Belföld

Vádat emeltek Kovács Béla ellen

Vádat emelt az ügyészség Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője ellen állam elleni és költségvetést károsító, továbbá közbizalom elleni bűncselekmény miatt – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője szerdán az MTI-vel. Keresztes Imre közleményében azt írta: a politikust az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, háromrendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásával vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. Kovács Béla és három vádlott-társa szabadlábon védekezik.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) 2014 áprilisában tett feljelentést az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedés alapos gyanúja miatt, miután Kovács Béla egy ma is aktív orosz titkosszolgálati emberrel, egykori KGB-ügynökkel kapcsolatos operatív vizsgálat közben az AH látókörébe került.

A polgári elhárítás feljelentésében leírta a nyomozó hatóságnak, hogy a KGBéla becenevet kapott politikus konspiratív módon tart fenn kapcsolatot orosz diplomatákkal, és havonta látogat Moszkvába. Kovács mentelmi jogát csak másfél év után függesztette fel az Európai Parlament, akkor is azzal, hogy kényszerintézkedést nem lehet alkalmazni vele szemben.

A költségvetési csalás miatt az unió csalás elleni hivatala, az OLAF tett feljelentést tavaly nyáron. Kovács mentelmi jogát idén májusban függesztették fel, de csak másodszori nekifutásra, július 20-án sikerült jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával meggyanúsítani. Ekkor vonták össze a csalást a kémkedési üggyel, egy ügyként kezelve azt.

Az alapos gyanú szerint Kovács Béla 2012-ben és 2013-ban négy emberrel fiktív gyakornoki szerződést kötött négy, illetve hat hónapos időtartamra. Ezért több mint 28 ezer eurót, vagyis nyolc és fél millió forintot meghaladó összeget vett fel az Európai Parlamenttől. Az ügyészség szerint a gyakornokok voltaképpen nem léteztek, érdemi munkavégzés nem történt, ezek fiktív szerződések voltak.

A Jobbik a hírre reagálva közleményt adott ki, amelyben nagy örömmel üdvözölték az ügyészség döntését, mert 2014 májusa óta várják, hogy a bíróság előtt derüljön ki az igazság:

Rendkívüli módon sajnáljuk, hogy 3 és fél éven keresztül húzta a fideszes államgépezet a nyomozást és a vádemelést, nyilvánvalóan a kormánypárt politikai érdekeinek megfelelően. Régóta világos volt számunkra, hogy a Kovács Béla elleni vádak elhúzódó lebegtetésével próbált minket, a kormányváltó erőt gyengíteni a Fidesz.

Kiemelt kép: MTI/Olivier Hoslet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik