Belföld

Balhé a Ludwig Múzeumnál

free ludwig (ludwig, ülősztrájk, kortárs művészet, )
free ludwig (ludwig, ülősztrájk, kortárs művészet, )

Ülősztrájkolók foglalták el az épület lépcsőjét.

Mintegy 30 fiatal kezdett csütörtök délelőtt 11 után ülősztrájkolni a Ludwig Múzeumnál. Az akciót az Összetartás a Kortárs Művészetért Csoport tagjai és szimpatizánsai szervezték. A Hír24 helyszíni tudósítója szerint a biztonsági őrök megpróbálták eltávolítani a tüntetőket, de nem sok sikerrel jártak. Több rendőrautó is felbukkant a helyszínen. A résztvevőket igazoltatták, de bűncselekmény hiányában mást nem tehettek.


A képekre kattintva galéria nyílik!
Fotók: Ancsin Gábor

A demonstrálók „Free Ludwig!” és „Autonóm intézményeket most, átláthatóságot a politikai döntésekben!” feliratú molinókat tartanak a magasba.

A tüntetők közölték: elfogadhatatlannak tartják az információk titkosítását és a transzparenciahiányt a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum aktuális igazgatói pályázata kapcsán. Azt szeretnék elérni, hogy azonnali hatállyal oldják fel az igazgatói pozícióra pályázók szakmai bizottság előtti meghallgatásán készült jegyzőkönyv titkosítását.

Úgy tudjuk, az ülősztrájkolók 24 órán át akarnak maradni. Közleményük szerint azt tervezik, hogy délután 5-től éjfélig tényfeltáró fórum keretében, nyilvános vitát folytatnak a képzőművészeti intézményrendszer bénító problémáiról és a kultúrára szánt közpénzek elosztásának kirekesztő gyakorlatáról.

Az ügy előzménye, hogy a humánerőforrás minisztérium (Emmi) március 1-jén pályázatot írt ki a Ludwig Múzeum igazgatói posztjára, február végén járt le ugyanis Bencsik Barnabás ötéves mandátuma. Mivel a tárca nem írta ki időben a pályázatot, L. Simon László kulturális államtitkár úgy döntött: Bencsik megbízatását ideiglenesen, a pályázat kiírásáig meghosszabbítják. L. Simont azonban a kormány – a hírek szerint Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökét ért bírálatai miatt – eltávolította, s ez semmissé tette a kormányzati ígéreteket is.

Az újrapályázó Bencsiken kívül egy jelentkező volt: Fabényi Júlia, aki korábban a Műcsarnokot, jelenleg pedig a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságát vezeti. A szakmai bizottság végül a jobboldal támogatását is élvező Fabényi pályázatát támogatta. A bizottságnak tagja volt a MMA alelnöke, Csáji Attila; Káel Csaba, a Müpa igazgatója, aki a Fidesz kampányfilmjeinek készítőjeként vált ismertté, Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár, Révész Mária, aki Balog Zoltán miniszter kultúrpolitikai főtanácsadója, Vígh Annamária és Boros Géza, az Emmi osztályvezetői. A szakmai zsűriben ült továbbá P. Szabó Ernő, a Magyar Nemzet újságírója, Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója, Piringer Patrícia, a Ludwig kommunikációs vezetője és Mélyi József művészettörténész, műkritikus, az AICA (Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége) képviselője.

A szakmai zsűri csak ajánlásokat fogalmaz meg, a végső döntést a humánminmiszter hozza meg május 12-ig.

Csütörtök délután az Emberi Erőforrások Minisztériuma politikai hangulatkeltésnek nevezte közleményében a Ludwig Múzeum igazgatójának megválasztása körül kialakult hisztériát. Mint írták, a a következő igazgatót demokratikus úton fogja kinevezni Balog Zoltán június 12-ig. A pályázati anyagokat a jogszabályok szerint nem adhatja ki a minisztérium.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik