindenki azt tette, amit a hatalom logikája diktált.

Ezzel Orbán és az Európai Néppárt is úgy vesztett ma, hogy aztán majd nyerhetnek. Vagy együtt, vagy külön.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.