Belföld

Vége a legendás cégnek, amely Habony nagybátyjáé volt

Eljött a vég az ország egykor leghíresebb kínai piacát hosszú évekig üzemeltető cég számára. A napokban elrendelte a bíróság a Komondor Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. felszámolását.

A józsefvárosi, Négy Tigrisnek nevezett kínai piacot hivatalosan 1997-től bérelte a MÁV-tól a Komondor Kft., de – ahogyan az Átlátszó egyik cikkében írta – kereskedőkörökben köztudomású volt, hogy az előbb betéti társaságként, aztán kft.-ként működő Komondor, illetve annak tulajdonosa, Szetlik Ferenc már évekkel korábban rendelkezett a MÁV-tól bérelt területtel.

A VIII. kerületben, a Kőbányai út mentén 2014-ig működő kínai piac a kezdetektől nem csak Szetlik biznisze volt: a pavilonokat, bódékat Novák Tamás vállalkozó húzta fel, terveket készített a működtetésre, a Szetlik-féle Komondor pedig üzemeltette a Négy Tigrist. A hasznon osztoztak. Nagy üzlet volt ez, az éves forgalom már a kilencvenes évek második felében egymilliárd forint körül mozgott, ez pedig többek fantáziáját megmozgatta.

Köztük volt Pintér Sándor mostani belügyminiszter, és köztük volt Tasnádi Péter is, akit 1999-ben tartóztattak le először, csaknem másfél évtizedet töltött börtönben, tavaly ősszel szabadult, de idén év elején ismét őrizetbe vették, később házi őrizetbe került, amit a napokban szüntetett meg a bíróság. Tasnádit most épp orgazdasággal és okirat-hamisítással gyanúsítják.

Annak idején a piac őrzés-védelméért ment a tusakodás. Tasnádi érdekeltsége, a Mesterdetektív Kft. végezte ezt a feladatot. Innen szétválik a történet két ágra: ahogyan a HVG korábban írt róla, Tasnádi váltig állította, hogy a Pintér érdekeltségébe tartozó Preventív Security megkívánta a cége pozícióját. A másik narratíva szerint a kínai kereskedőknek lett elegük Tasnádi és Szetlik pénzbehajtási módszereiből, ők keresték meg Pintéréket, vegyék át az őrzés-védelmet, és akár a piac üzemeltetését is.

Akárhogy is volt, az üzletből végül nem lett semmi, mert Szetlik 1998 elején meghalt. A Komondor Kft. pedig a család üzleti érdekeltségeit összefogó cégen, a Komondor Holding Rt.-n (most zrt.) keresztül Szetlik feleségéé, Pápa Marianne-é, illetve két kiskorú gyermekéé lett.

Pápa Marianne is sokak számára ismerős lehet, ő Habony Árpádnak, Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójának a rokona: a néhai Szetlik Ferenc nővére Habony anyja, vagyis a kínai piac működtetője Habony nagybátyja volt. Pápa Marianne neve az V. kerületi ingatlanbotrányokban is előkerült: az érdekeltségébe tartozó cég pár hónap alatt 50 millió forintot kaszált egy olyan Károly körúti ingatlanon, amelyet akkor szereztek az önkormányzattól, amikor annak polgármestere Rogán Antal volt.

És létezhetett kapcsolat Pápa Marianne és Portik Tamás börtönben ülő volt olajozó vállalkozó között. Erről épp az a fideszes Kocsis Máté beszélt először nyíltan, aki józsefvárosi polgármesterként minden áron be akarta záratni a Négy Tigrist. Kocsis azt állította, Portikot Pápa Marianne mellől vitték el a rendőrök. Ezt később visszavonta, Pápa pedig tagadta, hogy az azóta gyilkosságok felbujtójaként elítélt vállalkozó élettársa lett volna, Portik viszont a bíróságon eskü alatt vallva megerősítette, hogy bizalmas kapcsolatot ápoltak, üzleti ügyeiket is megbeszélték Pápa Marianne-nal.

Az kétségtelen, hogy a Komondor Holding ingatlanokban utazik, már bő egy évtizede építgeti belvárosi ingatlanportfólióját, de a VI., a VII. és a XII. kerületben is voltak ingatlanai, ahogyan azt az Átlátszó korábbi cikkében összeszedte.

A józsefvárosi Négy Tigris piac 2013. november 21-én. A MÁV ekkortól tekintette semmisnek a piac bérleti szerződését, miután a felmondást követő türelmi idő lejárt. A területet eddig bérlő Komondor Kft. továbbra is szeretett volna főbérlő maradni és használni a területet.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Visszakanyarodva a kínai piacot mindvégig üzemeltető Komondor Kft.-re: a cégnek az tett be, hogy több elhatározás után 2013-ban végül az állam, a MÁV és a józsefvárosi önkormányzat összefogása nyomán döntöttek a Négy Tigris bezárásáról. Pápa Marianne gyorsan túl is adott a fő bevételi lábát elveszítő vállalkozáson: 2014 elején megszabadult a Komondor Kft.-től. Az ügyvezetést Bálint György vette át tőle.

A 2013-ban még bő 700 millió forintos bevétel gyors zuhanásba kapcsolt, rá egy évre alig 170 millió forint a bevétel, majd a piac bezárást követő évben 5 millió, tavaly pedig már csak 30 ezer forint. A felszámolást a cég fizetésképtelensége miatt rendelte el a Fővárosi Törvényszék.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik