Belföld

Megbüntették a köztévét, eljárás indult a TV2 ellen, ahol túl sok vér folyt

mtva(2)(960x640).jpg (Array)
mtva(2)(960x640).jpg (Array)

A a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb elemzése alapján a Médiatanács hatósági eljárást indít a szolgáltatóval szemben amiatt, hogy a TV2 2014-ben hírműsoraiban, éves átlagban túllépte a bulvárbűnügyi hírek maximális arányára vonatkozó, a törvényben meghatározott húsz százalékos határt (21,8%). Az egész évet tekintve 6 óra 43 perccel több ilyen hírt adott közre a megengedettnél.

Az elemzés szerint egyedül a TV2 haladta meg a három jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatóra vonatkozó törvényi korlátot a hírműsorok bűncselekményekkel foglalkozó bulvárhíreit illetően. Az RTL Klubon ez az arány 13,8 százalék, a Class FM-en 10,1 százalék. A hatóság összehasonlításképpen vizsgálta a közszolgálati adókat is: a 2014-es arány a Duna Tv-n 0,9 százalék, a Kossuth Rádió Déli Krónikájában 1,3 százalék, az M1 esti híradójában 2,3 százalék volt.

A hatóság külön kezelte a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló bűnügyi híreket az összes bűnügyi híren belül. Utóbbiak, valamint a katasztrófák, balesetek aránya a TV2 híreinek több mint felét, 58,2 százalékot tett ki, az RTL Klubnál 38,2 százalékot (ebbe beleértendőek a politikusok, egyéb közfeladatot ellátó vagy hivatalos személyekkel kapcsolatos bűnesetek, terroresemények, szociális vonatkozású visszaélések egyes fajtái, pl. uzsora- lakásmaffiaügyek).

A bűnügyi hírekben Budapest erősen felülreprezentált: noha a magyarországi bűncselekményeknek csak 13 százaléka történik a fővárosban, mégis az elektronikus médiában kétszer olyan gyakran szerepelnek ezek a beszámolók. A gyilkossági hírek 40 százaléka nem is friss ügyet tárgyal, hanem olyanokat, amelyek bírósági szakaszban állnak vagy még nem sikerült a felderítésük.

A Médiahatóság szerint az M1 csatorna 16-os karika helyett 12-es korhatár-besorolással, és a törvényben előírtakhoz képest túl korán, 21 óra előtt kezdte vetíteni a Pop, csajok, satöbbi című amerikai filmet idén januárban. Mivel a tévé egy éven belül korábban nem követett el ilyen jogsértést, és a leginkább aggályos elemek a 20.30-as kezdés miatt csak a törvényben megszabott 21 óra után kerültek képernyőre, a Médiatanács a fokozatosság és arányosság elve szerint 300 ezer forint bírságot szabott ki a televízióra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik