Belföld

Halálos baktérium Vácon – Újabb részletek

agyhártyagyulladás (agyhártyagyulladás)
agyhártyagyulladás (agyhártyagyulladás)

Tavaly egy Balaton Soundon fesztiválozó, 17 éves lány halt meg C típusú fertőző agyhártyagyulladásban. A váci esetnél egyelőre nem ismert a típus. Mik a tünetek? Hogyan védekezhetünk a baktérium ellen? Cikkünkből kiderül.

Fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy gimnazista lány Vácon – jelentette be kedden a fővárosi és Pest megyei tiszti főorvos. Amint arról beszámolunk, az ÁNTSZ megkezdte a védekezést a járvány ellen, ennek érdekében 80 személynek osztottak gyógyszert.

Az ÁNTSZ kérdéseinkre később ígért választ, elöljáróban annyit elárultak, hogy tavaly nyáron már történt hasonló eset: egy 17 éves lány hunyt el tragikus hirtelenséggel, miután a Balaton Soundon fesztiválozott. A fiatalt a halálos kór C típusa fertőzte meg (ez az, amelyik védőoltással megelőzhető). Információink szerint azt egyelőre nem tudják, hogy a váci esetben is ez a típus okozta-e a tragédiát.

Az ÁNTSZ-nek a tavalyi esetnél sikerült megakadályozni a járvány kialakulását, ugyanazokkal a módszerekkel, amelyeket most Vácon is bevetettek. 2012. július 17-én járványügyi vizsgálat keretében megkezdték az elhunyttal szoros kapcsolatba került személyek körének, az elhunyt megbetegedését megelőző napokban folytatott tevékenységének, valamint kapcsolati hálójának, és ezen keresztül a fertőzés veszélyének potenciálisan kitett személyek körének felderítését, valamint az esetlegesen szükséges antibiotikus megelőzést.

Magas láz, erős fejfájás, levertség

A meningococcus baktérium csak közvetlen, szoros kapcsolat révén terjed emberről emberre, a baktérium járványos agyhártyagyulladást, illetve vérmérgezést okozhat – derül ki az ÁNTSZ tájékoztató anyagából.

A betegség jellemző kezdeti tünetei között szerepelhet a magas láz, erős fejfájás, levertség, hányinger, hányás, tarkókötöttség, bőrvérzések. A kórokozóval fertőződött személyek többsége nem betegszik meg, csak tünetmentesen hordozza egy ideig a baktériumot. Megbetegedés esetén viszont annak lefolyása gyors, akár súlyos, életet veszélyeztető is lehet, ezért az időben elkezdett, szakszerű orvosi kezelés mindenképpen szükséges. A tünetek észlelése esetén az ÁNTSZ azt javasolja, hogy az illető haladéktalanul keresse fel a háziorvosát.

A fertőzésnek potenciálisan kitett, egészséges személyek körében az időben elkezdett antibiotikus kezelés megelőzheti a betegség kialakulását és a súlyos lefolyást – hangsúlyozzák.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik