Belföld

Folytatódik a balhé a Ludwig Múzeumnál

Határozatlan ideig folytatja csütörtökön megkezdett demonstrációját a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú) az Összefogás a Kortárs Művészetért csoport.

Az egyetemi hallgatókat, képzőművészeket, kurátorokat tömörítő csoport csütörtök délelőtt foglalta el a Lumú előterét, eredeti terveik szerint péntek 13 óráig. Mint pénteken a helyszínen bejelentették, demonstrációjukat határozatlan ideig folytatják.

A Balázs Anna, a csoport egyik szóvivője által felolvasott indoklásuk szerint a kultúráért felelős államtitkárság megszűnt kompetens fenntartóként és forráskezelőként működni, a múzeum élére hónapok óta nem volt képes szakmailag kompetens és felelős új vezetést kinevezni, és a független előadóművészeti csoportok tavalyi működési forrásainak zárolt részét máig sem fizette ki.

Mint hangsúlyozták, “a Ludwig és a függetlenek példája rendszertünet. A magyar államigazgatás működése nélkülözi az átláthatóságot”.
Emlékeztetett: péntek 11 óráig várták egyeztetésre Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert, aki azonban nem reagált megkeresésükre. Az összefogás ezért továbbra is várja a kultúráért felelős tárca vezetőjének megjelenését és érdemi reagálását felvetéseikre.

“A kultúráért felelős államtitkárság pénteken levelet írt az Összefogás a Kortárs Művészterét képviselőinek, amelyben szakmai egyeztetésre invitálja a szervezet vezetőit. Annak érdekében, hogy tisztázza a félreértéseket, és bebizonyítsa, hogy a pályázat az előírt jogszabályoknak megfelelően, demokratikus úton zajlik” – hangsúlyozta pénteki közleményében az Emmi kultúráért felelős államtitkársága, amely arra kéri a demonstrálókat, hogy ne akadályozzák egy közintézmény munkáját “a társadalmi párbeszéd egy számukra sajátságosan értelmezett formájában”.

Az Emmi mint fenntartó ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a Lumú igazgatójának öt évre szóló megbízatása 2013. február 28-án lejárt, emiatt és a jogszabályi előírásoknak megfelelően az intézmény igazgatói posztjára pályázatot írt ki a tárca. Leszögezték: a sajtóban megjelent, az Összefogás a Kortárs Művészetért tagjai által hirdetett ezzel ellentétes információk tévesek.

Mint írták, a Lumú következő igazgatóját demokratikus úton fogja kinevezni az emberi erőforrások minisztere. “Minden sajtóban megjelenő hír, vagy demonstráción felhangzó megszólalás, ami ezekkel a tényekkel szembemegy, egyértelműen téves és politikai érdekektől motivált”.

Az Összefogás a Kortárs Művészetért csoport követeli a kulturális irányítás átláthatóságát, az intézményi és szakmai autonómiát, a forráskivonások leállítását, az elvont források kompenzálását, valamint “a közérdek és a közhaszon” figyelembevételét a támogatások elosztásánál.

Elvárják továbbá a szakmai alapú kulturális döntéseket, a párbeszédet a kultúra és kultúrpolitika szereplői között, a titkosítás feloldását a Lumú igazgatói pályázatával kapcsolatban, illetve új, transzparens pályáztatást, amely elősegíti a társadalmi és szakmai kontrollt.

A csoport közlése szerint a következő napokban több kulturális és művészeti szervezet is a Lumú előterében tart ülést, illetve szervez oda programokat.

A Ludwig Múzeum igazgatói pályázata március 1-jén jelent meg, miután előző nap lejárt Bencsik Barnabás ötéves mandátuma. A múzeumot az új vezető kinevezéséig – a szervezeti és működési szabályzatban foglaltak szerint – a gazdasági igazgató irányítja.

Korábbi sajtóbeszámolók szerint a szakmai bizottság nem Bencsik Barnabást, hanem Fabényi Júliát javasolta a Lumú élére. Bizonyos művészeti körökben tiltakozást váltott ki, hogy Bencsik Barnabás valószínűleg nem folytathatja tevékenységét.

Az Emmi kommünikéje kiemeli: a sajtóban napvilágot látott, a pályázattal kapcsolatos számos tévedés egyike, hogy meghosszabbították a döntés határidejét. “Ez nem igaz. A pályázatok bizottsági véleményezésének határideje 2013. május 12., az emberi erőforrások miniszterének 2013. június 12-ig kell meghoznia a döntését”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik