Belföld

Hallani sem akar újabb kihallgatásról a Teréz körúti robbantó

Egyelőre nem lehet kitűzni újabb folytatólagos gyanúsítotti kihallgatást, mivel a Teréz körúti robbantást korábban beismerő P. László továbbra sem hajlandó együttműködni a hatóságokkal – írja a Magyar Idők. A lap szerint új védője sincs egyszerű helyzetben, hiszen a fiatal férfi vele sem működik együtt, így pedig elég körülményes az érdekeit képviselni.

Mint ismert, az új védő, Surdy Miklós alig három és fél hónapja hozta meg 17 éves büntetőbírói pályafutásának utolsó ítéletét a Budapest Környéki Törvényszéken.

Ahogy arról beszámoltunk, a fiatal  csaknem négy hónapon át tartotta magát és nem beszélt, kivéve annyit, hogy nem ő követte el a bűncselekményt. Február közepén két egymást követő napon is kihallgatták, ekkor törte meg a csendet. Pár nappal később már tudni lehetett, hogy mindent részletesen beismert, Brunner Tamás, a volt ügyvédje akkor azt mondta, valószínűleg azért, mert mostanra érett meg benne a gondolat, hogy beismerő vallomást tegyen. Az apa mindvégig kitartott, sőt most is kitart fia ártatlansága mellett.

A fiatalembert következő hét elején körülbelül nyolc órán át kérdezték, illetve akkor  részletesen beszélt a már bevallott bűncselekményről. Elmondta egyebek mellett, hogy nem ismerte a két egyenruhást, akiket állítása szerint nem akart megölni a házilag készített szerkezettel, illetve a rendőrséggel sincs baja. Azt viszont, hogy újabb merényletre készült, tagadta. Arra a kérdésre, hogy mi motiválta, illetve, hogy mi volt a a célja, ha nem akarta megölni a két egyenruhást, nem adott választ. Következő alkalommal azonban már nem volt könnyű vele kommunikálni, nem akart beszélni.

A fiatalembert két hét kihagyás után, március 8-án ismét kihallgatták. Hogy az utolsó időpontban mire jutottak vele, nem derült ki, csupán annyi, hogy már nem Brunner védi a továbbiakban.

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit. A gyanúsított az ügyészség szerint újabb robbantásra készülhetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik