Belföld

60 éves a Vörösmarty iskola

vörösmarty iskola (vörösmarty iskola)
vörösmarty iskola (vörösmarty iskola)

A Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola programokban gazdag ünnepi heteket tartott, az iskola alapításának 60. évfordulója alkalmából.

Az iskola igazgatója, Albrecht Gyula nyitotta meg az ünnepi zárórendezvényt, aki köszöntötte a jelenlévőket, majd ismertette az iskola történetét 1954-től napjainkig. Elmondta, hogy az igény hívta életre az iskolát, mert az ’50-es években kevés volt az építőmunkás, aki részt vehetett volna a város építésében, így valóban nagy szükség volt szakemberek képzésére.

„Egy épületben kezdődött meg a tanítás, és az évek során kinőtte magát az iskola…1980-ban a lakosság száma jelentős mértékben növekedett, így lakásokra, óvodákra, iskolákra és egyéb közintézményekre volt szükség, amelyeknek nagyobb részét a nálunk oktatott szakemberek építették. Célunk az, hogy elődeink munkásságát továbbfejlesztve, megfelelő színvonalú képzéssel olyan szakembereket adjunk továbbra is a városnak, a megyének, akik büszkék arra, hogy itt tanultak és a kétkezi munkájuk nyomán egyrészt szépítik a környezetünket, másrészt el tudják tartani a családjukat.” – fogalmazott az igazgató.

Az iskola diákjai névadójuk egy-egy versével emlékeztek meg az évfordulók, ünnepek jelentőségéről, az iskola fontosságáról, valamint a hazaszeretet szerepéről az emberek életében.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott az  iskola tanulóinak a jubileumi hetek keretében tartott flashmobért, amikor a diákok remekül koreografált műsoruk során az Országalmánál szavalták el a Szózatot. Ezt követően elismerően szólt az iskola Székesfehérvár építésében betöltött szerepéről: „Minden korábbi és jelenlegi diáknak, itt dolgozó tanárnak, iskolavezetőnek köszönöm azt, hogy ez az iskola először újjáépítette, majd segített felépíteni, és egy igazi nagy magyar várossá formálni Székesfehérvárt… Egy több mint 1000 éves városban nagyon sok mindenre lehetünk büszkék, nagyon sok mindenre emlékezhetünk vissza. De büszkék lehetünk az intézményeinkre és a mögöttük álló évtizedekre is, így most erre a hat évtizedre, ami építette és szépítette a várost is maga körül.” – mondta a polgármester, majd elismerő emléklapot adott át az intézmény igazgatójának.

A rendezvényen jelen voltak az iskola egykori igazgatói is, akik emléklapot vehettek át, az intézmény fennállása során nyújtott munkájuk elismerésére. Ezt követően az iskola egykori diákjának visszaemlékezése hangzott el, majd néptánc bemutatót tartott az Ördögkerék Táncegyüttes.

Albrecht Gyula összefoglalta a jubileumi időszak legfontosabb eseményeit is, említést tett a szakmatörténeti és iskolatörténeti kiállításról, a szakmatörténeti versenyről, valamint a Vörösmarty Kupáról, melynek győztes csapata is a pénteki ünnepségen vehette át a díjakat.

A rendezvény az időkapszula ünnepélyes elhelyezésével zárult, melynek keretében az iskola dolgozóinak üzenetét, a jelenlegi képzési struktúrát, a munkaközösségek rövid bemutatkozását, az iskola rövid történetét, egy április 11-i Fejér Megyei Hírlapot, egy ellenőrző könyvet, valamint fényképeket helyeztek el a következő 40 évre. A Szózat felcsendülése előtt pedig sor került az iskola új emlékművének átadására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik