Belföld

Miniszterelnökség: Gruevszki menedékjogot kért

Nikola Gruevski menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz. Macedónia korábbi miniszterelnöke szándéknyilatkozatot tett, amely szerint menekültstátusz iránti kérelmet kíván előterjeszteni Magyarországon,

írta szerdai közleményében a Miniszterelnökség. A volt macedón miniszterelnök azután menekült Magyarországra, hogy hivatali visszaélés miatt két év börtönre ítélték.

Macedón sajtóinformációk szerint Gruevszki az első éjszakát az ötcsillagos budapesti Corinthia Hotelben töltötte, utána pedig Orbán Viktor miniszterelnök házába ment. Ezt Orbán sajtófőnöke cáfolta.

A Miniszterelnökség közleménye szerint:

A magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevski – tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerüljön sor. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.

Hozzátették azt is, hogy Macedónia Magyarország stratégiai partnere és fontos szövetségese, a jó együttműködés fontos sarokköve a balkáni régió fejlődésének.

Magyarország partnere az államközi kapcsolatokban a mindenkori macedón kormány, ezért semmilyen formában nem kívánunk szuverén országok belügyeibe beavatkozni, a volt macedón kormányfő menekültügyi kérelmének elbírálását kizárólag jogi kérdésnek tekintjük.

A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással összhangban az eljárás lezárásáig a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak – zárul a közlemény.

A macedón bíróság szerint Gruevszki miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.

A 600 ezer euró (192,85 millió forint) értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Nikola Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó.

Kiemelt képünk egy korábbi eseményen készült, Europress/Anadolou Agency/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ajánlott videó

Olvasói sztorik