Belföld

Ezt mondták a pártok a költségvetésről

Péntekig vitáznak a parlamenti képviselők a jövő évi költségvetéstől, a kormány adócsökkentést és fejlődést vár, az ellenzék az ország további leszakadásától tart.

A 2016-os költségvetést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mutatta be, aki szerint ez „egy új korszak költségvetése”, hiszen „középpontjában már a fejlődés áll”. Kiemelte, hogy „a büdzsé legnagyobb nyertesei a családok lesznek”, az adóintézkedéseknek köszönhetően 170 milliárd forint marad náluk, amiből 120 milliárdot a személyi jövedelemadó kulcsának 16-ról 15 százalékra csökkentése tesz ki. 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 2 százalékos hiánnyal és 1,6 százalékos infláció mellett a fogyasztás növekedésével számolnak.

Ezután a kormánypártok fényezték a javaslatot: Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a kormány jövőre többet költ foglalkoztatásra, a folytatódó növekedéssel nő a munkahelyek száma, csökken a munkanélküliség, „minden magyar család, minden magyar dolgozó ember léphet egyet előre”.

Hargitai János, a KDNP vezérszónoka kifejtette: a kétgyermekes családok 116 ezer forintos többletjövedelemmel számolhatnak, megmarad a gyed extra, az otthonteremtési támogatás és csökken a sertéshús áfája.

Tóbiás József MSZP-elnök ugyanakkor költségvetésnek álcázott kormányzati merényletnek nevezte a büdzsét. Helyette többkulcsos adórendszer bevezetését javasolta, több támogatást szorgalmazott oktatásra, egészségügyre, szociális rendszerre, valamint az önkormányzatoknak.

Vona Gábor, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: az egyensúly szempontjából lehet ok némi optimizmusra, de a gazdasági növekedéssel összefüggésben már „összeszorul az ember gyomra”, míg a foglalkoztatás és az életszínvonal területén tragikus a helyzet.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője alapvető változást sürgetett a kormány gazdaság- és társadalompolitikájában, hogy több lábon álló gazdaság és igazságosabb társadalom jöjjön létre. A kormány javaslatát a további leszakadás, az elszegényedés és a kilátástalanság költségvetésének nevezte.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa szerint a kormány prioritásai megint nem találkoznak az ország valódi szükségleteivel, példaként említette erre a szerinte felesleges és káros közmunkaprogram további kiterjesztését.

Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője szerint ez a leszakadás költségvetése az oktatás, az egészségügy és mindazok számára, akiket éhbérért dolgoztatnak.

Szabó Tímea, a PM társelnöke azt mondta: a kormány indítványa egyrészt megalapozatlan, másrészt tovább mélyíti a szegénységet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik