Belföld

Plakátháború: Orbánék lekörözték kedvezményekben a Jobbikot

Ugyanaz a Simicska-cég szervezte a Fidesz plakátkampányát a 2010-es választások idején, mint amelyik tavasz óta a Jobbik hirdetéseinek biztosítja a helyet. A 24.hu birtokába került dokumentumok szerint a Mahir Cityposter, amelynél NAV-vizsgálatot rendeltek el az ellenzéki pártnak adott kedvezmények miatt, a Fidesznek rekord olcsó árakat biztosított. A Fidesz plakátonként a Jobbik adataiból kalkulálható ár 58 százalékát fizette csupán. A kreatív árazás mértékét jelzi, hogy a jelenlegi listaárakon nagyjából 1 milliárd forintot kellett volna átutalni azért, amit 23 millióval intéztek el. Az előkerült adatok alapján egyébként úgy tűnik, hogy 1300 plakátot számla nélkül helyeztek ki annak idején.

Büszkék vagyunk arra, hogy a mi gazdálkodásunk mindig is transzparens volt és jogilag hibátlan.

Ezt Orbán Viktor nyilatkozta a hétvégén Brüsszelben, amikor arról kérdezték, hogy a törvénymódosítással letámadott Jobbikhoz hasonlóan a Fidesz is kapott-e kedvezményeket, amikor hirdetési felületeket vásárolt a választási plakátjainak és politikai hirdetéseinek. A miniszterelnök szerint a Fidesz mindig – tehát a 2010-es kampányban is – betartotta a törvényeket, az Állami Számvevőszék minden évben ellenőrizte a gazdálkodását, kifogást pedig egyszer sem emelt.

Ez azért is említésre méltó érvelés, mert például 2010-ben még sem Orbán, sem más pártvezető nem csinált problémát abból, ki mennyit hirdet a köztereken, és mennyiért veszi valójában a plakáthelyeket. Bár már az akkori hirdetéscunami láttán is világos volt, hogy a pártok alighanem nagyüzemben kozmetikázzák a választási kiadásokról szóló bevallásokat, a politikusok stratégiai titokként kezelték az adatokat, borítani hosszú ideig senki sem akart.

A helyzet az elmúlt néhány hónapban megváltozott. A Jobbik a miniszterelnököt és a Fideszt támadó plakátjai áprilisban jelentek meg országszerte a köztereken. A Simicska Lajos plakáthelyein Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Rogán Antal és Habony Árpád portréjával közzétett Ti dolgoztok, Ők lopnak kampány annyira felhergelte a kormánypártot, hogy előbb a NAV-ot küldték „ismeretlenek” feljelentése alapján a Simicska-féle Mahir Cityposter Kft.-re, hogy derítse ki, mennyit fizetett a cégnek a Jobbik, majd kétharmados törvénnyel akarták betiltani a köztéri politikai hirdetéseket.

Forrás: Facebook/ Jobbik

A Fidesz közben egyfolytában azt kommunikálta, hogy Simicska Lajos irreálisan alacsony áron, az ellenzéki pártot több százmillióval támogatva adott át plakáthelyeket, sőt az áfacsalás és a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is rá akarták húzni az április óta folyó kampányra, hogy büntethetővé tegyék az ügyet.

Orbán Viktor és a Fidesz e hadjárat közben úgy tesz, mintha soha semmi köze nem lett volna Simicskához, pedig néhány éve, a hírhedt G-nap előtt még teljes egészében Simicska cégei intézték a Fidesz köztéri hirdetéseit is – pont úgy, ahogy most intézik a Jobbikét. A 24.hu birtokába jutott dokumentumok alapján pedig arra lehet következtetni, hogy a 2010-es országgyűlési választási kampányban a Fidesz még nagyobb kedvezményeket könyvelt le, mint most a Jobbik.

A Fidesz akkor a HírTv Hirdetésszervező Zrt.-n keresztül épp a NAV-vizsgálat alá helyezett Mahir Cityposterrel kötött szerződést a teljes kültéri kampány leszervezésére. A Mahir saját oszlopait és a citylight hirdetőtábláit, az óriásplakátokat pedig alvállalkozókon keresztül biztosította a pártnak.

A Fidesz-jelenlét a választás előtti napokban elsöprő volt a szabadtéri reklámfelületeken, az MSZP legyőzésére készülő párt egyedül több plakátot helyeztetett ki, mint a többi parlamenti párt összesen.

A 24.hu adatai szerint a Fidesz 2010 áprilisában

  • 4700 körüli számban rendelt óriásplakátot (ebben benne van, hogy a választás második fordulójára sok helyen módosított, új ragaszokat tettek ki)
  • 23,2 millió forintot számlázott a Mahir több tételre bontva
  • Így 5000 forint/darabos átlagos egységár jön ki nagyjából (a dokumentumok szerint volt két hétre 21 ezer forintos egységárú megrendelés is, de olyan is, amit 2500 forint alatti áron számoltak el).

A Jobbik a 2017. áprilisi kampányról a NAV-vizsgálat idején azt tette közzé, hogy 27,4 millió forintért 2468 óriásplakátot, 312 citylightot, 303 hirdetőoszlopot és 292 dupla citylightot rendelt.

A Fidesznél is érvényesített mahires citylightárakat levonva 2468 óriásplakátot nagyjából 21 millió forint körüli összegért vehette meg az ellenzéki párt. Így 8 500 forint/darabra jön ki a bejelentett adatok szerint az egy óriásplakátért fizetett összeg.

A Fidesz és a Jobbik Mahir-kedvezményes házi versenyét tehát nagy fölénnyel a Fidesz nyerte. A kormánypárt csupán a 58 százalékát fizette a Jobbik – áfacsalásnak kikiáltott – darabárának.

Budapest, 2010. január 19.
A Fidesz választási plakátja a Bem rakparton. A háttérben a Parlament épülete.
MTI Fotó: Beliczay László

Ezt a különbséget nem tudja kompenzálni sem az elmúlt hét év ármozgása, sem az, hogy a Fidesz megrendeléseinek egy része két hétre szólt. (Ilyen esetekben a pluszmunkák miatt a havi díj 60-80 százalékát számolják fel a cégek.) Összehasonlításul: egy nagy ügynökségtől származó információnk szerint egy átlagos, 300 plakátos utcai reklámkampányért listaáron 70 millió forintot kérnének. Ha ezt vesszük alapul, a Fidesznek 2010-ben egyetlen hónapért 1 milliárd forintot kellett volna befizetnie Simicska Lajos kasszájába.

Az előkerült adatok alapján az is feltételezhető, hogy a Fidesz nem is számlázta le az ország különböző pontjain kikerült plakátja jelentős hányadát.

Mint említettük a párt plakátrendeléseinek egy része kéthetes futamidejű volt, új plakátok kerültek ki például a választás második fordulójára. A számlák szerint április 1. utáni napokban hivatalosan 3468 darabnak kellett volna lennie a köztereken.

A 2010 áprilisának első napjaiban készült országos audit szerint azonban a Fidesz 4756 darab plakáttal rendelkezett. A kültéri hirdetések nyomon követését, felmérését egy független piaci cég végzi. Az ügynökségi forrásokból származó adatok, amelynek hitelességét a cég kérdésünkre nem cáfolta, azt mutatták, hogy a Fidesznek közel 1300 darab plakáttal több hirdetménye volt, mint ahogy azt a számlák engedték volna.

Az MSZP-s plakátok száma ugyanabban az időszakban alig haladta meg a 2000-et, a Jobbiknak pedig akkoriban 500-nál kevesebbel kellett beérnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik