Belföld

“Horrorszülőktől” a romagyilkosokig – Ezekről a perekről szólt 2015

Idén sem maradtak üresen a tárgyalótermek, számos olyan ügyben született döntés, történt nem várt fordulat, amelyek lázban tartották az országot vagy legalábbis sokakat érdekeltek. Ezek közül az esetek közül válogattunk, minden hónapból egyet-egyet. Első rész.

Január – Hármas gyilkosokról döntöttek

Brutális bűncselekmény ügyében született döntés január 22-én a Szegedi Ítélőtáblán.  A bátmonostori hármas gyilkosság kapcsán négy embert ítéltek el.  Az elsőrendű vádlottat – egy 32 éves férfit – egyebek mellett – társtettesként, előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettében találták bűnösnek.

A kegyetlen csapat 2008-ban egy bajai nőt és élettársát, egy évvel később pedig egy ugyancsak bajai férfit gyilkolt meg és ásott el Bátmonostor határában. Az eltűntekről a rendőrök gyanították, hogy bűncselekmény áldozatai lettek, de nem találták a holttesteket – egészen 2010-ig. Mindannyiukkal brutális módon végeztek. A vádirat szerint a 32 éves férfi kitervelte a gyilkosságokat, mivel milliókkal tartozott női áldozatának. Társaival gödröt ásatott, a párt elcsalta az otthonába, velük vacsorázott, majd társai segítségével megölte őket. A férfit közelről tarkón lőtték, a nőt fémcsövekkel verték össze majd gyorskötözővel megfojtották. A holttesteket az erdőbe vitték, azután pedig elmentek áldozataik házába, és elvittek pár holmit, hogy úgy tűnjön, mintha elutaztak volna. A nyomozás alatt derült ki, hogy egy másik gyilkosság is hozzájuk köthető. A 32 éves férfit ölte meg szeretője férjét. Őt közvetlen közelről lőtte fejbe kétszer. Társai ezúttal is segítettek elrejteni a holttestet.

Csak ő kapott életfogytiglant, társai 12, 15 illetve 17 évvel megúszták.

Február – Váratlan fordulat a “szigetszentmiklósi horrorszülők” ügyében

Újságírók lepték el február 24-én a Budapest Környéki Törvényszéket, hogy megtudják, milyen sors vár a “szigetszentmiklósi horrorszülőkként” elhíresült párra. A tárgyalás végig zárt ajtók mögött zajlott, ám szinte mindenki arra számított, a vádlottak hosszú évekre rács mögé kerülnek. De meglepő fordulat történt: a szülőket szabadlábra helyezték, csak kiskorú veszélyeztetésben találták bűnösnek őket, pedig a vádpontok között szerepelt a szexuális erőszak is. Két évet kaptak, ám ezt már leülték az előzetesben, így szabadon távozhattak.

A vádiratban az állt, hogy a házaspár nem gondoskodott gyermekeiről: nem adtak nekik rendszeresen enni, nem öltöztették őket, a kicsik óvodába egyáltalán nem, iskolába pedig rendszertelenül jártak. Felmerült, hogy a gyerekeket kicsi koruktól – egészen első emlékeiktől kezdve – napi rendszerességgel szexuálisan bántalmazták, és verték is mindannyiukat, illetve, hogy szüleik fekáliát és patkányt is etettek velük.  Az ügy kapcsán számos hatósági eljárás indult, többen figyelmeztetést kaptak, egy – lényegében bűnbaknak kikiáltott – családgondozó munkaviszonyát pedig megszüntették.

Végül a felállított szakértői csoport arra a megállapításra jutott, hogy bár fizikai trauma érte a gyerekeket, a szexuális bántalmazást egyértelműen kizárták. Az iskolából egyáltalán nem hiányoztak sokat. A bíróság végül azt sem állapította meg, hogy fekáliát, bogarakat vagy egyéb borzalmakat ettek volna. A bírónő órákon át indokolta döntését, és erősen bírálta az ügyészség munkáját. Utóbbit jól mutatja a “patkányevés kérdésének” kezelése. Ez ugye benne volt a vádiratban, ám a vádbeszédben már nem – gyakorlatilag eltűnt. Erre az ügyészség magyarázata az volt, hogy egyes keleti kultúrákban elfogadott a bogarak és rágcsálók fogyasztása, ezért ezek megetetése nem bűncselekmény. A bírónő szerint valójában az történt, hogy a vádhatóságban is kételyek merültek fel, csak azért vonták ezt vissza a vádpontok közül.

szigetszentmiklós (szigetszentmiklós)
Fotó: MTI

Március – Eldőlt a kulcsi családirtó sorsa

Március 6-én helybenhagyta Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet, és felmentette a kulcsi családirtót, ezzel együtt elrendelte kényszergyógykezelését, méghozzá 20 évre.

Mint ismert, a kulcsi fiatal 2012 áprilisában támadt rá családtagjaira. Hidegvérrel ölt meg négy embert: az édesapját, a nagyszüleit és a bátyját. A gyilkos édesanyját és lánytestvérét sem kímélte, ők életveszélyes sérülésekkel kerültek kórházba. A támadó megsebesítette nővére barátját is, aki azért ment a házhoz, hogy segítsen az áldozatokon. Nem egy időben végzett szeretteivel: először bátyját gyilkolta meg, hátulról leszúrta az udvaron álló félkész házikóban. Másnap nagyszülei következtek, nagyapja életét egy rugós, míg nagyanyjáét egy disznóölő késsel oltotta ki. A többiek a következő napra maradtak, áramot vezetett a kilincsekbe, így akart végezni velük. Terve nem jött be. Ezután nővérét szemelte ki, de a szülők közbeléptek. Anya és lánya túlélték a támadást, ám az apa nem, késsel, bozótvágóval rontott neki gyermeke. Még aznap elkapták. Már akkor is azt mondta, gyilkos ösztön támadt benne.

A bíróság indoklásában az állt, a férfi kóros elmeállapotban követte el tettét, és jelenleg is tébollyal járó hasadásos elmebetegségben szenved.

kulcsi-meszaros(210x140)(1).jpg (kulcsi gyilkossag, )
Fotó: Fehérvár24

Április – Súlyosabb büntetés a Baunok-házaspár megöléséért

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla április 29-én azt a két testvért, akik 2011-ben meggyilkoltak egy szolnoki vállalkozót és feleségét. Különös kegyetlenséggel, aljas indokból, védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találták bűnösnek a 39 és 40 éves férfit, egyben súlyosítottak az elsőfokú ítéleten: egyikük sem bocsátható feltételesen szabadlábra.  Bűnsegédként közreműködő társuk szintén életfogytig tartó szabadságvesztést kapott, de legkorábban 25 év letöltése után szabadulhat. Azokat a vádlottakat pedig, akik segítettek bujkálni a gyilkosoknak, pénzbüntetésre ítélték.

A testvérpár és egykori focista barátjuk 2011-ben egyre súlyosabb anyagi gondokkal küzdött, ezért úgy döntöttek, hogy egy vállalkozótól szereznek pénzt, úgy gondolták ugyanis, hogy a férfi vagyonos. Kifigyelték a szokásait, majd egy novemberi reggelen rárontottak a 60 éves vállalkozóra és feleségére. Hatvanmillió forintot követeltek tőlük,  előbb interneten, majd telefonon próbálták meg átutaltatni az összeget egyikük feleségének számlájára. Amikor rájöttek, hogy a remélt zsákmányt nem tudják megszerezni, arra jutottak, hogy eladják áldozataik két autóját.  Azt is eldöntötték, hogy a párt megölik, ezt harmadik társuk pontosan tudta.  Előbb az asszonnyal végeztek, majd holttestét férjéhez kötözték, akinek a lábához egy nagy követ erősítettek, majd bedobták őket egy tíz méter mély kútba, ahol a férfi megfulladt.

baunok-gyilkosság vádlottak (baunok-gyilkosság)
Fotó: MTI

Május – Mindenki a romagyilkosokra figyel, és még mindig nincs vége

Lényegében helybenhagyta a tábla az elsőfokú ítéletet május 8-án a romagyilkosok ügyében, vagyis az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott tényleges életfogytilaglant kapott, azaz sohasem szabadulhatnak, negyedik társukat 13 év fegyházbüntetéssel sújtották. A bíróság csak néhány kisebb súlyú cselekménynél változtatott a minősítésen.

A vádlottak és védőik azért küzdöttek, hogy az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezze a bíróság. Az utolsó szó jogán – még áprilisban – csak a testvérek akartak beszélni, az elsőrendű vádlott eljárási hibákat említett, a másodrendű pedig azt kérte, hogy egy tisztességes eljárásban, a nagyon súlyos esetekben bizonyíthassa ártatlanságát.

A vádirat szerint három vádlott 2008-2009-ben kilenc helyszínen intézett támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsérültek. Gyilkos akcióik közben összesen 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt hajítottak el és 55 ember testi épségét veszélyeztették. Negyedik társuk a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.

A bíróság kimondta a rasszista indítékot, ahogy azt is, hogy az első három vádlott esetében “van hely fellebbezésnek”, így a tábla döntése nem jogerős, az eljárás a Kúrián folytatódhat tovább.

romagyilkossagok(210x140).jpg (Array)
Fotó: MTI

Június – Vissza a startmezőhöz

Megsemmisítette az elsőfokú, elmarasztaló ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a Szilvásy György volt titokminiszter, a Nemzetbiztonsági Hivatal két korábbi vezetője, valamint egy magánszemély kémkedés miatt folyó ügyében.

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa 2013. július 5-én kihirdetett ítéletében Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre ítélte. Szilvásy György felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönt kapott. Laborc Sándor volt dandártábornok, negyedrendű vádlottat, aki 2007 és 2009 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, az elsőfokú bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év börtönre ítélte, melynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

A harmadrendű vádlottat – P. Lászlót –  a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát felmentették az államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól.

Az ügy részleteit még hosszú évekig homály fedi, az iratanyagot ugyanis 2040-ig titkosították, de vélhetően éveket kell várni a jogerős döntésre is. Az ügy azóta megkezdődött a Kaposvári Törvényszéken.

Még ugyanebben a hónapban Szilvásyt felmentették hamis tanúzás, januárban pedig hivatali visszaélés vádja alól.

szilvasy-gyorgy(210x140).jpg (Array)
Fotó: Kummer János

Hogy mi történt július és december között a tárgyalótermekben, holnap elolvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik