Közélet

Orbán sajtófőnöke parádés válaszban tagadta, hogy a miniszterelnöknél tartózkodik Nikola Gruevszki

Ahogy korábban megírtuk, Magyarországon van a szkopjei 1TV stábja, akik azt próbálják kideríteni, hol tartózkodik Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök, aki kedden jelentette be, hogy Budapesten kér menedéket.

Az 1TV rtesülései szerint Gruevszki az első éjszakát az ötcsillagos budapesti Corinthia Hotelben töltötte, azóta Orbán Viktor házában tartózkodhat.

Megkerestük Orbán Viktor sajtófőnökét, igazak-e az szkopjei tévécsatorna értesülései. Havasi Bertalan az alábbi választ adta:

A miniszterelnök tegnap hazament, Flóra és Róza nevű hölgyekkel találkozott, de ilyen nevű emberrel nem. Így a hírt kacsának kell minősítenünk.

Nikola Gruevszkit májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt. Az ítélet szerint Gruevszki miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.

A 600 ezer euró (192,85 millió forint) értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Nikola Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó.

Sargentini: Magyarországon van VIP-tranzitzóna?
A holland EP-képviselő is megszólalt azzal kapcsolatban, hogy Budapesten kér menedékjogot a börtönre ítélt volt macedón miniszterelnök.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Aleksandar Kovacevski

Ajánlott videó

Olvasói sztorik