Belföld

Nem volt ott a tárgyaláson az izsáki polgármester, aki beköltözött a támogatásból épült vadászházba

Elment viszont a fia, aki még középiskolás volt, amikor rábízta a családi cég vezetését.

Megkezdődött Izsák fideszes polgármesterének pere, akit azzal vádolnak, hogy uniós támogatásból épített vadászházat, majd a feleségével beköltözött oda. A 168 Óra tudósítása szerint azonban Mondok József nem jelent meg a kecskeméti járásbíróságon.

Ott volt viszont egyik fia, Mondok Miksa, a másodrendű vádlott, akit egy lehallgatott beszélgetés szerint csak falból ültettek 18 évesen a családi cég élére, amely a vadászházat üzemeltette. Persze ő ezt tagadta a tárgyaláson, azt mondta: az ő családjuk úgy működik, hogy édesapja vállalkozási formákat bíz a gyerekeire. Ám a bíró kérdésére nem cáfolta, hogy ügyvezetői kinevezése mögött az áll, hogy egy jogszabály-módosítás szerint a cégvezetés összeférhetetlen lett a polgármesterséggel.

Elhangzott: amikor átvette a cégvezetést, még középiskolás volt. Állítása szerint amikor ideje engedte, délutánonként, de általában hétvégenként intézte a Mondok Kft. ügyeit, a beérkező számlákat és a kifizetéseket ellenőrizte. Mint mondta, a cég fő tevékenysége egy benzinkút üzemeltetése, ez egészült ki a vadászházzal összefüggő vendéglátási feladatokkal.

A polgármester fia abnormális gondolatnak nevezte, hogy azért nyújtottak volna be pályázatot, hogy a szülei saját célra használják a vadászházat.

Édesapámék reprezentálták az ottlétükkel kifelé, hogy van a vadászházban szezonon kívül is élet, de ezt leginkább a betörők elriasztása miatt tették, és a céggel történő megállapodás alapján ők is fizettek a vadászházban töltött vendégéjszakákért, igaz, kedvezményes áron

– jelentette ki.

Mondok Józsefet az ügyészség üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, közokirat-hamisítással és hamis magánokirat felhasználásával vádolja. Fiát bűnsegédként költségvetési csalással, és társtettesként közokirat-hamisítással vádolják. Ugyancsak vádlott az izsáki polgármesteri hivatal egyik tisztviselője, aki az ügyészség szerint jelenléti íveket készített annak a közfoglalkoztatottnak az elszámolásához, aki hivatalosan a helytörténeti múzeum karbantartója volt, valójában azonban a vadászházban és a hozzá tartozó birtokon dolgozott.

A vád szerint a pályázattal ellentétesen, saját célra épített vadászházzal 35 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek, az álfoglalkoztatással pedig 934 ezer forintnyit. (Fotó: MTI / Ujvári Sándor)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik