Belföld

A magyar kormány segíthetett átlépni a határt egy illegális bevándorlónak

Menedékjogot kért Magyarországon Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő. Gruevszki tíz éven át irányította Macedóniát, de 2016-ban belebukott sorozatos botrányaiba. Orbán Viktorral kifejezetten szoros kapcsolata volt, a magyar miniszterelnök még kampányolt is mellette Macedóniában, de ennek ellenére Gruevszki pártja vereséget szenvedett a helyhatósági választáson. A viszonyuk azóta is olyannyira erős, hogy Orbán az idén őszi népszavazás előtt a Gruevszki-féle ellenzéket buzdító videóüzenetet küldött egy tüntetésre, vagyis egy NATO- és EU-tag ország vezetőjeként az európai integrációt kívánó, hivatalban lévő macedón kormány ellen lépett fel.

Gruevszki kormányáról egyébként elképesztő dolgok derültek ki. A korrupciós vádak mellett leginkább a tömeges, illegális lehallgatások voltak azok, amelyek megrendítették a hatalmát, jelentős tüntetéssorozat is kezdődött miattuk Szkopjében három évvel ezelőtt.

De nem ezért kellett volna rács mögé mennie a volt miniszterelnöknek. Gruevszkinek november 8-ig kellett volna jelentkeznie egy Szkopje melletti börtönben, miután hivatali visszaélés miatt jogerősen két év letöltendő börtönre ítélték. A bíróság azért marasztalta el, mert 2012-ben befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek hirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a 200 millió forintot érő luxusautót.

Börtönbe megy egy Mercedes miatt a macedón miniszterelnök
Két évet kapott Orbán balkáni szövetségese.

Hogy jutott Magyarországra Gruevszki?

Nem tudni pontosan. Az elítélt volt miniszterelnöktől korábban elvették a rendes és a diplomáciai útlevelét is, ezért legálisan nem tudta volna átlépni a határt. Repülőre nem szállhatott, a Skopje-Budapest vonalon egyébként is csak egy WizzAir-gép közlekedett a napokban.

Hírek szerint Gruevszki autóval lépte át a határt, megkerülve az ellenőrzőpontokat, és Szerbián keresztül érkezett Magyarországra. Sőt, egy macedón lap arról is írt, hogy nőnek öltözve jutott át a határon a volt miniszterelnök, de ez vicc volt, mégis sokan komolyan vették.

Az pedig, hogy Szerbián keresztül érkezett, felveti, hogy legalább a magyar, de valószínűleg a szerb kormány is segített neki az illegális határátlépésben. Valószínűtlen ugyanis, hogy a déli határon, amelyet a kerítés mellett rendőrök is védenek, bárki átjutott volna észrevétlenül autóval. Mint ahogy valószínűtlen az is, hogy Gruevszki váratlanul, minden előzetes értesítés nélkül jelentkezett volna a magyar hatóságoknál.

Tehát szinte biztosra vehető, hogy a magyar kormány segített illegálisan átlépni a határt egy menekülőnek, és épp annak, akitől a Stop Soros jelszót lenyúlták.

Gruevszki kormánya ugyanis már a hazai sorosozós kampányok előtt azt állította, hogy a magyar származású milliárdos áll az ellenzéki tüntetések mögött, és végső soron fel akarja osztani Macedóniát a környező országok között.

Hol van most?

Erről nem tudni. Állítólag pénteken érkezett Budapestre, majd egy ötcsillagos szállodában aludt. De egy macedón tévé már azzal az információval érkezett Budapestre, hogy a volt miniszterelnök Orbán Viktor házában bujkál. Ez persze valószínűtlen, miért pont a kormányfő Cinege utcában rejtegetnék Gruevszkit, amikor annyi ingatlan áll a magyar kormány rendelkezésére? Orbán sajtófőnöke is cáfolta ezt az értesülést.

Akkor most Gruevszki menekült?

Elvileg igen, bár ezt sokáig senki nem erősítette meg. A hagyományos menedékkérelmi eljárás a Stop Soros törvénycsomag elfogadása óta úgy történik, hogy azt, aki biztonságos országból, vagyis mondjuk Szerbiából érkezik, azonnal visszaküldik a határ túloldalára. Ha a menekült megy magától, elveszíti a jogot a menedékkérelem újabb beadására az Európai Unióban.

Ha nem megy magától, küldeni kell, de a szerb határőrök többnyire nem fogadják őket vissza. Így automatikusan megindul a menedékkérelmi eljárás Magyarországon. Ez az, amit a magyar kormány nem szeret reklámozni, mert ha a menekültek nem elég felkészültek a magyar eljárásokból, akkor könnyen át tudják őket verni.

Elvileg ez az eljárás már megindult Gruevszki esetében. Normális esetben hatvan napra van szükség legfeljebb a menedékkérelmi döntéshez, de gyorsított eljárásban elég tizenöt nap is. Az biztos, hogy még az idén eldől, ad-e menedékkérelmet a magyar kormány a korrupciós bűncselekményért elítélt volt macedón miniszterelnöknek.

Az eset érdekessége, hogy Gruevszkinek, mivel folyamatban van a menedékkérelmi eljárása, a tranzitzónában kellene várakoznia. A magyar kormány minden más menekülttől ezt követeli meg. Gruevszki esetében viszont nem foglalkoznak ezzel.

Megkaphatja a menekültstátuszt?

Az sok mindentől, elvileg leginkább attól függ, hogy mire hivatkozik Gruevszki az eljárás során. Igazából persze inkább attól, hogy Orbán Viktor meg akarja-e adni neki a menekültstátuszt, vállalva az ezzel járó nemzetközi konfliktust is.

Normális helyzetben szinte kizárt, hogy megkapná, hiszen egy olyan macedón állampolgárról beszélünk, aki a börtönbüntetése elől menekült Magyarországra. Macedónia biztonságos országnak számít, az igazságszolgáltatási rendszer független, Gruevszkit nem politikai okból, származása vagy vallása miatt üldözik, ezért ha nem a volt miniszterelnökről és Orbán Viktor barátjáról lenne szó, hamar visszautasítanák kérelmét, ahogy bármely más elítéltét is.

Orbán Viktor fogadja Nikola Gruevszkit, Macedónia korábbi miniszterelnökét a Parlamentben 2016 novemberében.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Gruevszki azt mondta, a börtönbüntetése óta több halálos fenyegetést kapott, és ezekre fog hivatkozni az eljárás során. Kérdés, hogy a magyar hatóságok megelégszenek-e ezzel, és elhiszik, hogy a volt kormányfő élete veszélyben van hazájában.

A kormány még azt is nehezen akarta beismerni, hogy Gruevszki valóban menedékjogot kért Magyarországon. De a Miniszterelnökség közleményéből végül az is kiderült: biztonsági okokból engedték meg a macedón politikusnak, hogy a tranzitzóna helyett a bevándorlási hivatal budapesti központjában adja le a menedékkérelmét. Ez elég szokatlan, és az sem biztos, hogy törvényes megoldás.

Mi a tét?

Orbán Viktornak választania kell kelet és nyugat között. Nikola Gruevszki és pártja hagyományosan az orosz érdekszférához kötődött, és a bukása fájt is Oroszországnak. Leginkább azért, mert a Balkánon Macedónia és Montenegró az utolsó olyan országok, amelyek a NATO tagjai lehetnének, de még nem azok. Szerbia ugyanis nem szeretne az lenne.

Macedónia nyitott terület, ahol a NATO-csatlakozás kérdése még mindig folyamatban van. Oroszország pedig azért szeretne minél jelentősebb befolyást gyakorolni Macedóniára, hogy ez ne történjen meg. Orbán Viktornak most el kell döntenie, hogy az egész világ előtt hajlandó-e megvédeni a jogos börtönbüntetésétől egy olyan politikust, aki Moszkvának kifejezetten kedves.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik