Közélet
Budapest, 2017. november 12.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz újraválasztott elnöke a párt XXVII., tisztújító kongresszusán a budapesti Hungexpón 2017. november 12-én. Orbán Viktort egyhangúlag, 1358 szavazattal választották újra pártelnöknek.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Erősödik a Fidesz, de Orbánt még többen küldenék el

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 17. 13:23

1 millió magyar választó még nem talált magának pártot.

A ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint elindult a választók mozgása. Szinte minden pártnak változott a támogatottsága.

A Fidesz felfelé szálló ágban van, július óta – amikor 24 százalékon állt – minden hónapban nőtt valamelyest a tábora. Az elmúlt hetekben kis mértékben, 30-ról 31 százalékra emelkedett a kormánypártot preferálók aránya.

A második legerősebb politikai erő a Jobbik, bár az elmúlt hónapban 12-ről 10 százalékra csökkent a támogatók aránya. Az MSZP is veszített szimpatizánsokat, a múlt hónapban 9 százalékon állt, ezúttal 8 százalékos.

A Demokratikus Koalíció október és november között is emelkedett némileg: 5-ről 6 százalékra. Az LMP támogatottsága 5 százalékos maradt. Az Együtt-Párbeszéd 2 százalékos, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1 százalékon állnak.

A pártoktól távolságot tartók csoportja 34 százalékos.

A biztos pártválasztók közé a választók négytizede tartozik. Ezért a körükben közzétett adatok csak tájékoztató jellegűek. Ebben a szavazói körben a Fidesz 49 százalékot ér el, a Jobbiknak 18 százaléka van, az MSZP 12 százalékos. Az elkötelezett és aktív szavazók 10 százaléka támogatja a DK-t, 6 százaléka az LMP-t. A Momentum a biztos pártválasztók 2 százalékára számíthat, az Együt-Párbeszéd, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak.

A ZRI Závecz Research Intézet november első felében végzett közvélemény-kutatása számokkal is illusztrálta a pártok táborának méretét.

A Fidesznek jelenleg két és félmillió híve van. A Jobbik nagyjából 800 ezer, az MSZP 650 ezer, a Demokratikus Koalíció félmillió, az LMP 400 ezer főre számíthat. Az 1-2 százalékos pártok tábora egyenként 100 ezer fő körül lehet, az Együtt-Párbeszéd kivételével inkább alatta.

Az elmúlt egy hónapban a mostani kabinet maradását kívánók és a kormányváltók is többen lettek: előbbiek aránya 36-ról 38 százalékra emelkedett, utóbbiaké 41-ről 44 százalékra.

Főleg a fiatalok, a megyeszékhelyen élők és az érettségizettek állnak a jelenlegi hatalom mellé. Ezekben a rétegekben arányuk megegyezik azokéval, akik szeretnék, ha a Fidesz helyett más lenne az ország élén.

A kormányváltás igénye főképpen a diplomások körében erős (46 százalék szeretné, ellenkező véleményen 32 százalék van) és a negyvenes korosztályban (49-34 százalék).

A bizonytalan, pártnélküli választók körében a kormányváltás szándéka az erősebb (39-13 százalék).

Jelenleg tehát körülbelül 1 millió olyan magyar választó van, akik még nem találtak maguknak olyan pártot, amelytől a hatalmi viszonyok megváltoztatását remélhetnék. Ilyen szavazók leginkább az alacsony iskolázottságúak körében, a kisvárosokban és a falvakban érhetők el.

A többség még elküldené Orbánt, de a nyugdíjasok már kevésbé
Tovább erősödött a Fidesz, főleg az idősebb korosztálynak köszönhetően.

Kiemelt fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.