Belföld

Ez a legutolsó esély – külföldi pártok a Fidesz felfüggesztéséről

Az Európai Néppárt (EPP) és a Fidesz számára a legjobb megoldásnak nevezte Silvio Berlusconi a jobbközép Forza Italia (FI) elnöke szerda este kiadott közleménye azt, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát az EPP-ben.

A volt olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az EPP és a Fidesz közti „megállapodás” egyrészt nem gyengíti az EU legjelentősebb politikai családját az európai választások előtt néhány héttel, másrészt időt ad a Fidesz állásfoglalásának „nyugodt értékelésére”.

Berlusconi hozzátette, az FI, valamint ő is személyesen mindent megtett annak érdekében, hogy az EPP az európai parlament első számú frakciója legyen, és ebben az Orbán Viktorral való kiváló kapcsolata is szerepet játszott.

Közösen akarjuk megváltoztatni ezt az Európát hatékonyabbá téve és közelebb hozva a polgárok igényeihez: ehhez azonban erősnek és egységesnek kell lennünk,

írta Silvio Berlusconi.

Ez az utolsó esély

Az osztrák kormánypártok, az osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) eltérően ítélték meg az EPP határozatát.

Othmar Karas, az ÖVP csúcsjelöltje utolsó esélyként értékelte a Fidesz számára, hogy a felfüggesztés ideje alatt egy vizsgálóbizottság fog értékelést készíteni.

Ez az utolsó, de tényleg az utolsó esély,

szögezte le Karas szerda délután az ORF rádió műsorában, más pártok jelöltjeivel közös kerekasztal beszélgetésen. Karas egyben új döntőbírósági és szankciós mechanizmusokat követelt a hasonló esetek kezelésére.

Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára ugyanakkor ismét felajánlotta Orbán Viktor miniszterelnöknek az együttműködést.

Megaláztatásnak tartom, hogy a magyar kormányfőt kiebrudalják pártcsaládjából, ugyanakkor nagyon örülnék, ha pártjával vállvetve együtt dolgozhatnak egy reformfolyamaton,

tette hozzá Vilimsky.

Az osztrák kormány parlamenti ellenzéke, a szociáldemokraták, a zöldek és a Most túl enyhének nevezték az EPP eljárását a Fidesszel szemben.

Nyílt és demokratikus vita volt

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer üdvözölte a Fidesz felfüggesztését – közölte szerdán a CDU.

A közlemény szerint az EPP úgynevezett politikai közgyűlésének brüsszeli tanácskozásán hozott döntés „konkrétan azt jelenti, hogy a Fidesz ez idő alatt nem rendelkezik azzal a joggal, hogy részt vegyen üléseken, szavazzon, személyi javaslatokat tegyen és indítványokat terjesszen elő”.

A közleményben idézték a pártelnököt, aki kiemelte: a tagság

befagyasztása esélyt ad a Fidesznek arra, hogy teljes mértékben eloszlassa a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy osztja-e az EPP közös értékeit, és hogy ezen az alapon lehetséges-e a jövőben a bizalmon nyugvó együttműködés,

ugyanakkor „biztosítja, hogy a Fidesz mindennek tisztázásáig nem gyakorolhat befolyást az EPP politikai irányvonalára”.

Kramp-Karrenbauer hozzátette: az EPP egy „nagyon nyílt és demokratikus vitában kidolgozott egy közösen vállalható kompromisszumot, és most egységesen a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra összpontosít, hogy a következő törvényhozási ciklusban is Európa legnagyobb politikai ereje legyen”.

A CDU elnöke a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióra (CSU) és az EPP EP-választási csúcsjelöltjére, a CSU-s Manfred Weberre utalva aláhúzta: „mindezen kívül annak is nagyon örülök, hogy együtt sikerült az eljárás alatt végig nagyon szoros egyeztetést folytatni a CDU és a CSU között, valamint közös csúcsjelöltünkkel, Manfred Weberrel”.

A testvérpártok „együtt fognak hozzá a választási kampányhoz is”, ez a munka a választási program hétfői bemutatásával kezdődik – tette hozzá Annegret Kramp-Karrenbauer, utalva arra, hogy március 25-én a CDU és a CSU elnöksége egy közös berlini ülésen elfogadja a EP-választásra közösen készített programot, ami szakítás a legutóbbi, 2014-es EP-választáson alkalmazott megoldással, amikor külön-külön dolgoztak és egymástól eltérő programmal indultak neki a kampánynak.

(MTI)

Kiemelt kép: Silvio Berlusconi, MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik