Közélet

Erősödik a Fidesz, de Orbánt még többen küldenék el

1 millió magyar választó még nem talált magának pártot.

A ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint elindult a választók mozgása. Szinte minden pártnak változott a támogatottsága.

A Fidesz felfelé szálló ágban van, július óta – amikor 24 százalékon állt – minden hónapban nőtt valamelyest a tábora. Az elmúlt hetekben kis mértékben, 30-ról 31 százalékra emelkedett a kormánypártot preferálók aránya.

A második legerősebb politikai erő a Jobbik, bár az elmúlt hónapban 12-ről 10 százalékra csökkent a támogatók aránya. Az MSZP is veszített szimpatizánsokat, a múlt hónapban 9 százalékon állt, ezúttal 8 százalékos.

A Demokratikus Koalíció október és november között is emelkedett némileg: 5-ről 6 százalékra. Az LMP támogatottsága 5 százalékos maradt. Az Együtt-Párbeszéd 2 százalékos, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1 százalékon állnak.

A pártoktól távolságot tartók csoportja 34 százalékos.

A biztos pártválasztók közé a választók négytizede tartozik. Ezért a körükben közzétett adatok csak tájékoztató jellegűek. Ebben a szavazói körben a Fidesz 49 százalékot ér el, a Jobbiknak 18 százaléka van, az MSZP 12 százalékos. Az elkötelezett és aktív szavazók 10 százaléka támogatja a DK-t, 6 százaléka az LMP-t. A Momentum a biztos pártválasztók 2 százalékára számíthat, az Együt-Párbeszéd, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak.

A ZRI Závecz Research Intézet november első felében végzett közvélemény-kutatása számokkal is illusztrálta a pártok táborának méretét.

A Fidesznek jelenleg két és félmillió híve van. A Jobbik nagyjából 800 ezer, az MSZP 650 ezer, a Demokratikus Koalíció félmillió, az LMP 400 ezer főre számíthat. Az 1-2 százalékos pártok tábora egyenként 100 ezer fő körül lehet, az Együtt-Párbeszéd kivételével inkább alatta.

Az elmúlt egy hónapban a mostani kabinet maradását kívánók és a kormányváltók is többen lettek: előbbiek aránya 36-ról 38 százalékra emelkedett, utóbbiaké 41-ről 44 százalékra.

Főleg a fiatalok, a megyeszékhelyen élők és az érettségizettek állnak a jelenlegi hatalom mellé. Ezekben a rétegekben arányuk megegyezik azokéval, akik szeretnék, ha a Fidesz helyett más lenne az ország élén.

A kormányváltás igénye főképpen a diplomások körében erős (46 százalék szeretné, ellenkező véleményen 32 százalék van) és a negyvenes korosztályban (49-34 százalék).

A bizonytalan, pártnélküli választók körében a kormányváltás szándéka az erősebb (39-13 százalék).

Jelenleg tehát körülbelül 1 millió olyan magyar választó van, akik még nem találtak maguknak olyan pártot, amelytől a hatalmi viszonyok megváltoztatását remélhetnék. Ilyen szavazók leginkább az alacsony iskolázottságúak körében, a kisvárosokban és a falvakban érhetők el.

A többség még elküldené Orbánt, de a nyugdíjasok már kevésbé
Tovább erősödött a Fidesz, főleg az idősebb korosztálynak köszönhetően.

Kiemelt fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik