Közélet
Budapest, 2017. március 28.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke (j) és Gyöngyösi Márton parlamenti frakcióvezető-helyettes az európai bérunióról indított kampány sajtótájékoztatóján a párt józsefvárosi irodájában 2017. március 28-án.
MTI Fotó: Marjai János

Nyomoz az ügyészség a Jobbik ellen

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

2017. 10. 06. 12:02

Az Állami Számvevőszék szerint a Jobbik akadályozta a gazdálkodásának ellenőrzését.

Nyomozást rendelt el az ügyészség a Jobbik számvevőszéki ellenőrzésével összefüggésben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) beadványa alapján – közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-vel pénteken. Az ÁSZ jelzését az abban foglaltak alapján a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség feljelentésként értékelte és

számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségszegés vétségének gyanúja miatt

pénteken nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. A nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le, határideje december 6-a, de indokolt esetben a határidő meghosszabbítható.

Az ÁSZ kedden jelentette be, hogy az ügyészséghez fordult, mert álláspontja szerint a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését. Közleményük szerint a szervezet a július 10-én nyilvánosságra hozott, második félévi ellenőrzési terve alapján augusztus 10-én kezdte meg a Jobbik gazdálkodása törvényességének ellenőrzését, ám a párt a számvevőszék többszöri megkeresése ellenére sem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének.

Csütörtökön a fideszes Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, Kovács István már belengette, hogy az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését, ha az nem működik együtt a számvevőszékkel.

A Jobbik azt mondta, hogy az ÁSZ eljárása méltatlan és nem jóhiszemű. A párt szerint folyamatosan tartották a kapcsolatot az ÁSZ-szal és a kért adatokat átadták. Azonban az ÁSZ a tervezettől eltérően a 2017 első féléves pénzügyeit is ellenőrizte volna a pártnál, mégpedig személyesen, pont akkor, amikor tudták, hogy a gazdasági igazgató szabadságon lesz, így nem is találták a meg nem beszélt találkozó helyszínén. Schön Péter gazdasági igazgató ezért kérdésekkel fordult az állami szervhez, de azokra válaszokat nem kapott, helyette az Ügyészséghez fordult az ÁSZ.

Kiemelt kép: MTI/Marjai János

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.